Vastuut tuen järjestämisessä

Tiimi (sisäkehä)

Tiimillä tarkoitetaan lapsiryhmän pysyvää henkilöstöä. Tiimin jäsenet vastaavat lapsen tuen toteuttamisesta ryhmän arjessa. Tiimin työskentely perustuu moniammatilliseen yhteistyöhön, jossa jokainen tiimin jäsen tuo ammatillisen osaamisensa lapsiryhmään. Varhaiskasvatuslaki ja valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta määrittelevät reunaehdot lapsiryhmien henkilöstörakenteelle, mutta niiden rakenteet vaihtelevat.

Kasvatusyhteisö (keskikehä)

Kasvatusyhteisöön kuuluvat päiväkodin lapsiryhmien kaikki tiimit sekä muut varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattihenkilöt. Hallinnollisesti esiopetus on varhaiskasvatuksen alaista, mutta esiopetusryhmiä toimii myös koulujen yhteydessä. Kasvatusyhteisön eri toimijat osallistuvat esiopetuksen ja siihen liittyvän täydentävän varhaiskasvatuksen järjestämiseen, sekä lasten tukitoimien suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin omien vastuidensa puitteissa. Henkilöstörakenteet voivat vaihdella toimipaikoittain ja ryhmittäin lasten tarpeiden mukaan.

Opiskeluhuollon ammattihenkilöt ja monialainen yhteistyö (ulkokehä)

Monialaista yhteistyötä tehdään sosiaali- ja terveyspalveluita järjestävien tahojen kanssa. Hyvinvointialueen vastuulla oleviin palveluihin ohjaudutaan pääasiassa lastenneuvolan kautta. Esiopetusikäisellä lapsella on myös oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon, josta vastaavat opiskeluhuollon ammattihenkilöt (koulupsykologi, terveydenhoitaja, esiopetuksen kuraattori). Kehällä on kuvattu yleisimmät yhteistyötahot, joiden kanssa esiopetuksessa työskentelevä henkilöstö Turussa tekee yhteistyötä.