Onnea 101-vuotias Suomi

Suomen 101-vuotiasta itsenäisyyttä juhlistettiin Puropellon koulussa tanssiaisten merkeissä. Jokainen vuosiluokka oli  harjoitellut upeita tanssiesityksiä, joita sitten me koulun aikuiset saimme ihailla.

Perjantaipäivä 7.12.2018 on koulussamme vapaapäivä. Tämä koulupäivä tehdään vanhempainyhdistyksen, oppilaskunnan ja opettajien yhdessä suunnittelemana lauantaikoulupäivänä tammikuussa.

Puropellon kouluun hakeutumisesta ( tietoa 6. luokkalaisten huoltajille)

Lähestyykö yläkouluvaihe?

Kuudesluokkalaisia ja heidän huoltajiaan saattaa jo mietityttää yläkouluun meno. Puropellon koulun väki toivottaa kuudesluokkalaisten oppilaiden vanhemmat lämpimästi tervetulleiksi informaatiotilaisuuteen tammikuussa.

Informaatiotilaisuus pidetään Puropellon koulussa, Sepänkatu 11, tiistaina 8.1.2019 klo 18.30 alkaen.

Jos Puropellon koulu on turkulaisen oppilaan oma yläkoulu eikä hän hae koulumme liikuntaluokalle, erillistä hakemusta ei tarvitse tehdä. Hakuprosessista, pääsykokeista liikuntalinjalle jne. tulee lisää tietoa tänne kotisivulle, samoin turkulaisille vanhemmille tulee asiasta Wilmaviestiä. Hakuaika alkaa tammikuussa ja päättyy maanantaina 21.1.2019.

 

Monialaista työskentelyä uhkapelien parissa

Kaksi koulun kadeksatta luokkaa pohtivat todennäköisyyslaskennan yhteydessä, miksi uhkapeleissä pidemmän päälle varmemmin häviää kuin voittaa. He suunnittelivat ja toteuttivat pankeissa eli pienissä ryhmissä uhkapelin, jota houkuttaa pelaajia, mutta jossa suurimmat voitot käärii pankki itse. Pelipanoksina olivat simpukkapastat. Pelit joutuivat tositestiin. Todennököisyyslaskenta liitti projektin matematiikkaan, yksikäsitteisten sääntöjen kirjoittaminen suomen kieleen ja pelipöydän suunnittelu ja toteutus kuvataiteeseen.

Robotit painimolskilla

Puropellon koulun joukkue osallistui Euroopan robotiikkaviikon päätapahtuman yhteydessä järjestettyyn robottisumoturnaukseen Turussa. Seitsemäsluokkalaisen Emmi Vuorenpään sekä kahdekasluokkalaisten Petteri Puttosen ja Valter Krooksin rakentama ja ohjelmoima Berserkki taisteli tiensä hienosti semifinaaleihin puskemalla monia vastustajia  ulos taistelutantereelta.

Hävityn semifinaaliottelun jälkeen käydyssä pronssiottelussa Berserkki hävisi kutkuttavan jännittävien vaiheiden jälkeen vastustajalleen ja sijoittui hienosti neljänneksi. Emmi, Valter ja Petteri saivat ensikertalaisina arvokasta kokemusta ensi vuoden kisoihin!

Backgammonia vanhempainyhdistykseltä

Puropellon koulun vanhempainyhdistys lahjoitti koululle viisi backgammonlautaa, joista kaksi oli suuria turnauskokoisia lautoja. Painoa laudoilla oli yhteensä noin 15 kilogrammaa. Lisäksi koulu sai vielä kaksi pistetaulua.

Pelilaudat joutuivat heti  tositestiin. Pelaajia oli paikalla mukavasti, vaikka yhdeksäsluokkalaiset olivat TET-harjoittelussa. Uusiakin pelaajia oli saapunut paikalle. Puropellon backgammonkerholaiset tarjosivat vanhempainyhdistykselle isoa yläpeukkua kiitoksena lahjoituksesta.

Backgammonin Suomen mestaruuksia ratkottiin Puropellossa

Perjantaina 12.10.2018 kello 12.00 Puropellon koulu teki jälleen historiaa. Tuolloin rehtori Anne Alho avasi tiettävästi ensimmäisen koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden backgammonin Suomen-mestaruusturnauksen. Avauspuheessa rehtori kertoi olevansa erityisen iloinen siitä, miten mukavalta tuntuu nähdä digitaalisen kehityksen keskellä tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävässä koulussa nuorten pelaavan ikiaikaista lautapeliä. Avauspuheen jälkeen Suomen Backgammon RY:n puheenjohtaja Simo Huovinen kertoi turnausjärjestelyistä.

Ensimmäiseen turnaukseen ei kovasta yrityksestä huolimatta saatu edustajia kuin kolmesta koulusta ja oppilaitoksesta. Parhaiten edustettuina olivat Karkkilan yhteiskoulu ja Puropellon koulu.

Turnaus sujui mukavissa merkeissä. Yläasteikäisten mestaruuden vei vakuuttavien pelien jälkeen karkkilalainen Elias Nikander. Hänen parinaan finaalissa oli turkulainen Parsan Tabrizinezhad. Myös toisen asteen mestaruus meni Karkkilaan. Voittajaksi turkulaista Mahdi Amiria vastaan selvisi Heidi Levänen. Suomen Backgammon RY palkitsi voittajat backgammon-pelillä. Kustannusosakeyhtiö Otava palkitsi kaikki neljä finalistia Hans Roslingin Faktojen maailma -kirjalla.

Puropellon koulu lähettää kiitokset Teuvo Sankilalle Kustannusosakeyhtiö Otavaan ja Simo Huoviselle Suomen Backgammoniin. Erityiskiitokset ansaitsee Karkkilassa opettava ja backgammon-kerhotoimintaa järjestävä Jukka Raussi. Hän oli mukana turnauksen järjestämisessä ideoinnista lähtien. Hän ja muut karkkilalaiset tekivät perjantaina pitkän matkan Turkuun, mutta eivät turhaan.


Kuvat: Claudia Lainio ja Iina Vuola

Kirja- ja ruokamessuilua

Ysiluokkalaisten ensimmäinen jakso päättyi vierailuun Turun kirja- ja ruokamessuilla perjantaina 5.10. Ohjelmassa oli Suunnista kirjaan -tehtäviä ja messutunnelmasta nauttimista. Lisäksi taitavat yhdeksäsluokkalaisemme haastattelivat kahta kirjailijaa (Pasi Pekkolaa ja Salla Simukkaa) Turun seudun äidinkielenopettajien Tarinan taika -osastolla.

8. luokkalaiset taidetestaajina

Puropellon koulun 8. luokkalaiset pääsivät jälleen osallistumaan kulttuuritapahtumiin taidetestaajina. Osa koulumme 8. luokkalaisista kävi seuraamassa  Tanssiteatteri ERIn Suomi-Benin bileet -esitystä 19.9. ja loput tutustuivat nykytaiteeseen 2.10. Aboa vetus et ars nova -museon näyttelyssä, jossa oppilaat pääsivät myös osallistumaan kuraattoreina uuden näyttelyn rakentamiseen.

 

Taru sormusten herrasta

Puriksen ysiluokkalaiset pääsivät nauttimaan ikimuistoisesta teatteriesityksestä, kun kävimme Turun kaupunginteatterissa katsomassa Taru sormusten herrasta -esityksen 25.9. Vierailu oli osa Turun kaupungin Elämyspolku-hanketta.

Nelituntinen esitys oli täynnä upeita roolisuorituksia, vauhdikkaita taistelukohtauksia, hienoja lavasteita, pukuja ja erikoistehosteita.

Englantilaisia vieraita koulussa

Keskiviikkona 3.10. saimme jo perinteiseen tapaan syysvieraiksemme englantilaisen teatteriryhmän Interacting Theatre Companyn. Esitys oli jälleen murhamysteeri; tällä kertaa selviteltiin yleisön avulla kartanossa tapahtunutta tragediaa nimeltään ”Murder and Mayhem at Montague Manor”. Oppilaat olivat innolla mukana ja saivatkin kiitosta ryhmältä aktiivisuudestaan ja kielitaidostaan.