Pitkät valinnaisaineet

Espanja
Espanjan tunneilla pääset seuraamaan ryhmää nuoria seikkailumatkalla espanjankielisessä maailmassa. Evan videoblogin kautta tutustut espanjalaisen nuoren arkeen ja espanjalaiseen kulttuuriin uudella tavalla. Etenemistahti on rauhalllinen: työskentelet paljon parin kanssa tai ryhmässä, opit espanjan keskeisintä sanastoa ja rakenteita sekä suullisten että kirjallisten harjoitusten avulla. Ehkä innostut jatkamaan espanjan opintojasi yläkoulun jälkeenkin. Opinnot antavat valmiudet opiskelun jatkamiseen lukiossa.

Ilmaisutaito
Kurssin tavoitteena on vahvistaa oppilaan ilmaisu-, esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja. Kurssilla tehdään erilaisia draamaharjoituksia, kehitetään ryhmässä toimimisen taitoja, tutustutaan teatteriin myös katsomalla esityksiä ja valmistetaan omia esityksiä koulun tilaisuuksiin. Kurssin sisältö voi vaihdella ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Kotitalouden syventävä kurssi
Syvennetään taitoja, joita tarvitaan koko elämän ajan. Sadonkorjuun maut, suomalaiset perinneruoat sekä kalenterivuoden juhliin liittyvä ruoanvalmistus ja leivonta tulevat tutuiksi 8. luokalla. Kevään näytönpaikka on ysien juhlatilaisuuden järjestäminen. Yhdeksännellä luokalla tutustutaan muiden maiden ruokakulttuureihin valmistamalla muunmuassa Daim-kakkua ruotsalaiseen tyyliin ja paellaa Espanjan innoittamana.Perehdytään myös oman asunnon suunnitteluun. Kurssi tarjoaa onnistumisen elämyksiä ja tekemisen meininkiä.

Kuvataiteen syventävä kurssi
Syvennetään kuvataiteen kaikkia osa-alueita. Kahdeksannella luokalla otetaan digivalokuvia, maalataan piirrosohjelmalla digimaalauksia sekä tehdään t-paitojen kuvia, metalligrafiikkaa ja savi- tai kipsiveistoksia. Tutustutaan moderniin taiteeseen sekä piirretään ja maalaataan. Tehdään kuva-analyysejä ja koulun joulujuhlan lavasteita, Yhdeksännen luokan sisältöihin kuuluu 3D-rakentamnista ja musavideon, lyhytelokuvan tai vaha-animaation toteutus. Tarkastellaan sisustamista ja rakentamista, suomalaista designia ja väripsykologiaa. Toteutetaan myös koulun kevätkabareen lavastus sekä laaditaan omakuva. Myös kuvankäsittelyyn tutustutaan. Syvennetään ajattelua kuvataiteen keinoin.

Liikunnan syventävä kurssi
Liikutaan monipuolisesti ja vaihtelevissa liikuntaympäristöissä ja syvennetään jo opittuja lajitaitoja monipuolisesti liikkuen sekä uusiin lajeihin tutustuen. Kurssin sisältöä suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa.

Saksa
Opitaan saksan kielen alkeet ja tutustutaan saksankielisten maiden kulttuuriin. Keskeisiä aiheita ovat mm. minä itse, perheeni, ystäväni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto sekä elämä saksankielisillä alueilla. Harjoitellaan saksankielisen puheen ymmärtämistä sekä suullista ja kirjallista viestintää monenlaisissa arkielämän tilanteissa. Opinnot antavat valmiudet opiskelun jatkamiseen lukiossa.

Taloustaidot ja yrittäjyys
Kiinnostaako raha? Taloustaidot ja yrittäjyys -kurssilla opetellaan arjen taloudenhallintaa, yrittäjyyttä sekä monia muita taloustaitojen osa-alueita. Kahdeksannella luokalla opit suunnittelemaan omaa talouttasi, perehdyt erilaisiin säästötapoihin sekä sijoittamiseen ja pääset tutustumaan rahankäytön mielenkiintoiseen maailmaan. Teemme myös useita vierailuja alueen eri toimijoiden luokse. Yhdeksännellä luokalla taas perustat oikealla rahalla toimivan yrityksen Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa. Yrittäjänä opit käytännön kautta yrittäjyyden arjen parhaat ja pahimmat puolet, sekä sinulla on mahdollisuus päästä tienaamaan! Jos haluat selättää matin kukkarossasi, mukaan vaan!

Tekstiilityö
Valinnaisen tekstiilityön tunneilla työskentely keskittyy pehmeisiin materiaaleihin. Oppilaat pääsevät muun muassa ompelemaan, neulomaan, kutomaan, värjäämään ja painamaan kangasta. Kurssilla perehdymme erilaisiin tapoihin siirtää kuvia, tekstiä ja valokuvia kankaalle, esimerkiksi valotetun seulan avulla. Tutustumme myös muunmuassa emalikorujen valmistamiseen ja kirjansidontaan. Kurssilla valmistettavat sisustus-, vaatetus- ja käyttötekstiilit syntyvät oppilaiden omien suunnitelmien ja ideoiden pohjalta, kestävän kehityksen periaatteet tiedostaen.

Tekninen työ
Teknisissä töissä työskentely keskittyy niin sanottuihin  koviin materiaaleihin, kuten puuhun, metalliin sekä muoviin. Teemme myös elektroniikkatöitä. Syvennetään jo opittuja taitoja ja opitaan uusia tekniikoita. Hitsaus- sekä puuntyöstökoneet tulevat laajemmin käyttöön kuin seitsemännellä luokalla. Työideat ovat pääosin vapaavalintaisia.

Video- ja viestintätekniikka
Oppiaineen tarkoitus on perehtyä monipuolisesti äänentoiston, kuvaamisen ja valaisemisen tekniikkoihin ja vastata tekniikasta koulun kaikissa merkittävimmissä yleisötapahtumissa. Lisäksi ryhmä tuottaa pääosan koulun tarvitsemasta video- ja kuvamateriaalista.