Hakeminen yläkoulun urheiluluokalle

 

 

Vasaramäen koulu on mukana valtakunnallisessa urheiluyläkoulukokeilussa.

Urheiluyläkoulukokeilussa on mukana 25 yläkoulua 14 kunnasta eri puolilta Suomea. Kolmivuotisen kokeilun aikana rakennetaan valtakunnallista urheiluyläkoulumallia, jossa toteutuu mahdollisuus jopa 10 liikunta- ja urheilutuntiin kouluviikon aikana. Tavoitteena on kehittää valtakunnallinen urheiluyläkoulutoiminnan malli, jossa oppilas saa ohjausta elämäntaitojensa kehittämiseen sekä valmiuksia opintojen ja urheilun vaativampaan yhdistämiseen. Kokeilun koordinoinnista vastaa Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön urheiluakatemiaohjelma. Hankkeen arvioinnista vastaa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU.

Yläkouluaika on tärkeä vaihe urheilijan polulla: nuori kasvaa urheilun harrastajasta tavoitteelliseksi urheilijaksi. Innostus syvenee intohimoksi, monipuolisista liikuntataidoista jalostuvat vahvat lajitaidot, hyvä harjoitettavuus tarkentuu systemaattiseksi harjoitteluksi ja urheilulliset elämäntavat luovat edellytykset terveeksi urheilijaksi kasvulle.

Urheiluyläkoulu on urheilusta innostuneelle lapselle erinomainen mahdollisuus yhdistää koulunkäynti ja urheilu. Urheiluyläkouluissa rakennetaan nuoren urheilijan hyvää päivää ja opetetaan nuoria mm. itsenäiseen työskentelyyn, vastuun ottamiseen ja arjen aikatauluttamiseen. Tämä onnistuu usean eri toimijan yhteistyöllä: mukana ovat koulut ja opettajat sekä lajiliitot, seurat ja urheiluakatemiat.

 

Jos siis olet urheilusta innostunut 6.-luokkalainen tai hänen vanhempansa: katso lisätietoa urheiluyläkouluista Olympiakomitean sivuilta. Urheiluyläkoulujen lisäksi urheiluakatemioilla on lukuisia yhteistyökouluja, joissa nuori saa lisää monipuolista liikuntaa koulupäivien aikana.

Urheiluyläkouluun hakeudutaan valtakunnallisen soveltuvuuskokeen kautta, joka mittaa keskeisiä taitoja ja ominaisuuksia. Soveltuvuuskokeeseen kuuluu seisemän osiota sekä mahdollisia lisätestejä. www.soveltuvuuskoe.fi

URHEILUYLÄKOULUSSA SAAT…

  • urheilua tukevan innostavan ilmapiirin
  • laadukasta liikuntaa ja urheilua kouluviikkoon n. klo 8-16 välisenä aikana koulupäivän yhteydessä
  • mahdollisuuden yhdistää koulun ja urheilun toimivasti
  • seurojen ohjaamat laji- ja yleisharjoitukset koulupäivän yhteydessä

YLÄKOULUIÄSSÄ…

  • nuoren fyysinen ja psyykkinen kehitys on voimakkaimmillaan
  • laadukas harjoittelukokonaisuus ja urheilulliset elämäntavat pitävät mielen virkeänä ja mahdollistavat kehittymisen terveenä urheilijana
  • urheilu ja liikuntaharrastukset tukevat tutkitusti oppimista
  • luodaan tärkeä perusta myöhäisemmän vaiheen vaativampaa harjoittelua varten
  • harjoittelun määrä lisääntyy nousujohteisesti
  • nuori urheilija oivaltaa omatoimisen harjoittelun merkityksen kehittymiselle

 

Hakeminen urheiluyläkouluihin alkaa 1.1.2020 ja päättyy 22.1.2020.

Vasaramäen yläkoulun ja urheiluluokkatoiminnan esittelytilaisuus pidetään Vasaramäen koulun Syreenikujan yksikössä torstaina 9.1.2020 klo 18.00.

Syreenikujan puolella paikoitustilaa on erittäin vähän. Naapurisovun säilymiseksi huomioikaa paikoitusta rajoittavat liikennemerkit.

Urheiluluokalle haetaan Wilmassa. Turun peruskoulujen 6. luokan oppilaiden huoltajille lähetetään asiasta tietoa Wilman kautta.

Jos 6. luokan oppilas hakee urheiluluokalle toisen kunnan peruskoulusta, käytössä on tämä lomake:

hakemus-6-luokkalaisille-jos-ei-ole-turun-wilmaa

Tämä lomake lähetetään sähköpostiliitteenä osoitteeseen: liikuntaluokat@turku.fi. Sitä ei pidä allekirjoittaa käsin tai skannata.

Hakuaika urheiluluokalle päättyy 22.1.2020. Wilman kautta hakeneiden valintatulokset näkyvät Wilmassa 9.3.2020.  Koulun päätös näkyy kunnolla vain Wilman täysversiossa tietokoneella. Muille tieto valintatuloksesta lähetetään sähköpostilla tai perinnepostilla. Tuloksia ei anneta puhelimitse.

Urheiluluokalle hakeneille järjestetään valintatestit. Tähän testiin ei lähetetä erillistä kutsua.

Kaikille hakijoille pakollinen yleistesti tiistaina 28.1.2020 klo 10-16 Vasaramäen koulun Syreenikujan yksikön alasalissa, Syreenikuja 1.

Oppilaalla on oltava omat eväät.

Testi on Olympiakomitean suosittelema valtakunnallinen soveltuvuuskoe yläkouluihin.  Linkki mallisuorituksiin löytyy osoitteesta http://www.soveltuvuuskoe.fi.

Lajitestit järjestetään viikoilla 5-6.

Tanssi- ja voimisteluryhmään pyrkivien tulee osallistua yleistestiä täydentävään lajiosioon, joka on tiistaina 28.1.2020 klo 8-10 Vasaramäen koulun Lehmustien yksikön liikuntasalissa, Lehmustie 7.

Jalkapalloryhmään pyrkivien tulee lisäksi osallistua  yleistestiä täydentävään lajiosioon, joka on tiistaina 4.2.2020 klo 12.00-14.30 Impivaaran jalkapallohallissa.

Salibandyryhmään pyrkivien tulee lisäksi osallistua yleistestiä täydentävään lajiosioon, joka on tiistaina  4.2.2020 klo 8.00-10.00 Kupittaan palloiluhallissa.

Lajitesteille ei ole varapäiviä.

Varatestipäivä on tiistaina 11.2.2020 klo 13-16 Vasaramäen koulun Syreenikujan yksikön alasalissa.

Urheiluluokkatoimintaa koskeviin tiedusteluihin vastaa koulun rehtori Sari Grönroos p. 050 4323636 (sari.gronroos@turku.fi).

 

Ohjeita yläkoulun urheiluluokille hyväksytyille oppilaille: