Hakeminen yläkoulun urheiluluokalle

 

VASARAMÄEN YLÄKOULU KUULUU SUOMEN OLYMPIAKOMITEAN JOHTAMAAN KANSALLISEEN URHEILUAKATEMIOIDEN URHEILUYLÄKOULUVERKOSTOON

Urheiluyläkoulutoiminnan tavoitteena on oppilaitosten, seurojen ja urheiluakatemian suunnitelmallisella yhteistyössä mahdollistaa noin 20 tunnin viikoittainen liikkumisen, harjoittelun ja urheilun kokonaismäärä. Urheiluyläkoulut mahdollistavat tästä kokonaismäärästä noin 10 tuntia liikuntaa ja harjoittelua kouluviikon yhteydessä urheiluseurojen ja Turun seudun Urheiluakatemian kanssa tiiviissä yhteistyössä.

 • Suomen Olympiakomitean urheiluyläkoululle laatimat kriteerit ovat:
  1. Oppilaaksiottoprosessissa käytetään valtakunnalllista soveltuvuuskoetta.
  2. Oppilaitos takaa koulupäivään tai koulupäivän välittömään yhteyteen yhteensä noin 10 tuntia/viikko aikaa liikunnalle, harjoittelulle tai muulle urheilijaksi kasvua edistävälle toiminnalle.
  3. Urheiluyläkoulutoiminnan koordinointiin sekä koulujen, seurojen ja huoltajien yhteistyöhön osoitetaan riittävä määrä resursseja.
  4. Urheiluyläkoulu sitoutuu urheiluakatemian ja kunnan koulu-seura yhteistyön malliin ja rakenteeseen.

Katso lisätietoa urheiluyläkouluista Olympiakomitean sivuilta

Linkin kautta voit tutustua Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisten yläkoulujen esitteeseen, josta löydät perustietoa yläkoulutoimintaan liittyen. Lisätietoja ja tarkempia hakuohjeita löydät yläkoulujen kotisivuilta. Click the link below and read about sports-orientated lower secondary schools in Turku region. https://www.urheiluakatemia.fi/turun-seudun-urheiluakatemia/hakijalle/hakeminen-perusasteelle

Vasaramäen koulussa urheiluluokkien lukujärjestykseen on varattu aikaikkunat seuravalmennukselle tiistai- ja torstaiaamuisin klo 8-10. Lisäksi Vasaramäen koulussa mahdollistetaan urheilijoiden satunnaiset kisa-, harjoittelu-ja leiritysmatkat joustavin opetusjärjestelyin. Lukujärjestykseen liittyvien järjestelyiden tavoitteena  on koulutyön ja urheilemisen sujuva yhdistäminen urheiluluokkien lukujärjestyksien puitteissa. Urheiluyläkouluissa ei laadita oppilaille henkilökohtaisia lukujärjestyksiä.

 

HAKU URHEILULUOKALLE 2023

Vasaramäen koulun urheiluluokalla on neljä eri linjaa. Koulumme linjat ovat tanssi-ja voimistelu, jalkapallo, salibandy ja yleisvalmennus. Oppilas voi hakea Turun erikoisluokkahaussa yhteen kouluun ja yhdelle tai kahdelle linjalle. Suosittelemme hakemaan oman lajilinjan lisäksi yleisvalmennuslinjalle toisena vaihtoehtona.

Oppilasvalinnat urheiluluokkien lajilinjoille suoritetaan soveltuvuuskokeen ja lajitestien perusteella. Yleisvalmennuslinjalle oppilasvalinnat tehdään pelkän soveltuvuuskokeen perusteella. Lisätietoja valintamenettelystä ja urheiluluokkatoiminnasta koulun esittelytilaisuudessa.

Yläkoulun sekä urheiluluokkien esittelytilaisuus pidetään Vasaramäen koulun Lehmuksen yksikön liikuntasalissa osoitteessa Lehmustie 7 torstaina 12.1.2023 klo 18.00.

 

Hakeminen ja paikan vastaanottaminen urheiluluokalle

Haku Turun urheiluluokille päättyi 23.1.2023.

Turkulaiset oppilaat hakevat urheiluluokalle Wilmassa. Turkulaisten hakijoiden ei tarvitse erikseen vahvistaa hyväksyttyä urheiluluokan oppilaspaikkaa.

Ei-turkulaiset lähettävät  tämän hakemuksen osoitteeseen liikuntaluokka@edu.turku.fi. Kirjoita sähköpostin otsikkoon, mihin urheiluyläkouluun hakemus on osoitettu. Urheiluluokalle hyväksyttyjen ei-turkulaisten oppilaiden tulee lisäksi toimittaa vieraskuntalaishakemus ennen lopullista päätöstä oppilaspaikasta osoitteeseen jenni.nurmela@edu.turku.fi. 

Testeihin (soveltuvuuskokeeseen tai lajitesteihin) ei lähetetä erillistä kutsua.

Päätökset urheiluluokkapaikasta tulevat maaliskuun alussa. 

Peruutus paikasta tehdään kirjallisesti. Lomakkeen löydät täältä: (https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files//erikoisluokan_peruutus.pdf).

Lisätietoja koulumme urheiluluokkahakuun liittyen: Vasaramäen koulun rehtori Sari Grönroos (sari.gronroos@edu.turku.fi), p. 050 4323 636.

 

Soveltuvuuskoe

Kaikkien urheiluluokalle hakevien on suoritettava valtakunnallinen soveltuvuuskoe.

 Vasaramäen koulun soveltuvuuskoe järjestetään tiistaina 31.1.2023 klo 8.30 alkaen Kupittaan palloiluhallissa (Lemminkäisenkatu 32a)

Hakijoiden tulisi porrastaa saapumistaan palloiluhallin pääoville:

 • klo 8.30 (sukunimen alkukirjain A-N)
 • klo 8.40 (sukunimen alkukirjain O-Ö)

 

Soveltuvuuskokeeseen osallistujan ohjeet:

 • Halliin sisään vain hakijat, ei vanhempia tai muuta yleisöä
 • Mukaan sisäliikuntavarusteet, sisäkengät, juotavaa ja evästä
 • Soveltuvuuskokeita voi harjoitella etukäteen (soveltuvuuskoe.fi)
 • Sairaudet ja vammat ilmoitettava etukäteen lääkärintodistuksella (Vasaramäen koulussa lääkärintodistukset toimitetaan rehtori Sari Grönroosille).
 • Soveltuvuuskoe päättyy ryhmittäin porrastetusti noin klo 14.30-15.30

Soveltuvuuskokeen varatesti järjestetään tiistaina 14.2. klo 9.30. Varatesti tarjolla vain erittäin painavista syistä, esim. ennen varsinaista testipäivää toimitetulla lääkärintodistuksella.

Soveltuvuuskokeeseen tai lajitesteihin ei lähetetä erillistä kutsua.

 

Lajilinjojen lajitestit

Kaikkien Vasaramäen koulun lajilinjoille (jalkapallo, salibandy ja tanssi-ja voimistelu) hakevien on suoritettava soveltuvuuskokeen lisäksi oman lajinsa lajitesti. Yleisvalmennuslinjalle ei järjestetä lajitestiä.

 

Tanssi- ja voimistelulinjan lajitesti (max 20p.)

Tiistaina 7.2. klo 8-10, Vasaramäen koulu, Lehmustien yksikön liikuntasali (Lehmustie 7).

Testiosiot:

 1. Liikkeen rytmi + liikkeen yhdistäminen musiikkiin (6p.)
 2. Ilmaisu ja liikekieli (7p.)
 3. Voimistelusarja (7p.)

 

Jalkapallon lajitesti (max 20p.)

Keskiviikkona 8.2. klo 9.00-11.30, Impivaaran jalkapallohalli. Lämmittelemään pääsee klo 8.45.

Testiosiot:

 1. Syöttöpenkkitesti (5p.)
 2. 2v2 -peli (5p.)
 3. 3v3 -peli (5p.)
 4. 5v5 – 8v8 peli riippuen ryhmän koosta (5p.)

 

Salibandyn lajitesti (max 20p.)

Keskiviikkona 1.2. klo 8.00-10.30, Kupittaan palloiluhalli

Testiosiot:

 1. Suunnanmuutosrata pallon kanssa (max 5p.)
 2. Pallonhallintakuljetus (max 5p.)
 3. 3v3, 4v4 tai 5v5 pienpelit (max 10p.)

 

Hakijan kokonaispisteiden muodostuminen:

Soveltuvuuskokeessa testataan kuusi osa-aluetta, joista oppilaan heikoin osio jätetään huomioimatta. Koulukohtaista osiota ei ole. Soveltuvuuskokeen maksimipistemäärä on 40p.

Lajitestin maksimipistemäärä on 20p.

Lajilinjalle hakevan oppilaan maksimikokonaispisteet: 60p.

Yleisvalmennuslinjalle hakevan oppilaan maksimikokonaispisteet 40p.

 

 LISÄTIETOJA URHEILU- JA LIIKUNTALUOKKATOIMINNASTA TURUN SEUDULLA

Voit tutustua Turun seudun urheilu- ja liikuntaluokkatoimintaan laajemmin Turun Seudun Urheiluakatemian esitteen kautta: https://www.urheiluakatemia.fi/turun-seudun-urheiluakatemia/hakijalle/hakeminen-perusasteelle