Boktips kring jul

Dags att vända bladet mot julen!

Nedan finns en lista över juliga böcker samt länkar till böckernas sidor på Vaski-databasen. Här tipsas det även om andra sidorna, t.ex. bokbloggar, där det finns mera juliga boktips!


Kalenderböcker i förväntan av julen

Kalenderböcker kallas även för adventsbok eller julbok.

Kalenderböckerna passar mer än bra för de som otåligt väntar på julen! Oftast består adventsböcker av cirka 24 kapitel – ett kapitel per dag fram till julafton!

Jul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson (2012)

Det är 1 december, den månad då barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och Kain, kaninbarnen, som bor med sin talrika släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul eller att tomten ska komma. (Vaski-databas)

Verket är en julsaga i 25 avsnitt som kan läsas varje decemberdag fram till juldagen. Bibliotekarierna Miitu Makkonen och Marianne Saarenpää från barnens zon Saga i Åbo stadsbibliotek rekommenderar!

Länken till bokens sida på Vaski-databasen

I väntan på julen av Ulf Nilsson, Alexander Jansson (ill.), Anna Sandler (ill.), Katarina Strömgård (ill.) och Emma Ganslandt (ill.) (2019)

En fantastisk julbok som innehåller fyra berättelser för varje adventssöndag ända fram till jul.

Berättelserna följer läsaren genom hela december och ända fram till julafton. En mysig högläsningsbok för hela familjen!

Länken till bokens sida på Vaski-databasen

Mera om kalenderböcker finns på:


Julstämning i form av dikt och rim

Hämta julstäming i diktform!

Drutten och Plutten håller nästan på att missa julafton! Som tur är upptäcker de det i sista sekund, men det är mycket som ska ordnas, gran, mat och julkalppar. (Vaski-databas)

Boken är riktad till barn 3-8 åldern och den är skriven med rim.

Länken till bokens sida på Vaski-databasen


Juliga äventyr och gåtor

Miljoner biljoner julgubbar av Hiroko Motai, Marika Maijala (ill.) och Hannele Mikaela Taivassalo (övers.) (2014)

För länge sedan fanns det bara en julgubbe i hela världen. På den tiden var människorna och barnen få, så julgubben hann dela ut presenter till alla barn under en natt. Men ju flera barn det föddes desto flera hem skulle julgubben hinna till. Säcken med klappar blev allt tyngre och renarna behövde vila, så julgubben bad om att få förvandlas till två. De två julgubbarna var hälften mindre men klarade av utdelningen dubbelt så snabbt som en. Snart räckte det inte med två, utan gubbarna blev fler och fler och mindre och mindre tills de var en miljon biljon. (Vaski-databas)

Miitu Makkonen och Marianne Saarenpää, bibliotekarier på barnens zon Saga i Åbo stadsbibliotek, rekommenderar.

Länken till bokens sida på Vaski-databasen

Det överraskande julkortet av Annette Amrhein, Sabine Straub (ill.) och Jesper Festin (övers.) (2020)

Julen står för dörren och den lille tvättbjörnen Puck ser längtansfullt efter fåglarna som flyger ut med julposten. Han vill så gärna få ett alldeles eget julkort, ett som bara är till honom, ett som det står Puck på. I en annan del av skogen bestämmer sig morbror Morrhår för att låta Pucks önskan gå i uppfyllelse. Han skriver ett kort, men fågeln som tar det i sin näbb är mycket liten och kortet tungt. Kommer den lilla fågeln att lyckas ta sig fram till Puck innan jul? (Vaski-databas)

Rekommendation av bibliotekarierna Miitu Makkonen och Marianne Saarenpää från barnens zon Saga i Åbo stadsbibliotek!

Länken till bokens sida på Vaski-databasen


Fridfulla och juliga läsestunder!

PS Mera juliga böcker för barn och unga hittas på Vaski-databasen med sökord ”jul”.