Kestävä kehitys

Kestävä kehitys Puolalan luokilla 3-6

Puolalan koulussa toimii oma kestävän kehityksen ryhmä, maailmanpelastastajat. Uudet maailmanpelastajat (= mapet) valittiin 12.9.2019 järjestetyissä vaaleissa. Mapejen puheenjohtajana on toiminut Mimmi Laurila, 6e, varapuheenjohtajana Väinö Helin, 4c ja sihteerinä Kerttu Seppänen, 6c.

Koulussa vietettiin syyskuussa hävikkiviikkoa, jolloin luokissa pidettiin ruokahävikkiin liittyviä oppitunteja. Mapet päivystivät ruokalan edustalla ja kehuivat oppilaita, jotka olivat syöneet lautasensa tyhjäksi. Mapet ja muutamat luokat olivat tehneet myös monikielisiä julisteita, joissa muistutettiin asiallisesta ruokalakäytöksestä.

Mapet ja ministerit hoitivat Nälkäpäivän lipaskeräyksen syyskuussa. Muutamat koulumme luokat osallistuivat ilmastolakko-tapahtumaan 27.9. Useat luokat osallistuivat lokakuussa Eläinten viikkoon. Luokka 4c aloitti Pidä Saaristo Siistinä ry:n kummiluokkana ja osallistui SiistiBiitsi-talkoihin Aurajoen rannalla marraskuussa. Kati Andersen osallistui sivistystoimen järjestämään Sitoumus2050-koulutukseen marraskuussa.

Mapet suunnittelivat ja toteuttivat syyslukukauden aikana kaksi videota, joilla osallistuttiin Turun Rotareiden ja Turun sivistystoimen järjestämään kilpailuun. Kilpailun aiheena oli, mikäpäs muu, kuin miten maailma pelastetaan! Videoita kuvattiin myös kouluajan jälkeen useampana iltapäivänä. Kilpailuun osallistuminen kannatti, sillä kilpailun ratkettua kevätlukukaudella saimme kuulla, että koulumme mapet kuuluivat palkittujen joukkoon ja heidät palkittiin elokuvalipuilla.

Kilpailuvideot:

haastattelu
keskustelu

Lukuvuoden aikana on tehty yhteistyötä SPR:n kanssa Nälkäpäivän lisäksi myös kutsumalla SPR:n koulutyöntekijä pitämään “Kiva kun huomaat” –oppitunteja. NMKY:n kanssa on muutama luokka tehnyt yhteistyötä KouluSopu-projektin tiimoilla.

Helmikuussa Puolalan koulu teki yhteiskuntasitoumuksen Sitoumus2050-sivustolle Turun kaupungin sivistystoimen ohjeiden mukaisesti. Puolalan alakoulun oma sitoumus tänä lukuvuonna on Hyvinvoinnin vuosikello, jonka tavoitteena on lisätä oppilaiden ja henkilökunnan sosiaalista hyvinvointia.

https://sitoumus2050.fi/toimenpidesitoumukset#//details/431360

Maaliskuussa koulun 3- ja 4 -luokat osallistuivat Lounais-Suomen Jätehuollon järjestämille toiminnallisille oppitunneille, joiden aiheena oli eko- vai ökysynttärit.

Kaksi pöytää joissa toisessa on katettuna ekohenkiset synttäritarpeet ja toisessa ökyilijän synttäritarpeet.
Eko- ja ökysynttäreiden juhlapöydät

Maaliskuulle oli suunniteltu myös koko koulun yhteinen SiistiBiitsi-rantojensiivoustapahtuma. Etäkouluopiskelun vuoksi jäivät siivoustalkoot tänä keväänä pitämättä. Toivottavasti pääsemme toteuttamaan suunnitelmamme syksyllä tai viimeistään keväällä 2021. Siivoustalkoiden kanssa samalle viikolle oli suunniteltu myös Earth hour –tapahtuma, jonka osana mapejen piti pitää hyväntekeväisyyskirpputori WWF:n ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n hyväksi. Tämäkin valitettavasti peruuntui.