Nyt on hyvä aika hypätä tarinoihin!

Animoitu käpytikka istuu kirjapinon päällä avoin kirja sylissään. Vieressä lukee: "Hyppy tarinoihin - lukeminen on voimaa!"

Tarinat osaksi sekä arkea että juhlaa

Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen, ja loppuvuosikin tarkoittaa monelle totutusta eroavaa pyhän viettoa. Tuleva vuosi tuo taas uutta tullessaan, ja vuodenvaihde on hyvä paikka miettiä myös arjen pieniä muutoksia.

Lasten kanssa tehtäviin joulun askareihin voi monella tavalla tuoda tarinat mukaan. Jouluna tehty hyppy tarinoihin voi niin ikään olla pidempi loikka, joka tuo tarinat osaksi myös tulevan vuoden arkea. Se onnistuu pieninkin askelin, joita voi poimia Open the Door for Reading -hankkeen toteuttamasta Hyppy tarinoihin -kirjasesta.

Hyppy tarinoihin on syksyllä 2020 julkaistu 16-sivuinen kirjanen, joka tuo uusia näkökulmia kertomuksiin osana pienten lasten elämää. Se sisältää myös helposti toteutettavia ideoita sekä koteihin että varhaiskasvatusryhmiin. Kirjanen on toteutettu kuudella eri kielellä. Se on monialaisten asiantuntijoiden yhteistyössä kehittämä, ja Turun kaupunki on yksi hankkeen toimijoista. Suuntaa lukemiseen! -projekti tekee yhteistyötä kirjasen jakamisen kanssa, ja esimerkiksi projektin verkkosivuilla ja lastenkirjasuunnistuksessa esiintyvät linnut ovat lentäneet niihin Hyppy tarinoihin -kirjasesta.

Millainen on tarinoilla täytetty joulu?

Jouluna lasten kanssa vietetty aika on hyvää aikaa ottaa ensiaskeleita tai pidempiä hyppyjä tarinoita kohti. Askeleet voivat olla pieniä, kuten vaikkapa arkisten asioiden sanoittamista. Lapselle voi kuvailla, miten nyt tehdään piparkakkuja ja seuraavaksi sytytetään kynttilöitä. Hänelle voi kertoa, kuinka piparit tuoksuvat jouluisilta ja herkullisilta ja kynttilät luovat lämmintä tunnelmavaloa. Lasta voi vastaavasti kannustaa itse sanoittamaan kokemuksiaan kyselemällä häneltä avoimia kysymyksiä: Mikä on sinun mielestäsi joulun askareissa kivaa? Lasta voi myös auttaa sanoittamaan leikkejään.

Erityisesti joulukauteen ja perinteisiin sopivia tarinaloikkia voivat olla oman kulttuurin leikit, lorut ja perinteiset sadut. Joulu on myös hyvää aikaa kertoa perheeseen liittyviä tarinoita, yhteisiä kokemuksia tai vaikkapa aikuisen omia jouluun liittyviä lapsuusmuistoja. Tarinoiden maailmassa ei ole rajoja: esimerkiksi moniin kodin esineisiin liittyy tarinoita, joita voi lapselle jakaa.

Rauhoittuminen ja yhdessä vietetty aika lienevät joulun ydinasioita. Nämä toteutuvat muun muassa lukuhetkissä. Kirjoista voidaan myös rauhassa keskustella ja etsiä yhdessä lapselle mieluisaa luettavaa. Yhteiset lukuhetket voivat olla monenlaisia, ja lukemisen ei tarvitse olla vakavaa. Voisiko lukuhetki tapahtua vaikkapa itse rakennetussa joulukodassa, tyynyillä ja vilteillä pehmustetussa majassa pöydän alla?

Miltä näyttää teidän tarinaloikkanne?

Jokainen voi tehdä omalle perheelleen sopivan hypyn kohti tarinoita. Tarinaloikka voi olla myös tulevan vuoden tavoite. Kasvatus- ja opetushenkilökunta voi niin ikään poimia uusia ideoita työhönsä pienestä kirjasesta, joka antaa vinkkejä erilaisiin tarina-askeleihin.

Poimi lisää vinkkejä ja tutustu Hyppy tarinoihin -kirjaseen Turun kaupungin sivuilta!

Lukukoordinaattorit toivottavat rauhallista joulua ja kannustavat kaikkia tekemään vuodesta 2021 tarinoiden vuoden!

 


PS Jouluista luettavaa lapsille löydät blogin Jouluisia kirjavinkkejä -sivulta.