Hittade den här bilden i en svenska skolverkets kurser, tyckte att den var rätt talande så jag delar den mer er.
Månad: april 2019
Bygg din egen greenscreen
Artikeln är hämtad från: https://forskolan.se/gor-film-med-greenscreen/
IKT-handledaren Emma Gustafsson på Stensjöns förskola i Mölndal tipsar om hur man kan bygga en greenscreen-studio och förvandla barnen till tidnings- och tv-reportrar.
1 Både film och fotografi
Barngruppen delades upp i två grupper. De yngre barnen (3–4 år) fick i uppdrag att vara tidningsreportrar och jobba med stillbild och redigering medan de äldre (5–6 år) fick filma och agera tv-producenter. Projektet förbereddes genom att pedagogerna byggde två kubformade utrymmen till varje grupp, försedda med väggar av färgade lakan.
2 Grön studioteknik
Tv-producenterna arbetade både i en stationär green-screen studio täckt av gröna lakan och en portabel variant bestående av en resväska fylld med lakan att spänna upp där reportaget skulle äga rum.
Green-screen teknik är den som används under väderleksrapporter på tv, då kartorna framträder med hjälp av digitala bilder som exponeras på en grön yta. I det här fallet användes appen ”Green Screen by Do Ink” för att åstadkomma den effekten.
Bio i kub Foto: Stensjöns förskola
Grön studioteknik Foto: Stensjöns förskola
Äventyrliga fonder Foto: Stensjöns förskola
Redigering för de små Foto: Stensjöns förskola
3 Äventyrliga fonder
De stora barnen gjorde bland annat reportaget ”Vad är ett museum?”, en intervju med förskolans vaktmästare och en film där handdockor reste på äventyr som utspelade sig framför fonder som föreställde New York och en vulkan. Slutligen spelade de in en film där de yngre barnen filmades när de lekte Bockarna Bruse. Även pedagogerna deltog i projektet, utklädda till olika sagofigurer.
4 Redigering för de små
Tidningsgruppen fotograferade och redigerade sin tidning tillsammans med lärarna. De använde surfplattor, en projektor och appen Pic collage där man kan göra sin egen layout; förstora och förminska bilder och välja olika färger och mönster. Ibland projicerades redigeringsprogrammet på en vägg så att alla kunde vara med och arbeta samtidigt.
5 Bio i kub
Grupperna samlades med jämna mellanrum för att prata om vad de hade gjort, om intervju- och presentationsteknik och om språkliga begrepp som redaktion och journalistik. Slutligen visades filmerna upp i ”kub-biograferna” och de äldre barnen fick titta på de mindre barnens tidningar.
av Anna-Karin Hallonsten
Har du funderat på HUR du använder tekniken?
Ofta blir fokuset lagt på ATT vi ska använda teknik i verksamheten. Följdfrågan blir ofta VILKEN teknik ska vi använda och VAD ska vi göra med den?
En fråga som ofta glöms är HUR den ska användas? Här kan EFMO-modellen hjälpa att tänka till, och kanske kan sporra till att ta sig upp till nästa nivå på en gang.
Läs mer här: EFMO-modellen
Årshjulet
Gillar du att använda årshjul för att skapa lättöverskådliga årsplaneringar?
Planeringen kan delas in i olika ”cirklar”, på så sätt håller du dina verksamhetsområden åtskilda.
Jag har hittat en fritt tillgänglig Excel-fil bara att ladda ned.
Språk: Svenska
Pris: Gratis
Skriv ut affischer
Vill du ibland skriva ut affischer större än vad din skrivare klarar av? Om du går omvägen att utnyttja Adobe Acrobat så går det lätt att skriva ut stora saker. Även fast det blir klipp och klistra för att kunna sätta upp den som en affisch…
Här är arbetsgången: Affish i PDF
Uppdaterade länkar
Det hade smugit in sig en hel del fel så att många länkar inte fungerade. De borde alla vara rättade nu.
Pyonkee
Trött på att konsumera? Låt oss njuta av att skapa! Baserat på grunden ger Pyonkee en riktig programmiljö, när som helst och var som helst!
Pyonkee är ett nytt dynamiskt medium för att utveckla olika idéer. Genom att kombinera visuella block kan barn/vuxna skapa ursprungliga spel, animationer och berättelser på egen hand. Genom programmeringsprocessen lär vi oss om logik, produktivitet, kreativitet och samarbete.
Operativsystem: iOS 9.3
Språk: Engelska
Rekommenderad ålder: 4+ år
Pris: Gratis
The Foos Coding
Barn lär sig att koda via en rad spännande äventyr. Vårt ordfria gränssnitt gör det möjligt för någon, var som helst att spela. De kommer att spåra en lurande muntdief, räddningsvalparna förlorade i rymden och servera gourmetmåltider medan de bemästrar centrala datavetenskapliga concept.
Operativsystem: OS X 10.6.6+
Språk: Engelska
Rekommenderad ålder: 5+ år
Pris: Gratis
CodeSpark Academy
CodeSpark Academy använder ett patentsökt ”inga ord” -gränssnitt för att lära grunderna i datorprogrammering genom en rad interaktiva inlärningsaktiviteter, bland annat pussel, spel, stegvisa kreativa projekt, speldesign och utskrivbara dokument – som alla kan övervakas av föräldrarna.
Operativsystem: iOS 9.0
Språk: Engelska
Rekommenderad ålder: 4-10 år
Pris: 6,99€/månad
Länk: https://apps.apple.com/us/app/codespark-academy-kids-coding/id923441570
Swift Playgrounds
Swift Playgrounds gör det roligt att lära sig och experimentera med kod. Du löser interaktiva pussel i de guidade ”Lär dig att koda” lektionerna för att behärska grunderna för kodning, medan ytterligare utmaningar låter dig utforska kod och skapa program som är engagerande och unika.
Swift Playgrounds kräver inga kodningskunskaper, så det är perfekt för nybörjare. Hela tiden lär du dig Swift, ett kraftfullt programmeringsspråk som skapats av Apple och används av proffs för att bygga många av dagens populäraste appar.
Operativsystem: iOS 11.0+
Språk: Svenska, Engelska
Rekommenderad ålder: 12+ år
Pris: Gratis
Länk: https://apps.apple.com/us/app/swift-playgrounds/id908519492