Olen Lilja Lehtonen, opiskelen ensimmäistä vuotta yhteisöpedagogina Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Olin harjoittelussa viimeiset kaksi kuukautta yhteisöpedagogi Lauri Kuikon kanssa ja varjostin Laurin perässä niin tunneilla kuin taidematkallakin. Pääsin harjoittelun aikana Laurin mukaan pallovälitunneille, oppilaskunnan hallituksen kokouksiin, ryhmäyttämään luokkia sekä teemapäiville. Sain pitää myös itse suunnittelemia tunteja luokille, joista päällimmäisenä mieleen jäivät kategoria-peli ja nimibingo. Näitä tuli vedettyä viimeiseen koulupäivään asti.
Minulle jäi todella positiivinen kuva Puolalan yläkoulusta niin oppilaista että henkilökunnastakin. Olen otettu, miten nopeasti sain muutamien oppilaiden luottamuksen ja miten moneen ehti lyhyessä ajassa kehittyä syvempikin yhteys. Ensimmäisenä harjoittelupaikkana Puolalan yläkoulu oli minulle tosi otollinen ja sain näiltä kahdelta kuukaudelta kokemusta, oppilaiden leipomuksia ja ennen kaikkea lämpimiä muistoja. Minulta kysyttiin ysigaalan videota varten, mikä on parasta Puolalassa. En osannut vastata yhtä asiaa, joten minun listani kärkeen nousivat ensimmäisenä oppilaat, toisena ohjaajani Lauri sekä kolmantena ruoka. Parasta juuri Puolalan yläkoulussa ovat oppilaat ja heidän päivitäiset tarinat ja vitsit käytävillä. Oli antoisaa jäädä keskustelemaan oppilaiden kanssa käytävillä ja harvemmin meidän keskusteluista jäi suupielet alaspäin. Olen kiitollinen ensimmäisestä harjoittelusta juuri tässä koulussa, ja tästä on luottavainen ja rohkeampi fiilis jatkaa seuraavaa harkkapaikkaa kohti.