Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastauksia yleisimpiin varhaiskasvatuksen digitutoreilta kysyttyihin kysymyksiin. Klikkaa kysymystä.

Kuvassa palikoita päällekkäin. Mistä saan selville edu-tunnukseni ja salasanani?
Mikä on OneDrive?
Mikä on edu.turku.fi?
Mikä on Microsoft 365?
Miten kirjaudun MeTkuun OPAS-koneelta?
Teams pöytäsovelluksen asentaminen
Millä tunnuksella kirjaudun Teamsiin?
Jakolinkin teko Teamsissa
Kansion / linkin poistaminen Teamsissa
Teams-tiimi ja seuraava kausi
Miten jaan linkin vanhemmille Wilmassa?
Miten tarkistan / vaihdan oletusselaimen?
Miten lisään tulostimen omaan profiliini tietokoneeseen?
Miten päivitän iPadin?
Miten saan kuvat iPadilta tietokoneelle?
Kuva / tiedosto iPadista toiseen – Airdrop
AppleTV – salasanan vaihto
AppleTv jumittaa tai pätkii – mikä avuksi?
Mikä on Note3 ja miten sitä käytetään?

Mistä saan selville OPAS-tunnukseni / salasanani?

OPAS-tunnuksesi on etunimi.sukunimi@edu.turku.fi ja salasanan voit vaihtaa täältä. Kirjaudu palveluun hallinnon tunnuksillasi. OPAS-salasanan vähimmäispituus on kahdeksan merkkiä ja salasana saa sisältää merkkejä a-z, A-Z, 0-9 tai erikoismerkkejä ”!”#$%&'()*+,-./:;<=>?@[]^_`{|}~”. Kun olet vaihtanut OPAS-salasanan, kirjaudu ulos palvelusta painamalla oikeassa yläkulmassa olevia nimikirjaimiasi ja ”Lopeta”.

Mikä on OneDrive?

Kuvassa Onedriven logo. Kaikilla Turun kaupungin työntekijöillä on mahdollisuus ottaa käyttöön oma henkilökohtainen tallennuspalvelu, OneDrive, jonne saa tallennettua henkilökohtaisia tiedostoja. Niihin on pääsy jokaiselta tietokoneelta. Tämä vaatii sen, että kirjaudut OneDrive:n.

Saat oman OneDrive -tallennustilan käyttöösi tietokoneen resurssienhallinnasta (kelta-sininen kansion kuva tietokoneen tehtäväpalkissa, ruudun alaosassa). Paina resurssienhallinnan vasemmassa reunassa olevaa sinisen pilven kuvaa (OneDrive) ja kirjaudu palveluun OPAS-tunnuksillasi. Näet OneDrive-tallennustilasi sisällön myös internetselaimen kautta osoitteen edu.turku.fi kautta. Klikkaa sivulla Office365 -kuvaketta. Kirjaudu sisään etunimi.sukunimi@edu.turku.fi. Pääset siis OneDrive -tallennustilaasi myös kotikoneelta, puhelimesta, tablettitietokoneelta…

Mikä on edu.turku.fi

Kuvassa Turun kaupungin opetuksen verkkopalveluiden logo. Edu.turku.fi on opetuksen verkkopalveluiden sivu, josta pääset siirtymään eri palveluihin (mm. SAP HR, Servicedeskin portaali, Office365, salasanan vaihto, blogit, Wilma jne.)


Mikä on Microsoft Office365?

Kuvassa Office365 logo. Microsoft Office365 -palvelussa voit luoda selainpohjaisesti mm. Word-, Power point- ja Excel -dokumentteja. Ne tallentuvat omaan OneDrive -tallennustilaasi. Pääset Officen kautta myös Teamsin selainversioon. Voit luoda Officen kautta Sway-esityksiä tai Forms lomakkeita. Office365:n pääset kirjautumaan myös kotikoneelta. Office365 -palvelun etusivulla, oikealla ylhäällä, on ”Asenna Office” -nappi. Sen kautta voit asentaa Office -sovellukset kotikoneellesi. Kirjaudu sisään etunimi.sukunimi@edu.turku.fi.


Miten kirjaudun MeTkuun OPAS-koneelta?

Avaa selain ja mene osoitteeseen https://tyo.turku.fi Sivusto vaatii OPAS-koneelta mennessä kirjautumisen. Käytä kirjautumiseen etunimi.sukunimi@turku.fi ja salasanallasi.


Teams -pöytäsovelluksen asentaminen

Kuvassa Teams -sovelluksen logo. Teams -pöytäsovellus löytyy helpoiten, kun avaat internetselaimen ja kirjoitat selaimen hakukenttään esim. ”lataa teams”. Paina hakutuloksissa linkkiä ”Lataa Microsoft Teams -työpöytäsovellus ja -mobiilisovellus” (Microsoftin oma sivu). Paina avautuneella sivulla ”Lataa työpöytäkäyttöön” ja sen jälkeen ”Lataa Teams”. Teams latautuu koneellesi. Voit seurata latautumista joko selaimen vasemmasta alakulmasta tai oikeasta yläkulmasta. Kun Teams on latautunut, sinua pyydetään kirjautumaan sisään.


Millä tunnuksella kirjaudun Teamsiin? 

Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa Teamsiin kirjaudutaan edu-tunnuksilla, eli etunimi.sukunimi@edu.turku.fi ja sähköpostisi salasanalla. Jos et muista salasanaasi pääset vaihtamaan sen tästä (kirjaudu palveluun hallinnon tunnuksilla, eli samalla tunnuksella kun ad-koneelle). Hallinnon tietokoneet tarjoavat automaattisesti Teams-kirjautumiseen etunimi.sukunimi@turku.fi – osoitetta, käytä toista tiliä (käyttäjätunnus@edu.turku-fi) eli edu-tunnuksia.

Jakolinkin teko Teamsissa

Päiväkodille / ryhmälle Teamsiin luodusta tiimistä saa jaettua sisältöä vanhempien nähtäväksi. Tällöin kannattaa tehdä tiimin tiedostoihin kansio, joka on nimetty esim. Vanhemmille jaettavat tiedostot. Tälle kansiolle tehdään linkki, jotta vanhemmat pääsevät tarkastelemaan ainoastaan sen kansion sisältöä. Katso tästä kuvallinen ohje jakolinkin tekemiseen. Samasta ohjeesta löydät myös infon siitä, miten voit jakaa linkin vanhemmille Wilman kautta.  Teamsista  jakaminen vanhemmille onnistuu  vasta  kun  siihen  on  haettu  jako-oikeus: lähetä pyyntö Saila Visti, etunimi.sukunimi@turku.fi . Mainitse  viestissä  sen tiimin  nimi,  johon  haluat  jako-oikeudet.

Kansion / tiedoston poistaminen Teamsissa

Vie hiiren kursori sen kansion / tiedoston kohdalle, jonka haluat poistaa. Paina kansion / tiedoston kohdalla olevaa kolmea pistettä. Valitse avautuneesta valikosta ”Poista”. Teams varmistaa vielä, haluatko varmasti poistaa kansion / tiedoston. Valitse ”poista”, mikäli kansio / tiedosto on oikea. Muussa tapauksessa valitse ”peruuta”. Jos poistamaasi kansioon on luotu linkki, se ei enää toimi.

Teams-tiimi ja seuraava lukuvuosi

Edellisellä lukuvuodella luotu Teams-tiimi jatkaa eloaan seuraavaan lukuvuoteen. Tiimistä poistetaan edellisen lukuvuoden koteihin jaettavat materiaalit.  Tarvittaessa poistetaan ja lisätään omistajia / jäseniä. Huom! Vain tiimissä omistajina olevat voivat poistaa ja lisätä jäseniä. Jäseniä poistetaan / lisätään ja oikeuksia vaihdetaan Tiimin hallinta -sivulla. Se löytyy tiimin vasemmasta reunasta, kolmen pisteen takaa, tiimin nimen vierestä. Omistaja voi poistaa toisen omistajan vasta kun on pudottanut hänet jäseneksi tiimissä.


Miten jaan linkin vanhemmille Wilmassa?

Kuvassa Wilma -verkkosivuston logo. Kun olet tehnyt jakolinkin Teamsissa ja kopioinut sen leikepöydälle, kirjaudu Wilmaan. Kirjoita uusi viesti. Aloita viestin kirjoitus. Kun haluat liittää linkin, paina näppäimiä Ctrl + v. Tämä toiminto liittää leikepöydälle kopioimasi Teams-jakolinkin Wilma-viestiin. Jos näppäinyhdistelmä ei jostain syystä toimi, on myös toinen tapa. Katso tästä kuvallinen ohje siihen.


Miten tarkistat / vaihdat oletusselaimen? 

Kuvassa Microsoft Edge -selaimen logo. Kaikilla käyttäjillä tulisi olla profiilissa oletusselaimena Microsoft Edge (kuva vasemmalla), tällöin kaikki sivut aukeavan automaattisesti Edge-selaimeen. Voit tarkastaa ja vaihtaa oletusselaimen näin: Paina tietokoneen vasemmassa alareunassa olevaa suurennuslasin kuvaa ja kirjoita kenttään ”oletusselain”. Valitse valikosta ”Valitse oletusselain”. Näytölle avautuu oletussovellukset -ikkuna, josta pääset vaihtamaan profiilisi oletusselaimen kohdasta ”selain”. Klikkaa kohtaa ”selain” ja valitse Edge, jos se ei jo ole oletusselaimena.

Miten lisään tulostimen omaan profiiliini tietokoneeseen?

Helpoiten lisäät käyttäjätunnuksellesi tulostimen Word-sovelluksen kautta. Avaa Word-sovellus ja joku tiedosto (voi olla tyhjäkin). Valitse yläpalkista Tiedosto -> Tulosta. Paina Tulostin -tekstin alla olevan ruudun pientä nuolta ja valitse ”Lisää tulostin”. Kirjoita ”Nimi” -kenttään sen tulostimen nimi, jonka haluat lisätä profiiliisi, paina ”Etsi”. Tulostimen nimi löytyy tulostimen päällä olevasta tarrasta. Alas aukeaa etsinnän tulokset, valitse siitä tulostin ja paina ok. Tee tämä jokaiseen tietokoneeseen erikseen, josta haluat tulostaa.

IPADIN PÄIVITTÄMINEN

  • Kun iPad ilmoittaa, että päivitys on saatavilla, kannattaa päivitys ladata ja asentaa mahdollisimman pian. Voit asentaa päivityksen itse tai vinkata päivityksestä päiväkodin tvt-vastaavalle, jonka tehtäviin iPadien päivittäminen kuuluu.
  • Huomaat päivityksen saatavuuden myös punaisesta ympyrästä iPadin Asetukset -valikon Yleiset-sivulla.
  • Paina Ohjelmistopäivitys, Lataa ja asenna.
  • Huom! Jos päivityksiä on jäänyt välistä, vie ohjelmistopäivityksen lataus ja asennus pitemmän ajan.


Miten saan kuvat iPadilta tietokoneelle?

iPadin kuvat saa siirrettyä tietokoneelle liittämällä iPadin tietokoneeseen iPadin latausjohdon avulla (jossa toinen pää on USB kuten kuvassa). Seuraa sitten näitä ohjeita.

Mikäli haluaisit siirtää kuvia iPadista toiseen, kannattaa käyttää iPadien Airdrop-toimintoa. Siihen näet ohjeen seuraavassa kohdassa.


KUVA / TIEDOSTO IPADISTA TOISEEN – airdrop

  • Varmista, että omassa iPadissasi on päällä Bluetooth ja wi-fi.
  • Varmista myös, että iPad, johon tarkoitus lähettää sisältöä, on lähietäisyydellä, siinä on päällä Bluetoothin ja olette saman Wi-Fin toiminta-alueella. 

 • Tarkasta, että iPadeissa on AirDropin vastaanottoasetukset kohdassa ”Kaikille”, niin tiedoston lähettäminen ja vastaanottaminen onnistuu (katso kuva).
 • Avaa sovellus, josta haluat tiedoston jakaa ja napauta Jaa-valintaa tai Jaa-painiketta. Jos jaat kuvan Kuvat-apista, voit pyyhkäistä vasemmalle tai oikealle ja valita useita kuvia. 
 • Napauta AirDrop-käyttäjää (iPadin nimi), jonka kanssa haluat jakaa sisällön. 
 • Vastaanottaja-iPadiin ilmestyy ruutu, jossa kysytään hyväksyykö hän lähetetyn tiedoston.

appletv -salasanan vaihto

  • AppleTV:n salasana vaihdetaan: Asetukset -> Verkko -> Wi-Fi.
  • Paina Turku-Device, johon AppleTV on yhdistettynä -> Unohda salasana.
  • Odota 30-60 sek. ja liity Turku-Device -verkkoon uudelleen, syöttämällä oikea salasana (tvt-vastaava tietää salasanan).

Jos AppleTV ei hyväksy uutta salasanaa, toimi seuraavien ohjeiden mukaan:

  • Käynnistä AppleTV uudelleen
   • Uusi, musta kaukosäädin: paina MENU ja näyttö -näppäimiä pohjassa n. 10 sek. ajan.
   • Vanha, harmaa kaukosäädin: paina MENU ja nappi vasemmalle pohjassa n. 10 sek. ajan.
  • Mene AppleTV:n asetukset -valikkoon.
  • Valitse Verkko -välilehti ja paina Wi-Fi.
  • Odota, että lista verkoista tulee näkyville, valitse ”Muut…”.
  • Syötä verkon nimi: Turku-Device -> Jatka
  • Lisää Wi-Fin salasana (tvt-vastaavalla on se tiedossa) -> Jatka.
  • Odota, että Liitytään verkkoon ”Turku-Device” – katoaa ruudusta.
  • AppleTV on taas verkossa ja peilaus onnistuu


appletv jumittaa tai pätkii – mikä avuksi?

AppleTv:n lähetyksen pätkiminen voi johtua nettiyhteydestä, siitä miten vahva / heikko langaton Turku-Device -verkko on. Kyse voi olla myös päivityksen tai nollauksen tarpeesta.

  • AppleTV:n päivittäminen:
   • Asetukset -> Järjestelmä -> Ohjelmistopäivitykset -> Päivitä ohjelmisto. (uudempi AppleTV, musta kaukosäädin)
   • Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmistopäivitykset -> Päivitä ohjelmisto. (vanhempi AppleTV, harmaa kaukosäädin)
   • Kannattaa valita Päivitä automaattisesti, tällöin päivittämisestä ei tarvitse itse huolehtia.
  • AppleTV:n nollaaminen:
   • Asetukset -> Järjestelmä -> Nollaa (uudempi AppleTV, musta kaukosäädin)
   • Asetukset -> Yleiset -> Nollaa (vanhempi AppleTV, harmaa kaukosäädin)


Mikä on note3 ja miten sitä käytetään?

  • Note3 on tietokoneelle ladattava sovellus, jolla voi tehdä kosketustaululla toimivia tehtäväpohjia varhaiskasvatuksen arkeen.
  • Note3 ladataan (Turun kaupungin varahaiskasvatuksessa) OPAS-koneelle, koska sitä käytetään yhdessä kosketustaulun kanssa.
  • Ohjeita Note3 -sovelluksen lataamiseen koneellesi ja käyttöön löydät täältä.
  • Valmiita Note3- tehtäväpohjia voit ladata käyttöösi täältä.

Jos et löytänyt vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, kokeile näitä linkkejä:

Varhaiskasvatuksen digitutoreiden yhteystiedot löydät TOP-keskuksen sivuilta.