Katseet kohti joulua!
Yllätyksellinen vuosi alkaa kääntyä kohti päätöstään. Ennen seuraavaa vuotta on kuitenkin aika rauhoittua ja kääntää katseet kohti joulua.
Joulun odotukseen voi lasten kanssa virittäytyä myös lukutaitoa tukevalla tavalla. Kuukausikoosteessa nostetaan esiin jouluisia tapahtumia ja vinkkejä joulun odotukseen. Samalla vilkaistaan menneitä tilaisuuksia, joista voi olla hyötyä myös jälkikäteen. Marraskuun kuukausikooste julkaistaan poikkeuksellisesti jo kuun toiseksi viimeisenä maanantaina – siitä on jouluaattoon muuten enää 31 päivää!
Muistathan, että julkaisemme mielellämme myös lukijoiden vinkkejä lasten lukemiseen liittyvistä materiaaleista tai tapahtumista. Ota siis yhteyttä lukukoordinaattoreihin!
Nostoja marraskuun tapahtumista
1. Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistus 6.–30.11.2020
Vielä ehdit suunnistamaan! Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee osallistumaan projektin aloitustempaukseen ja nauttimaan Turun upeasta lähiluonnosta. Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistuksen reitit ovat tutustuttavissa vielä viikon ajan aina kuun loppuun asti. Katso tarkemmat tiedot blogin Lastenkirjasuunnistus-sivulta.
Hyppää kirjan siiville, ja lennä lukulintujen kanssa tarinoiden poluille!
2. Ehdokkaita ja palkittuja
Lastenkirjainstituutti jakaa vuosittain Onnimanni-palkinnon yksittäiselle henkilölle tai yhteisölle lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Vuoden 2020 palkinto myönnettiin 16.11. Lukuhirmu Hertalle, 12-vuotiaalle kirjatubettajalle Helsingistä. Palkinto myönnettiin Hertalle hänen sosiaaliseen mediaan tekemistään kirjasuosituksista ja sisällöistä, jotka innostavat lukemaan ja toimivat myönteisinä esimerkkeinä. Lue lisää palkinnosta Lastenkirjainstituutin sivuilta ja tutustu Youtubessa Lukuhirmu Hertan lukuvinkkeihin.
Marraskuun aikana myös useampi lastenkirja ja -kirjailija saivat kunnian olla ehdokkaina alansa palkinnoille. Osa palkittiin ja osa saa vielä jännittää lopputulosta. Kaikki kuitenkin edustavat korkeatasoista lastenkirjallisuutta, ja näihin ansiokkaisiin kirjahelmiin voi tutustua vaikkapa tilaamalla niitä omaan lähikirjastoon! Poimi ehdokkaiden ja voittajien nimet aiemmista blogijulkaisuista: Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon voittaja, Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaat ja Runeberg Junior -kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat.
3. Valtakunnallinen harrastusviikko 2.–6.11.
Valtakunnallista harrastusviikkoa vietettiin 2.–6. marraskuuta. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto on koonnut taide- ja kulttuuriharrastusten lukujärjestyksiä, joista yksi on suunnattu 1.–3.-luokkalaisille. Jos tämä meni harrastusviikolla sivu suun, voi lukujärjestystä hyödyntää myös myöhemmin sopivana ajankohtana. Löydät lukujärjestyksen Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton sivuilta.
4. Peliviikko 9.–15.11.
Peliviikko on kirjastojen aloitteesta lähtenyt pelikasvatuksen teemaviikko, joka järjestettiin 9.–15.11. jo kymmenennen kerran. Sen tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja. Peliviikkoon ja -kasvatukseen voi tutustua Pelikasvatus.fi-sivulla tai Mannerheimin lastensuojeluliiton digitaalista pelaamista käsittelevällä sivulla.
Vaskikirjastoista muuten löytyy paljon pelaamiseen liittyviä kirjoja, jotka voisivat kiinnostaa pelaamisesta innostunutta lasta!
5. Lapsen oikeuksien päivä 20.11.
Valtakunnallinen lapsen oikeuksien viikko huipentui perjantaina 20.11. lapsen oikeuksien päivään. Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivästä tuli vakiintunut liputuspäivä, ja liput liehuivat niin Turussa kuin muuallakin Suomessa. Päivän kunniaksi ympäri maailmaa juhlavalaistiin ikonisia rakennuksia UNICEF:in sinisellä. Turku osallistui valaisemalla Kirjastosillan.
Vuoden 2020 teemana on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Lapsen oikeuksien viikkoon päättyi myös #SaaUnelmoida-kampanja, jossa 11 julkisuudessa tunnettua henkilöä kertoivat omista lapsuuden unelmistaan. Katso kaikki jaetut lapsuuden unelmat #SaaUnelmoida-kampanjan sivulta. Lue myös lukukoordinaattori Piritan blogikirjoitus Lapselle kuuluu turvattu tulevaisuus, jossa hän nostaa myös lukutaidon yhdeksi turvallisen tulevaisuuden tekijäksi.
Vinkkejä tulevalle kuulle
- Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto 2020
- Tilaa Lukulumon digitaalinen joulukalenteri viimeistään 24.11.
- Lukulumon webinaari 26.11. klo 18
- Joulukuun juhlapäiviä
- Jouluaskareita
- Lukijan luo -julkaisu lastenkirjallisuudesta kiinnostuneille
- Kirjaston jouluisia kirjavinkkejä
- Kirjaston tapahtumia
- Muuta jouluista tapahtumaa ja toimintaa
1. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto 2020
Tämän vuoden kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa. Suora lähetys on katsottavissa YLE TV1:ssä ja Yle Areenassa keskiviikkona 25.11.2020 klo 19.00–20.00.
2. Tilaa Lukulumon digitaalinen joulukalenteri viimeistään 24.11.
Vielä ehdit ilmoittamaan ryhmäsi tai luokkasi Lukulumon ilmaiseen digitaaliseen joulukalenteriin! Varhaiskasvatus- ja alkuopetusryhmille on omat joulukalenterinsa, jotka löydät ILT Oppimisen sivuilta:
3. Monikielisyys ja kielen rikastaminen esi- ja alkuopetuksessa -webinaari 26.11. klo 18
ILT Oppiminen järjestää seminaarin, joka pureutuu monikielisyyteen ja kielen rikastamiseen esi- ja alkuopetuksessa. Webinaari tallennetaan, ja osallistujille lähetetään tallenne sen jälkeen. Tervetuloa maksuttomaan webinaariin kuuntelemaan KM Heidi Hietalan ajatuksia.
500 ensimmäistä ilmoittautunutta mahtuu mukaan seminaariin. Ilmoittaudu ILT Oppimisen sivuilla!
4. Joulukuun juhlapäiviä
Myös joulukuussa on monia teemapäiviä, joihin voi kytkeä lukutaitotyötä lapsia innostavalla tavalla. Esimerkiksi kansainvälisenä vammaisten päivänä voi tutustua viittomakieliseen kirjallisuuteen. Kirjat ja lisää vinkkejä varhaiskasvatukseen ja alakouluille löytyy Maailmankoulu.fi-sivustolta. Suomalaisen musiikin päivänä taas voi tutustua kulttuuriperimäämme esimerkiksi kuuntelemalla suomalaista musiikkia ja lyriikoita – myös se tukee lukutaitoa!
- 3.12. Kansainvälinen vammaisten päivä
- 6.12. Itsenäisyyspäivä
- 8.12. Jean Sibeliuksen päivä eli suomalaisen musiikin päivä
- 10.12. Kansainvälinen ihmisoikeuksien päivä
- 13.12. Lucian päivä
5. Jouluaskareita
Monilukutaito ei tarkoita pelkkää lukemista, vaan sitä voi kehittää moninaisin keinoin. Alla muutamia vinkkejä jouluisiin lasten kanssa toteutettaviin tehtäviin.
-
- Kirjavinkkejä ja erilaisia joulupuuhia sekä -askareita on koottu Koulukinon Viiru ja Pesonen Joulupuuhissa -elokuvan ympärille koostettuun materiaalipakettiin. Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu varhaiskasvatusikäisille.Tutustu tarkemmin Koulukinon Viiru ja Pesonen joulupuuhissa -oppimateriaaliin sekä Koulukinon elokuvien katsomista koskeviin toimintaohjeisiin.
- Vinkkejä jouluisiin tehtäviin löytyy esimerkiksi erilaisia osallistavia menetelmiä ja ryhmätoiminnan välineitä kokoavalta RyhmäRenki-sivustolta.
- Varhaiskasvatukseen suunnattuja kielellisiä tehtäviä on kooottu Varhaista aikaa -blogisivustolle.
- Hae inspiraatiota omannäköisen ja tilanteen salliman Tonttukoulun järjestämiseen Kotkan lasten kulttuurikeskuksen Tonttukoulun menetelmäoppaasta.
6. Lukijan luo -julkaisu lastenkirjallisuudesta kiinnostuneille
Haluatko innostaa uusia lukijoita lasten- ja nuortenkirjojen pariin?
Lastenkirjainstituutin 18.11. julkaisema Lukijan luo – lisää näkyvyyttä lasten- ja nuortenkirjoille vastaa kysymykseen monipuolisella artikkelikokoelmalla. Julkaisu sisältää muun muassa asiantuntijoiden parhaita vinkkejä lasten- ja nuortenkirjojen tekemiseen ja myös lasten ja nuorten lukemaan innostamiseen. Se kokoaa yhteen Lastenkirjainstituutin vuosina 2018–2020 toteuttaman Lastenkirjat esiin! -hankkeen satoa. Tutustu teokseen ja tilaa se Lastenkirjainstituutin Lukijan luo -sivulta.
7. Kirjaston jouluisia kirjavinkkejä
Saimme Turun pääkirjaston lastenosaston Saagan kirjavinkkareilta Miitu Makkoselta ja Marianne Saarenpäältä ihania jouluisia kirjasuosituksia. Katso kirjasuositukset Jouluisia kirjavinkkejä -sivulta.
Seuraa myös Saagan joulukalenteria Instagramissa! Saagan löydät Instagramista tunnuksella @lasten_saaga.
8. Kirjaston tapahtumia
Myös kirjastot osallistuvat joulun odotukseen!
- 28.11. Saagan joulutapahtuma Turun pääkirjastossa klo 11.00–15.00. Jouluista askartelua, laulua ja nukketeatteria. Katso tarkemmat tiedot Turun seudun tapahtumakalenterista.
- 30.11. asti, Star Wars -elokuvat legoina. Kaikkien kivojen kirjojen lisäksi kirjastossa on myös hienoja legoja! Katso tarkemmat tiedot Turun seudun tapahtumakalenterista.
- 7.12. Saagan kirjapiiri Turun pääkirjastossa klo 14.30. Vuoden viimeisessä kirjapiirissä käsittelyssä Roald Dahlin klassikko Iso kiltti jätti. Katso tarkemmat tiedot Turun seudun tapahtumakalenterista.
- 24.11. ja 8.12. Askartelutyöpaja lapsille Runosmäen kirjastossa klo 14.30–16.00. Lukemisen lisäksi kirjastossa voi myös askarrella Ullan kanssa, vaikkapa joulukortteja tai -koristeita! Katso tarkemmat tiedot Turun seudun tapahtumakalenterista.
- 14.12. Vauvojen lorutteluhetki Turun pääkirjastossa klo 9.30. Vanhoja sekä uusia loruja ja riimejä Miitu Makkosen loruilemana. Katso tarkemmat tiedot Turun seudun tapahtumakalenterista.
9. Muuta jouluista tapahtumaa ja toimintaa
Kirjastojen lisäksi myös muualla Turussa riittää lapsille ja koko perheelle suunnattua jouluohjelmaa.
- 5.–20.12 Tonttu-ukon kierrokset Turun Linnassa. Kierroksella pääsee kuulemaan linnan asukkaiden tarinoita Murri-kissan ja Suden kertomina. Ilmoittautuminen ja lisätiedot Turun kaupungin Tonttu-ukon kierrosten ilmoittautumislomakkeessa.
- 12.–13.12. Joulu tulee – pitää juosta -lasten viikonloppu Luostarimäen Käsityöläismuseossa. Lasten jouluseikkailu -opastuksilla pääsee ratkomaan tontun vihjeitä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen Turun seudun tapahtumakalenterissa.
- 18.11.–16.12. Seikkailupuiston joulumuskarit. Seikkailupuiston Joulumuskareissa virittäydytään joulutunnelmaan lasten ja aikuisten yhteisessä toimintahetkessä. Joulumuskarissa on kolme eri-ikäisille suunnattua ryhmää. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen Seikkailupuiston Joulumuskarin sivuilla.
- Joulunaika museoissa -sivulta löydät tietoa myös muiden museoiden joulun valmistautumisesta ja tapahtumista. Kaupungin jouluiseen toimintaan voi kootusti tutustua Suomen Joulukaupunki Turku -sivuilla.
Rauhallista ja lukuhetkien täyttämää joulun odotusta!
Lukukoordinaattorit,
Suuntaa lukemiseen -projekti
PS Lisää jouluisia vinkkejä löydät ruotsinkielisestä kuukausikoosteesta
Rikta dig till läsning! -sivuilta!