Tukea BYOD:n ja älytaulujen yhteiskäyttöön

Monissa kouluissa on käytöissä älytauluja. Monessa koulussa ne ovat myös jääneet vain pelkiksi kalliiksi valkokankaiksi, joissa on toki hyvä kuva ja ääni. Osassa kouluissa kuitenkin löytyy myös aktiivisia opettajia, jotka käyttävät älytauluja. On kuitenkin vaara, että niiden käytöstä tulee show, joka ei sinällään aktivoi oppilasta tai opiskelijaa sen enempää kuin pelkkä valkokangas tai jopa vähemmän kuin liitutaulu.

Luokkien ainoa teknistyminen eivät ole kuitenkaan pelkät älytaulut vaan myös opiskelijoiden käytössä olevat läppärit, tabletit ja älypuhelimet. Harvassa koulussa ne ovat kuitenkin aktiivisessa käytössä ja vielä harvemmin.

Ongelma älytaulujen ja opiskelijoiden laitteiden kanssa on ollut se, että aluksi piti opettajan koneen ja opiskelijoiden laitteiden olla samassa langattomassa verkossa. Yleensä kuitenkin opettajan kone, joka on liitetty älytauluun on kuitenkin kiinteässä verkossa.

Nyt on kuitenkin olemassa sovelluksia, jotka toimivat internetin yli eli opiskelijat menevät tiettyy nettiosoitteeseen, ja sitä kautta vuoropuhelu taulun ja laitteiden välillä toimii.

Suomalaista ratkaisua laitteiden keskusteluun tarjoaa Flinga. Lainaus Flingan sivuilta:

Opettajan koneeseen asennettavaan Flinga BASE-sovellukseen voidaan lähettää kuvia, tekstiä ja piirroksia Flinga-lähetinsovelluksilla. Kaikki lähetetyt objektit ovat vapaasti liikuteltavissa ja niiden kokoa sekä asentoa voidaan muuttaa. Objekteja voidaan myös siirtää sovellukseen taustakuviksi.

Flingan avulla voidaan kerätä opiskelijoiden kommentteja, kysymyksiä sekä vastauksia helposti ja nopeasti kaikkien nähtäville. Flingaa käyttämällä kaikki oppilaat pääsevät vastaamaan joko ohjatusti tai jopa samanaikaisesti.

SmartBoard on tarjonnut Extreme Collaboration -laajennusta. Edellisessä työpaikassani tuli ongelmia palomuurin kanssa, ja tietohallintokin sai huonosti tukea ja neuvoa asian ratkaisemiseen.

BETT-tapahtumassa oli Smartiin tarjolla uusi ratkaisu eri käyttöjärjestelmien yhteistyöhön ja peilaamiseen Smartille: Smart Amp. Opiskelijat pystyvät työstämään samaa dokumenttia älytaululla eri kokoonpanoissa parista isompiin ryhmiin.

Täysin uusi tuttavuus minulle oli irlantilainen DisplayNote, joka myös lupaa vuoropuhelun älynäytön tai taulun ja eri käyttöjärjestelmien mobiililaitteiden ja läppäreiden välillä. The Guardian on noteerannut yhtiön erääksi lupaavimmaksi start-upiksi.

Messuilla DisplayNote oli yhdistetty CleverTouch-nimisen älynäytön kanssa. Minulle jäi epäselväksi, onko ohjelma riippumaton älynäytön tai -taulun merkistä.

Pian turkulainen Tomi Dufva oli jutellut ständillä ja kommentoi Suomalaiset BETT-messuilla ryhmässä seuraavasti, kun aiheesta siellä alustavasti postasin:

Hyvä tietää että displaynote ei vielä hoida mirrorointia ainakaan ipadilla. Juttelin myyjän kanssa. On tulossa, mutta ei varmaa. Samate eri androidien välillä eroa. Eli ”One ring to rule them all” on vielä liian hyvää ollakseen totta. Mutta tulossa.

 Lopuksi kuvagalleriaa aiheesta. Klikkaamalla saat kuvia suuremmiksi. Suurien kuvien välillä voi liikkua niiden alapuolelta löytyvien nuolien avulla.

Lue myös Ville Vehmasen kirjoitus kouluvierailusta Crown Woods Collegessa, jossa on käytössä runsaasti SmartBoardeja ja niissä Extreme Collaboration ja SmartAmp.

Kategoria(t): BETT Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.