Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävän on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatko-opintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää osaamistaan kiinnostuksensa suunnassa.
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit
Taide- ja taitoaineille on kullekin valtioneuvoston asetuksessa määrätty vähimmäistuntimäärä. Sen lisäksi on osoitettu vuosiluokille 1-6 kuusi tuntia ja vuosiluokille 7-9 viisi tuntia, joista käytetään nimeä taide- ja taitoaineiden valinnaiset. Valinnaisten tuntien käytöstä päättää opetuksen järjestäjä. Tunnit voidaan jakaa opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla tai ne tai osa niistä voidaan osoittaa oppilaille valittaviksi. Valinnaisia tunteja voidaan käyttää painotetun opetuksen järjestämiseen.
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit arvioidaan osana yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden oppimääriä eikä niistä anneta erillistä arviota perusopetuksessa käytettävissä todistuksissa.
Paikallinen tarkennus
Turun kaupungissa koulut päättävät itse taide- ja taitoaineiden valinnaisten tuntien käyttötavasta.
Koulun opetussuunnitelmassa kuvataan, miten oppilaille tarjottavat valinnaisten taide- ja taitoaineiden tunnit käytetään ja mitkä ovat näiden aineiden vuosiluokkaiset tavoitteet, sisällöt ja arviointi sekä oppimisympäristöihin, työtapoihin, tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet.
Valinnaiset aineet
Valinnaisten aineiden tehtävänä on syventää ja laajentaa oppilaan osaamista hänen oman valintansa mukaisesti. Valinnaisena aineena voidaan tarjota perusopetukseen soveltuvia, syventäviä ja soveltavia perusopetukselle annettuja tavoitteita tukevia aineita tai useasta aineesta muodostettuja oppiainekokonaisuuksia. Valinnaisten aineiden tulee edistää perusopetukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista.
Koulun opetussuunnitelmassa kuvataan oppilaille vuosittain tarjottavat koulukohtaiset valinnaiset aineet. Suunnitelmassa määritellään valinnaisen aineen nimi ja laajuus sekä vuosiluokat, joilla kutakin valinnaista ainetta tarjotaan ja miten vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokittain. Lisäksi kuvataan kunkin valinnaisen aineen tavoitteet, sisällöt vuosiluokittain ja arviointi sekä oppimisympäristöihin, työtapoihin, tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet.
Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan oppilaille tarjottavat mahdollisesti vuosittain vaihtuvat koulukohtaiset valinnaiset aineet. Suunnitelmassa määritellään valinnaisen aineen nimi ja laajuus sekä vuosiluokat, joilla kutakin valinnaista ainetta tarjotaan ja miten vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokittain. Lisäksi kuvataan kunkin valinnaisen aineen tavoitteet ja sisällöt vuosiluokittain ja arviointi sekä oppimisympäristöihin, työtapoihin, tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet.
Vieraiden kielten ja vapaaehtoiset ja valinnaiset oppimäärät
A2- j aB2- kielinä opetettavien vapaaehtoisten ja valinnaisten kielten tavoitteet ja keskeiset sisällöt on määritelty opetussuunnitelman perusteissa. Mahdollisista muista valinnaisista kielistä sekä niiden tavoitteista ja sisällöistä päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa.
Paikallinen tarkennus
Turun perusopetuksen kieliohjelmassa määritellään kouluissa tarjottavat vieraiden kielten vapaaehtoiset ja valinnaiset oppimäärät. Kieliohjelma on kuvattu luvussa 1.4.
Vapaaehtoisten A2-kielten tunnit ovat muun tuntijaon ylittäviä tunteja vuosiluokilla 3-7. Vuosiluokilla 8-9 A2-kielet voidaan opettaa joko valinnaisaineen asemesta tai poikkeuksellisesti vähimmäistuntijaon ylittävinä. B2-latina rinnastetaan tässä suhteessa A2-kieliin. Poikkeuksen muihin A2-kieliin muodostaa A2-ruotsi, jota opetetaan vuosiluokilla 4-5 vähimmäistuntijaon ylittävänä, vuosiluokilla 6-9 ensisijaisesti B1-ruotsin asemesta ja vasta toissijaisesti valinnaisaineena tai poikkeuksellisesti tuntijaon ylittävänä opetuksena (vuosiluokilla 8-9).