Toiminta ja yhteistyö siirtymävaiheissa
Esiopetuksesta kouluun
Alkuopetuksen oppilaan ennaltaehkäisevän tuen suunnittelun lähtökohtana on esiopetuksesta saatu tieto oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin valmiuksista sekä mahdollisista tuen tarpeista.
Esiopetuksessa jokaiselle oppilaalle laadittu oppimissuunnitelma (sisältäen kasvun- ja oppimisen seurantatiedot) sekä pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan HOJKS toimitetaan siihen kouluun, jossa oppilas aloittaa perusopetuksen ensimmäisen vuosiluokan. Jos esiopetusvuoden keväällä on laadittu pedagoginen arvio tai selvitys ensimmäisellä vuosiluokalla järjestettävää tukea varten, myös tämä asiakirja toimitetaan tulevaan kouluun. Mikäli esiopetuksessa on käytössä Wilma, asiakirjat siirtyvät sähköisesti. Näin perusopetuksen järjestäjä sekä tulevat opettajat saavat jo keväällä opetuksen ja oppimisen tuen järjestämiseksi välttämättömät tiedot tukitoimien suunnittelua ja resursointia varten.
Oppilaan esiopetuksen opettaja antaa opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot oppilaan tulevalle perusopetuksen opettajalle, jotta tämä voi suunnitella oppilaan tarvitsemia tukitoimia niiden perusteella.
Kuudennelta vuosiluokalta seitsemännelle vuosiluokalle
Tuen jatkumon turvaamiseksi Wilmaan kuudennella luokalla kirjatut tukimerkinnät ja pedagogiset asiakirjat näkyvät oppilaan rekisterissä seitsemännellä luokalla. Oppilaan opetuksen ja oppimisen tuen järjestämisen kannalta välttämättömiä tietoja voidaan välittää siirtymävaiheen pedagogisissa tapaamisissa. Tarvittavat tiedot välitetään oppilaan uusille opettajille. Vastaanottavassa koulussa muodostetaan opetusryhmät ja suunnitellaan opetuksen järjestäminen siten, että kullakin oppilaalla on mahdollisuus saada tarvitsemaansa tukea, esimerkiksi tukiopetusta ja osa-aikaista erityisopetusta.
Perusopetuksen päättyessä
Kun yhdeksännen vuosiluokan keväällä arvioidaan oppimissuunnitelman tai HOJKSin tavoitteiden toteutumista, otetaan huomioon jatko-opintojen edellyttämät valmiudet sekä oppimiseen ja opiskeluun tarvittava tuki. Oppilaanohjaaja ja muut oppilasta opettavat opettajat tarkastelevat oppilaan tilannetta oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa. Oppimissuunnitelman tai HOJKSin seurantakohtaan kirjataan tiedot, jotka ovat välttämättömiä tarvittavan tuen suunnittelemiseksi jatko-opinnoissa. Asiakirja siirtyy sähköisesti tulevaan opiskelupaikkaan Turun kasvatuksen ja koulutuksen palvelukokonaisuudessa (KOPA).
Muut siirtymävaiheet
Jos oppilas siirtyy perusopetuksen aikana tai sen jälkeen muun opetuksen järjestäjän järjestämään opetukseen, uuteen kouluun tai oppilaitokseen lähetetään sinne viimeisin voimassa oleva pedagoginen asiakirja. Koulun opetussuunnitelmassa määritellään tiedonsiirroista vastaava henkilö.
Kun oppilas siirtyy valmistavasta opetuksesta perusopetukseen, hänen oma opinto-ohjelmansa välitetään tulevaan kouluun. Valmistavassa opetuksessa oppilaalle laaditaan siirtymävaiheen pedagoginen arvio tai selvitys perusopetuksessa tarvittavan tuen tason ja tuen muotojen selvittämiseksi.
Kaikissa siirtymävaiheissa oppilaan oppilashuollollisen tuen järjestämistä varten kootaan tarvittaessa oppilaan ja/tai huoltajan kirjallisella suostumuksella oppilashuollon monialainen asiantuntijaryhmä.