Kahdeksannen luokan lyhyet valinnaiset aineet

Kotitalous

Leipurikurssi
Jauhopeukalon unelmakurssi.  Kurssilla käydään läpi erilaisia taikinatyyppejä ja leivotaan suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Makuja maailmalta
Ruokaseikkailu eri maiden keittiöihin.

Vegekurssi
Maistuisiko bataattiranskalaiset, avokadopasta tai raakasuklaakakku? Kurssilla valmistetaan herkullisia kasvisaterioita vuodenajat huomioiden.

Kuvataide

Valokuvaus ja kuvankäsittely
Kurssilla käsitellään valokuvauksen historiaan ja perusteisiin sekä tutustutaan monipuolisesti kuvauskikkoihin. Tutustaan myös digikuvien käsittelyyn ja opetellaan kuvankäsittelyohjelmistojen perusteet. Rakennetaan myös neulanreikäkamera eli camera obcsura. Otetaan sillä kuvia ja valmistetaan kuvat pimiössä mustavalkokuvina.

Käsityö

Laserleikkurin salat
Tutustutaan laserleikkurin mahdollisuuksiin käsitöissä. Suunnitellaan piirto-ohjelmalla omia tuotteita sekä hyödynnetään valmiita suunnitelmia. Valmistetaan esimerkiksi koruja, sisustus- ja käyttöesineitä mm. puusta, nahasta ja kartongista.

Liikunta

Kasva urheilijaksi
Kurssi on suunnattu liikuntaluokkalaisille. Käymme läpi olympiakomitean ”Kasva urheilijaksi” kurssin sisältöä: harjoittelu, palautuminen, ravinto, uni, päivärytmi ja niin edelleen. Puolet kurssista on teoriaa ja puolet omaa liikkumista: pallopelejä yhdessä palloilukurssin kanssa, oma tanssi tai oma voimisteluohjelma. Liikkumisen sisältö suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa.

 Palloilukurssi
Syvennetään palloilulajien taitoja. Keskitytään pelaamiseen. Lajeina on muun muassa jalkapallo, pesäpallo, koripallo, salibandy ja tennis. Yhtenä osana kurssia oppilaat vetävät vuorotellen alkuverryttelyn opettajan apuna.

Suomen kieli ja kirjallisuus

Innostu ilmaisusta
Kurssin tavoitteena on lisätä oppilaan ilmaisurohkeutta ja harjoittaa ilmaisun perusvalmiuksia. Kurssilla tehdään erilaisia draamaharjoituksia ja vahvistetaan oppilaan kykyä toimia ryhmässä. Kurssin sisältö vaihtelee improvisaatioharjoituksista pieniin esityksiin.

Terveystieto

Terveystieto
Opetellaan hyödyllisiä elämäntaitoja ja hyvän mielen ylläpitämistä. Harjoitellaan ajankäyttöä, stressinkäsittelytaitoja ja erilaisten ongelmatilanteiden ratkaisemista. Opetellaan tunteiden tunnistamista ja harjoitellaan haitallisten ajatusten muuttamista. Käydään läpi hyvään arkeen liittyvää teoriaa ja tehdään harjoituksia sekä itsenäisesti että ryhmässä. Kurssin sisältö perustuu Nyyti ry:n elämäntaitokurssiin.

Vieraat kielet

Everyday English
Syvennetään aiempaa englannin osaamista, laajennetaan sanavarastoa ja painotetaan suullisen kielitaidon ja jokapäiväisten viestintätilanteiden harjoittelemista. Tutustutaan tarkemmin englanninkielisiin maihin ja niiden kulttuuriin.

Ruotsin tukikurssi
Kurssi tarjoaa tukea ruotsin opiskeluun.

Monialaiset

Julkaistaan!
Tutustutaan tekstiä ja kuvia siältävien julkaisujen tuottamisen tapoihin ja työkaluihin sekä erilaisiin julkaisumuotoihin, kuten esimerkiksi verkkojulkaisuun. Tekstin tuottaminen ja julkaisujen tekeminen tapahtuu tietokoneella.

Kokeelliset luonnontieteet
Kurssilla tehdään luonnontieteellisiä tutkimustöitä. Tutkimustyöt liittyvät biologiaan, fysiikkaan ja kemiaan. Kurssilla mahdollisesti vieraillaan alan yrityksissä ja oppilaitoksissa.

Liikenteessä mopolla
Kurssilla perehdytään liikennesääntöihin ja mopolla ajamiseen liikenteessä. Tutustutaan sekä kaksipyöräisiin mopoihin että mopoautoihin. Kurssi antaa myös valmiuksia mopokortin suorittamiseen.