Kirjallisuuden juhlaa

Arvostetut kirjallisuuspalkinnot jaettu voittajilleen

Marraskuun viimeinen viikko on ollut täynnä kirjallisuuden juhlaa, kun sekä Suomen että Ruotsin ehkäpä arvostetuimmat kirjallisuuspalkinnot jaettiin voittajilleen!

Onnittelut vuoden 2020 Finlandia-voittajille

Suomen suuresti arvostetut kirjallisuuspalkinnot, Finlandia-palkinnot, jaettiin keskiviikkona 25.11. suorassa lähetyksessä.

Projektin näkökulmasta kiinnostavin Finlandia-palkinto on lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia. Vuoden 2020 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja on Anja Portin lastenromaanillaan Radio Popov. Kirjan on kuvittanut Miila Westin ja kustantanut suomenruotsalainen kustantamo S&S (Schildts & Söderströms). Lisätietoa vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajasta, valintaperusteluista sekä muista ehdokkaista löytyy Suomen Kirjasäätiön verkkosivuilta.

Suomen Kirjasäätiön jakamaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997 ja palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon lisäksi Suomen Kirjasäätiö jakaa vuosittain Kaunokirjallisuuden ja Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnot, joiden historia ulottuu aina vuoteen 1984 ja 1989.

Vuoden 2020 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajateos, kuten myös muut Finlandia-voittajateokset, ovat lainattavissa Vaski-kirjastoista. Linkit kirjojen sivuille Vaski-tietokannassa alla.

Finlandia-palkintoja vastaavat August-palkinnot jaettiin maanantaina

Suomen Finlandia-palkintoja vastaavat August-palkinnot ovat Ruotsin arvostetuimmat kirjallisuuspalkinnot, ja vuoden 2020 palkinnot jaettiin voittajilleen maanantaina 23.11, myöskin suorassa etälähetyksessä.

August-palkinnot jaetaan Finlandia-palkintojen tavoin kolmessa kategoriassa: Kaunokirjallisuuden, Tietokirjallisuuden ja Lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinto (Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok). August-palkintojen jakamisen yhteydessä jaettiin myös pieni August-palkinto, nuorille, 16-20 vuotiaille kirjailijanaluille jaettava kirjallisuuspalkinto. Vuoden 2020 pienen August-palkinnon voittaja on Nanna Mikkelsen novellillaan Offret (suom. uhri). Novelli on luettavissa August-palkintojen verkkosivuilla.

Palkinto on nimetty 1800-1900-lukujen vaihteessa vaikuttaneen ruotsalaisen kirjailijan August Strindbergin mukaan.  Strindberg on yksi Ruotsin tunnetuimmista kirjailijoista. August-palkinnot myöntää Svenska Förläggareföreningen ja palkintoja on myönnetty vuodesta 1989 alkaen.

Vuoden 2020 August-palkintojen voittajat löytyvät listattuina alta. Myös nämä teokset löytyvät Vaski-tietokannasta, linkit kirjojen sivuille alla.

Onnimanni-palkinto

Marraskuu on tosiaankin ollut yhtä kirjallisuuden juhlaa!

Maanantaina 16.11. jaettiin Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkinto, joka jaetaan lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 ja se voidaan myöntää yksittäiselle henkilölle tai yhteisölle. Tunnustuspalkinto sisältää Marjatta Kurenniemen saturomaanin Oli ennen Onnimanni sekä kolme raha-arpaa.

Vuoden 2020 Onnimanni-palkinnon voittaja on Lukuhirmu Hertta, 12-vuotias kirjatubettaja Helsingistä. Palkinto myönnetään Lukuhirmu Hertalle hänen tekemistään lastenkirjavinkeistä ja -sisällöistä sosiaalisessa mediassa. Erityisen maininnan arvoista on se, että Hertan lukuvinkit ovat lapselta toiselle – näin ollen vinkit todellakin koskettavat lapsia ja innostavat heitä lukemaan. Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa lukevalle lapselle.

Lisätietoa voittajasta, palkintoperusteluista sekä Onnimanni-palkinnosta löytyy Lastenkirjainstituutin verkkosivuilta. Lukuhirmu Hertan lukuvinkkeihin voi tutustua Lukuhirmu Hertan kirjavinkit -lukuvlogissa (YouTube-kanava).

Lämpimät onnittelut kaikille voittajille!

Henrik Hurme, lukukoordinaattori
Suuntaa lukemiseen! -projekti