Joulukuun kuukausikooste

Valoisaa uutta vuotta!

Suuntaa lukemiseen! -projektin ensimmäinen lukukausi on nyt takana. Kuten kaikille, myös alkavalle projektille syksy on ollut monella tapaa haastava. Kaikki toiminta on pitänyt sopeuttaa etäaikaan, esimerkiksi päiväkoti- ja kouluvierailuita ei ole voitu järjestää.

Tästä huolimatta paljon on pystytty tekemään, ja ehkäpä erikoiset ajat ovat kehittäneet myös luovuutta. Koronan ei annettu estää projektin aloitustempausta, joka levittäytyi marraskuussa eri puolille Turkua. Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistus oli kolmen viikon ajan avoin kaikille, ja se tapahtui turvallisesti ulkona. Koska kaikki eivät päässeet osallistumaan suunnistukseen, reitit ovat myös ladattavissa omalta sivultaan, ja yksiköitä kannustetaankin järjestämään lastenkirjasuunnistuksia omaehtoisesti. Suunnistusta toimintamallina tullaan vielä kehittämään myös eteenpäin.

Tämä on kolmas kuukausikooste, ja niitä tullaan julkaisemaan aina kuun viimeisenä maanantaina myös vuodenvaihteen jälkeen. Lukukoordinaattorit kiittävät kaikkia yhteistyöstä ja kuluneesta syksystä. Suunnitelmat kevään osalta ovat jo pitkällä, ja lukutaitotyötä jatketaan tulevana vuonna. Sitä ennen on kuitenkin aika juhlia tulevaa vuotta, se tuokoon meille jälleen uutta tullessaan!

Nostoja joulukuusta

1. Mallisopimus kirjaston ja perusopetuksen yhteistyön avuksi

Kirjaston ja peruskoulun  yhteistyön avuksi on valmistunut valtakunnallinen mallisopimus. Sen toivotaan helpottavan yhteistyötä eri osapuolten välillä ja yhdenmukaistavan käytäntöjä maan sisällä. Lue lisää mallisopimuksesta Lukuliikkeen sivuilta.

2. Lukusankarit-lastenkirjasivusto alakouluikäisille lapsille

Kustantamot WSOY ja Tammi ovat julkaisseet uuden lastenkirjasivuston, jonka tavoitteena on kerätä yhteen osoitteeseen erilaista lastenkirjallisuuteen liittyvää materiaalia, kuten kirjailijavideoita, lasten tekemiä haastatteluja, lukuvinkkejä ja kirjoihin liittyviä puuhatehtäviä. Sivustolta löytyy jo mm. Cristal Snown satumainen lukuhetki ja Elina Hirvosen pehmoeläinten tiedotustilaisuus.

Tutustu Lukusankarit-sivustoon.

Lukusankarit löytyvät myös Facebookista.

3. Lukukummit-kampanja starttasi marraskuussa

Opetusministeri Li Andersson ja kulttuuri- ja tiedeministeri Annika Saarikko käynnistivät marraskuussa Lukukummit-kampanjan, jonka tavoitteena on painottaa lukemisen merkitystä ja vahvistaa lasten lukutaitoa. Lukukummeina ministerit haastattelevat syksystä kevääseen lastenkirjallisuuden ammattilaisia ja keskustelevat lukemisen merkityksestä. Kampanja on opetushallituksen Lukuliikkeen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen. Lue lisää kampanjasta Lukuliikkeen sivuilta.

Lukukummit-videot julkaistaan Lukuliikkeen Facebook-sivuilla. Osana kampanjaa esitellään myös OKM:n ja Lukuliikkeen avustamia hankkeita. Myös turkulainen lukutaitotyö on tulossa esittelyyn, joten kannattaa seurata sivuja!

Alkuvuoden tärppejä

  1. Seikkailupuiston joulutarina 13.1. asti
  2. Monenlaista valoa pimeään aikaan
  3. Lastenkirjainstituutin tapahtumat
  4. Ilmoittaudu Mediataitoviikkoon
  5. Sanataidevinkkejä lomille ja vuoden alkuun
  6. Klassikoita kansien välissä ja teatterilavoilla

1. Seikkailupuiston joulutarina 13.1. asti

Jos Seikkailupuiston joulutarina jäi joulun alla seuraamatta, voi sen antaa johdattaa myös uuteen vuoteen. Seuratkaa Seikkailupuiston Instagramista tai käykää kurkkaamassa Seikkailutalon ikkunasta, miten metsän väki ja muut lystikkäät hahmot ovat kokoontuneet viettämään joulua. Havaintojen sanallistaminen ja niiden pohjalta tarinan keksiminen kehittävät lapsen lukutaitoa ja mielikuvitusta. Kaiken lisäksi se on kivaa!

Katso tarkemmat tiedot Seikkailupuiston joulutarinasta Turun seudun tapahtumakalenterista. Löydät tarinan myös Seikkailupuiston Instagram-sivuilta.

2. Monenlaista valoa pimeään aikaan

Kotona vietettyä pimeää aikaa piristävät kaupunkia täplittävät valopilkut, joita turkulaisetkin ovat ahkerasti ikkunoihinsa ja pihoilleen yhteiseksi iloksi asettaneet. Kaupunkitasolla valoa pimeään tuo Valon polku, joka valaisee keskustaa 16.1. asti. Tutustu Valon polkuun Turun seudun tapahtumakalenterissa.

Valon polun pimeän ajan yli voi rakentaa myös kotisohvalla. Vaski-kirjastoista löytyy lukuisia lastenkirjoja, joilla voi luoda valoa muutoin hämäräänkin aikaan. Katso esimerkiksi ”valo”-hakusanan tulokset lastenkirjoihin Vaski-tietokannasta. Tai tee joku toinen sopiva haku, tee varaus ja käy hakemassa kotiin luettavaa! Kirjastot palvelevat rajoitetusti näinäkin aikoina.

PS Samalla reissulla voit lainata itsellesi Turkuaiheista luettavaa ja osallistua Turkulaiseen lukuhaasteeseen. Lukuhaaste on oiva tapa tutustua Turkuun ja ja turkulaisiin kirjallisuuden keinoin, ja siihen voi osallistua 13.1. asti. Katso lisätiedot Turkulaisesta lukuhaasteesta Turun seudun tapahtumakalenterista.

3. Lastenkirjainstituutin tapahtumat

Lastenkirjainstituutti järjestää kevääseen lukuisia mielenkiintoisia tapahtumia, joihin voi osallistua etänä. Ensimmäisenä starttaa 13.1. lastenkirjallisuuden työelämäyhteyksiin keskittyvä 9-osainen luentosarja, joka toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelman kanssa. Lastenkirjakahveilla 21.1. keskustellaan epävirallisemmin ajankohtaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Lastenkirjakahveille voi tulla myös vain kuuntelemaan, ja se onkin hyvä tilaisuus bongata uusia lastenkirjoja! Lastenkirjallisuuden tutkimukseen taas keskitytään 25.2. Tutkimuslukupiirissä, joka on niin ikään avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

4. Ilmoittaudu mediataitoviikkoon

Valtakunnallinen Mediataitoviikko koittaa jälleen 8.–14. helmikuuta. Tulevaan viikkoon ja sen monipuoliseen tapahtumatarjontaan kannattaa tutustua jo nyt, ja Mediataitoviikon materiaaleja voi myös hyödyntää ympäri vuoden!

5. Sanataidevinkkejä lomille ja vuoden alkuun

Aina on hyvä aika sanataiteelle! Lisää alla mainitut mainiot sivustot kirjanmerkkeihisi ja käy poimimassa sanataidevinkkejä niitä tarvitessasi.

Lasten kirjasto: Lounais-Suomen kirjastojen lastenkanava

Jos et vielä ole tutustunut Youtubesta löytyvään Lasten kirjasto -kanavaan, on nyt hyvä hetki! Lounais-Suomen kirjastojen lastenkanavalla on videoita, joissa Satakunnan ja Varsinais-Suomen kirjastojen henkilökunta sekä paikalliset taiteilijat lukevat satuja, ohjaavat sanataidetta, esittävät nukketeatteria ja tarjoavat muuta ohjelmaa perheille ja lapsille. Tuoreimmat videot on julkaistu puoli vuotta sitten, mutta tämä materiaali ei siinä ajassa vanhene ja on ajankohtaista erityisesti tällaisina etäaikoina!

Tutustu Lasten kirjasto -kanavaan Youtubessa.

Harrasta kotona: kirjallisuus ja sanataide

Myös Lastenkulttuurikeskuksen ylläpitämä Harrasta kotona -sivusto on tarjonnut korona-aikana arvokkaita vinkkejä kotona aikaa viettäville lapsille. Sivustolle on koottu monipuolisesti ideoita taidetekemiseen ja luovaan toimintaan, ja sieltä löytyy myös kirjallisuudelle ja sanataiteelle pyhitetty osio.

Tutustu Harrasta kotona -sivuston kirjallisuus – ja sanataidevinkkeihin.

Lumotut sanat

Oulussa vuosittain tapahtuvan Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikon verkkosivuilta löytyy monenlaisia sanataiteeseen liittyviä sisältöjä. Se julkaisee vuosittain festivaalin näyttelyissä esiintyviin kirjoihin perustuvia sanataideharjoituksia. Sivustolta löytyy siis lukuisia kirjavinkkejä ja niiden lisäksi ideoita, joilla kirjojen maailmoista voidaan jatkaa ihan uusiin tarinamaailmoihin!

Tutustu Lumotut sanat -sivuston sanataideharjoituksiin kirjoineen.

6. Klassikoita kansien välissä ja teatterilavoilla

Koronan aiheuttamat erityisajat jatkuvat keväällä ennalta arvaamattoman ajan. Turun esittävän taiteen lavoille on kevääksi suunniteltu useampia kirjoihin perustuvia lasten klassikoita. Mikäli teatterissa käynti ei epävarmana aikana ole mahdollista, voi teoksiin onneksi tutustua ainakin kirjojen sivuilta.

Tanssiteatteri ERI esittää tanssillisen sovituksen Carlo Collodin klassikosta Pinokkio. Esitys sopii sekä ihan pienille että vähän isommille lapsille, ja näytösten on tarkoitus jatkua 7.2. saakka. Mahdollista tanssielämystä odotellessa voi Pinokkioon tutustua poimimalla klassikkosadun lukuisista versioista mieleisensä. Katso Vaski-kirjastojen tietokannan ”Pinokkio”-haun tulokset.

Turun Nuoren Teatterin ohjelmistossa on parhaillaan Astrid Lindgrenin klassikkoon perustuva Vaahteramäen Eemeli. Näillä näkymin näytökset pyörivät tammikuun lopusta maaliskuun loppupuolelle asti. Vaahteramäen Eemelistäkin voi joka tapauksessa nauttia ainakin kirjan kautta kotisohvalla, ja Eemelin kommelluksista löydät useampia teoksia Vaski-kirjastojen tietokannasta.

Vaahteramäen Eemeli on ajankohtainen myös keväällä myönnettävän ALMA-palkinnon vuoksi. Maaliskuun lopussa jaetaan maailman suurin lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto, kielestä ja kansallisuudesta riippumaton Astrid Lindgrenin muistopalkinto. Kisassa on mukana viisi palkintoehdokasta myös Suomesta. Lue lisää palkinnosta ja ehdokkaista ALMA-palkinnon ruotsinkielisiltä sivuilta. Ehdokkaiden tuotanto on ainakin takuuvarma kirjavinkki laadukkaan lastenkirjallisuuden ystäville!

Jos kevään osalta teatterielämykset eivät ole mahdollisia, kesäksi on kuitenkin odotettavaa. Vartiovuoren kesäteatteri esittää kesällä 2021 Siiri Kolun jo klassikoksi muodostuneen Me Rosvolat. Kesää odotellessa myös Me Rosvolat voi varata ja noutaa lähimmästä kirjastosta. Katso kirjan saatavuus Vaski-kirjastojen tietokannasta.


LUKUKOORDINAATTORIT TOIVOTTAVAT lukuiloa ja valoa uuteen vuoteen!

PS Kurkkaa myös ruotsinkielisen kuukausikoosteen vinkit Rikta dig till läsning! -projektin Läsglädje-blogista.