Kevättiedote päättöluokkaisille

Kohta saat peruskoulun päätökseen ja saat ensimmäisen tärkeän todistuksen: peruskoulun päättötodistuksen. Säilytä sitä hyvin. 

Oppivelvollisuusikä nousee 18 vuoteen 1.8.2021 alkaen. Seuraavissa koulutuksissa voit suorittaa oppivelvollisuuttasi:

    • ammatillinen perustutkinto 
    • lukion oppimäärä 
    • erilaiset valmistavat koulutukset (esim. kymppiluokka ja VALMA)
    • kansanopistojen oppivelvollisille suunnatut vähintään vuoden pituiset koulutukset.

Sinulla on hakeutumisvelvollisuus ja se jatkuu peruskoulun jälkeen niin kauan, kunnes saat koulutuspaikan.

Jos sinun pitää olla yhteydessä Puropellon kouluun huomioi, että Wilma ei ole käytössäsi enää kesäkuussa. Ota yhteyttä opoon (tai omaan luokanopettajaan) ja muuhun koulun henkilökuntaan s-postitse tai puhelimitse. 

Oppilaitokset ilmoittavat opiskelijavalinnan tulokset aikaisintaan 17.6.2021. Saat myös sähköpostiisi (siihen, jonka ilmoitit yhteishaussa) tulokset. Opiskelupaikka on otettava vastaan 1.7.2021  mennessä. Saat ilmoittamaasi sähköpostiin linkin, jonka kautta opiskelupaikka otetaan vastaan. Löydät lisää ohjeita opiskelupaikan vastaanottamisesta osoitteesta www.opintopolku.fi

Aikaisemmin ilmoitetusta poiketen lukioon ei mennä tekemään 1. lukuvuoden kurssivalintoja vaan suurin osa lukioista tekee 1. periodin lukujärjestyksesi valmiiksi. Varmista silti lukion kotisivuilta, miten omassa lukiossasi toimitaan.

Jos haluat oman Puropellon koulun opon apua yhteishakuasioissa, olemme tavoitettavissa koululla työpäivinä 17.6 -18.6. Sovi kuitenkin erikseen aika, jolloin tulet tapaan opinto-ohjaajaa (petri.niemi (at)turku.fi, 044 9074 673, satu.paaskunta(at)turku.fi, 040 186 3747, essi.jarvio(at)turku.fi, 040 162 0432). Pistä yhteystiedot talteen, koska perusopetuksen opinto-ohjaaja tarkastaa syksyllä, että olet myös aloittanut opinnot uudessa oppilaitoksessa.

Ilman jatkokoulutuspaikka

Jos et tullut valituksi koulutukseen, saat Opetushallitukselta jälkiohjauskirjeen, jossa kerrotaan pistemääräsi ja sijoittumisesi varasijoille kuhunkin koulutukseen, johon olet hakenut. Voit saada varasijalta koulupaikan 20.8.2021 saakka. Perusopetuksen opinto-ohjaaja auttaa sinua jatkuvan hakujen tekemisessä. Niistä saa lisätietoa esim. opintopolku.fi -osoitteesta. 

Yhteishaussa jää joitakin koulutuspaikkoja vapaaksi ja oppilaitokset ilmoittavat niistä Opintopolussa ja omilla kotisivuillaan. Voit etsiä lisähaussa mukana olevia koulutuksia ja hakea yhteishakutulosten julkaisemisen jälkeen koulutuksiin osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos sinulla on kysyttävää hakemisesta, voit kysyä infoa Opintopolun hakuneuvonnasta puhelin 029 533 1010 (arkisin 9–11) tai neuvonta@opintopolku.fi, opoltasi, uraohjaajalta tai Ohjaamosta (ks. yhteystiedot alla). Myös oppilaitosten kotisivuilla on tietoa vapaista jatkokoulutuspaikoista. Voit ottaa yhteyttä myös suoraan oppilaitoksiin. Opintopolusta löydät vapaat paikat kirjoittamalla hakukenttään * ja painamalla Hae. Rajaa tämän jälkeen hakutuloksia painamalla vasemmalla olevasta listasta Haku on käynnissä -rajausehtoa. Voit rajata hakutuloksia myös pohjakoulutuksesi ja koulutuksen sijainnin mukaan.

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa, apua voi tiedustella myös uraohjaaja Emmi Berghemmiltä (040-527 47 68 tai emmi.berghem@turku.fi) tai hänen toimistosta Puropellon koululla (1. krs, pääoven oikealla puolella sisäänkäynti). Hänet  tavoittaa 17.6.-1.7. ma-pe klo 9-15 (paitsi juhannusaattona 25.6.). Lisäksi voit ottaa yhteyttä ohjaamoon tai suoraan Turun ammatti-instituutin opinto-ohjaajiin.

Ohjaamo Käsityöläiskatu 10, 040 724 5440, ohjaamo@turku.fi,

Turun ammatti-instituutti (02) 330 000 (vaihde), www.turkuai.fi.

 

Oikein virkistävää kesää kaikille ja hyviä jatko-opintoja

Opinto-ohjaajat Petri Niemi (9A-9D), Satu Paaskunta (9E-9G) ja Essi Järviö (9H-9I)