Pyörryttävän massiivinen ISE 2020

ISE logoISE eli Integrated Systems Europe on maailman suurin esitystekniikan tapahtuma. Vuoden 2020 tapahtuma pidettiin 11.-14.2. viimeistä kertaa Amsterdamissa. Valtavan laaja RAI-messukeskus on jäänyt pieneksi tapahtumalle, joka vuonna 2019 kokosi Amsterdamin 1300 näytteilleasettajaa ja 81 000 vierasta. Vuoden 2020 luvut ovat jäämässä alhaisemmaksi, koska varovaisuus koronaviruksen suhteen karsi noin 50 yritystä viime hetkillä ja myös osan kävijöistä. Vuonna 2021 ISE on ensimmäistä kertaa Barcelonassa.

ISE ei ole rajautunut opetusalan tapahtumaksi, vaan kyseessä ovat laajat AV-yleismessut, mutta sen valtavan laajuuden vuoksi mukaan mahtuu paljon luokkahuoneisiin, kokoushuoneisiin ja muihin tiloihimme soveltuvaa teknologiaa. Peräti 15 hallista ’vain’ yksi oli pyhitetty kokonaan opetusteknologialle.  Siellä oli lähinnä yrityksiä, jotka toimivat pelkästään opetussektorilla, kuten Promethean. Tosiasiassa opetukseen soveltuvia vempeleitä oli siellä täällä kymmenillä tai sadoilla osastoilla, sillä useimmat yritykset toimivat sekä yritys- että opetuspuolella ja heidän osastonsa oli jossain muussa hallissa. Esimerkiksi Turussa suosittu Newline kosketusesitysnäyttöineen ei ollut edu-hallissa, vaan yrityspuolella esittelemässä molempia mallistojaan.

ISE kartta

Opetuksen näkökulmasta mielenkiintoisia tuoteryhmiä olivat mm.

  • esitysnäytöt kosketuksella ja ilman – näitä oli ähkyksi saakka
  • modernit projektorit uusine mahdollisuuksineen
  • langaton kuvansiirto
  • AV over IP eli kuvansiirto tietoverkoissa perinteisten HDMI-kaapelien tms. sijaan
  • VR/AR eli virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden ratkaisut (tästä kirjoitan erillisen kirjoituksen)
  • esitystekniikan integrointiin tarkoitetut kalusteet yms. tarvikkeet
  • kokoushuoneiden teknologia, yhteistyötyökalut ja välineet mm. Teamsin yli ja siihen liittyvät räätälöidyt laitteet
  • opetuksen ym. videotallennukseen tehdyt järjestelmät
  • dokumenttikamerat, äänilaitteet, mikrofonit jne.

Kannattaako ISEen opetusalan ihmisen lähteä? ISE ei välttämättä ole sopivin tapahtuma kenelle tahansa opetuksen ammattilaiselle, jota teknologia kiinnostaa. TOP-keskuskin oli paikalla ensimmäistä kertaa. Takuuvarmempi kohde on BETT Lontoossa tai vaikka kotimainen ITK-konferenssi, joiden fokus on puhtaasti oppimisen tuotteissa ja ’suodatinta’ ei tarvitse pitää niin tiukalla. Sen sijaan opetussektorin esitystekniikan suunnittelijoille ja kehittäjäopettajille/rehtoreille ja muille teknisesti suuntautuneille avainhenkilöille, joilla on käsillä esimerkiksi suurempi kouluhanke tai AV-konseptin laajempi uudistaminen, ISE näyttää suunnan, johon ollaan menossa ja toisaalta mikä teknologia alkaa kääntyä vanhaksi muutaman vuoden tähtäimellä. ISEstä löytyy myös uutta, jota voi vaatia valikoimiin paikallisille myyjäkumppaneillemme.

ISE hallikuva

Pedagogista ymmärrystä ei monellakaan 1300 osastosta ole valmiina tarjota, joten teknologian tarkoituksenmukaisuuden arviointi opetustarkoituksessa jää kävijälle. Ja tässä kannattaa olla rohkean kriittinen ja heittää kylmästi sivuun ne härpätinmyyjät,  joiden innovaatioilla ei näe sijaa koulussa. Loistavia neuloja heinäsuovassa kannattaa etsiä valikoiden ja luottaa omaan näkemykseensä.

Tietoja Jouni Paakkinen

Tietokone opetuksessa - TOP-keskus
Kategoria(t): ISE. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.