Arkkitehtuurin suunnittelua 3D:nä – digitaaalisesti ja itse rakentaen

Niin yläkoulun kuin lukionkin kuvataiteessa olen välillä törmännyt tunnille ja huomannut opiskelijoiden ahkerasti työstävän kolmiulotteisia malleja joko omasta huoneestaan tai vaikkapa itse suunnittelemistaan taloista. Tapoja tehdä tämä on monia ja vaikken kuvataiteilija itse olekaan niin ainakin kynää ja paperia, liimaa, kartonkia ja pahvia sekä legoja on tunneilla näkynyt.

Messuilla sisäinen lego-puoliskoni koki Ahaa-elämyksen ohittaessani Arckitin-osaston. Arckitin rakennussarjat on tarkoitettu arkkitehtisuunnittelun avuksi. Palikoita (seiniä, läpinäkyviä seiniä, kulmia, lattioita, kattoja, portaita jne) myydään 60, 120 ja 240 neliön taloille sopivina setteinä sekä irtona. Tämän lisäksi sarjoihin kuuluu erilaisia pintamateriaaleja kuvaavia arkkeja.

Palikat tuntuivat liittyvän toisiinsa aika nopeasti ja ne on siis uudelleen käytettävissä. Legoista koko jutun erottaa palikoiden avulla tehtyjen talomallien realistisuus (palikat on suunniteltu arkkitehtien toimesta rakennuksia varten).

Mikä itseäni ehkä eniten asiassa innosti oli paketin mukana tuleva Arckit Digital-ohjelmisto, joka hyödyntää SketchUp 3D Warehouse-ohjelmistoa. Suomeksi sanottuna ajatusmalli on siis ensin suunnitella digitaalisesti 3D-tuotos (samanlaisilla palikoilla kuin oikeasti on käytössä) ja sitten rakentaa tuotos oikeasti palikoista. Tai miksei sitten toisinpäin, jolloin pintojen värittäminen lienee helpompaa ja tuootoksen saa oikeasti kotiinsakin.

Sarjoja saa tilattua Suomeenkin valmistajan kotisivuilta (99-339 euron hintaan -sisältäen postikulut).

Kategoria(t): BETT Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.