Aikuisopiskelu – Kokemuksia Tanskasta 2

Kokemuksia Tanskasta on jatkoa TurkuBETT-kirjoitussarjaan. IlonaIT ja Suomen Apple järjestivät Tanskan Applen avustuksella 35 hengen ryhmällemme kolme vierailukohdetta.

VUC Haderslev

Tanskassa aikuiskoulutuskesta huolehtii (VUC) Voksenundervisningscenter, jolla on 31 toimipistettä ympäri Tanskaa. Meillä oli tilaisuus tutustua moderniin VUC Hadersleviin, joka yksi viidestä VUC eteläisen alueen (Syd) oppilaitoksista.

VUC Syd lukuina

 • Viisi osastoa:
  • Sønderborg
  • Aabenraa
  • Tønder
  • Gram
  • Haderslev
 • Henkilökuntaa noin 300
 • Opiskelijoita n. 2 200
 • Etäopiskelijoita noin 7 500

Vierailukohteemme oli siis VUC Haderslev, joka toimii upeissa tiloissa. Syyskuuhun 2013 saakka VUC Haderslev toimi kolmissa tiloissa. Päätös yhdistää kaikki toimipisteet yhteen uuteen taloon tehtiin vuonna 2009. Inspiraatiota taloon haettiin Tanskasta ja naapurimaista.

Rakennusprojekti alkoi kesti kesäkuusta 2011 syyskuuhun 2013. Rakennukselle tuli hintaa 200 miljoonaa kruunua (n. 26,8 milj. €). Myötämielisyys kalliille hankkeelle haettiin sillä, että talosta tuli avoin myös muille Haderslevin asukkaille kuin pelkästään opiskelijoille.

Kuka tahansa voi tulla syömään sinne aamista tai lounasta. Meilläkin oli ilo nauttia upean monipuolisesta ja herkullisesta buffeelounaasta. Hienoa auditoriota voidaan käyttää yleisötilaisuuksiin. Mm. paikallisen jalkapalloseuran otteluita on välitetty auditorion upealle näytölle. Auditorion seinillä oli myös näyttäviä tauluja, koska nykyään uusien rakennusprojektien yhteydessä on varattava vähintään 1% rakennuskustannuksista taiteseen.

Koulussa on myös upea liikuntasali opiskelijoiden ja kaupunkilaisten  käyttöön.

1-to-1 iPadit jokaiselle opiskelijalle

Jokainen opiskelija etäopiskelijoita lukuunottamatta saa lainaksi opiskeluajakseen iPadin. Opiskelija joutuu maksamaan iPadista 300 kruunun (40 €:n) pantin ja 300 kruunun vakuutusmaksun iPadistaan. iPadit on varustettu tarvittavilla ohjelmilla, joista opiskelijat joutuvat maksamaan 300-400 kr/vuosi (40-53 €/v).

Opiskelu onnistuu vain iPadien avulla ja se on opiskelijan tärkein työkalu. Muita laitteita opiskelija ei voi käyttää. Opiskelijoille järjestetään aluksi johdantokurssi iPadien käytöstä. Opiskelijoiden käytössä on tällä hetkellä noin 3000 iPadia. SmartBoardeja talossa ei ole lainkaan. Taloa meille esittellyt Michael Nielsen totesti tylysti: ”Smartboards are more boards than smarts!”

Opiskelija voi lunastaa iPadin itselleen opintojen lopuksi sitä halvemmalla, mitä enemmän opintopisteitä hän on hankkinut.

Lue tarkemmin iPadeista VUC Haderslevissa heidän englanninkieliseltä sivultaan An iPad for everybody.

Opiskelijoista ja opettajista

Opiskelijoiden ikäjakauma on 18-80 vuoteen. Keskimääräinen opiskelija on n. 22-vuotias. Monet opiskelijat ovat sellaisia, joilla lukio on jäänyt kesken. Perinteinen lukio-opiskelu ei ole sopinut heille vaan ovat esim. kokeneet pettymyksiä osaamisessaan ja motivaatiossaan. Heille on tullut kuitenkin myöhemmin selväksi, että työllistyminen ilman koulutusta ei ole mahdollista.

Etäopiskelijoita on ympäri maailmaa. Kiinassa asuvien tanskalasiten etäopiskelu on osoittautunut hankalaksi erilaisten palomuurien vuoksi. Näitä ongelmia yritetään koko ajan ratkaista.

Osa opettajista on toki harjaantuneempia iPadien käyttäjiä ja toiset. Heitä kutsutaankin tittelillä iCoaches. Heidän opetusvelvollisuutensa onkin osaksi opetusta opettajille ja osaksi normaalia opetustyötä opiskelijoiden kanssa. Ongelma oli aluksi, että kysymykset olivan lähinnä teknisiä – ei pedagogisia. Nyt eri ihmisiltä kysytään teknilliset kysymykset ja iCoachilta pedagogiset. Osalla opettajista on ollut mahdollisuus tehdä vuoden opetusmateriaalia opettajan palkalla!

Myös opiskelijoita käytetään opastamaan toisia opiskelijoita iPadien käytössä ja heidän tittelinsä on iBuddys.

VUC Haderslevin arkkitehtuurista

Koulu on upea arkkitehtuuriltaan: valoista, avara ja jokainen tila on opetustila. Lisäksi jokaisella kerroksella on oma värimaailmansa. Mielenkiintoisia oli joka kerroksessa olevat pyöreät majat ”leirinuotiot”, joiden keskellä oli kuutio, jossa oli neljään suuntaan näyttö, johon voitiin peilata iPadeja.

Muutenkin talossa oli valtava määrä näyttöjä, joihin oli mahdollista peilata iPadeja. Käytävillä olevat infotaulut olivat interaktiivisia kosketustauluja.

Lisää VUC Haderslevin esittelyvideoita YouTubessa.

Oma diasarjani VUC Haderslevista (tehty YouTubelle, kiitos Timo Ilomäelle vinkistä)

Kari Rajala
apulaisrehtori
Turun klassillinen lukio

 

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.