Taidetestaajat

8.-luokkalaiset pääsivät lukuvuoden aikana kahteen Taidetestaajien järjestämään tilaisuuteen, joista molemmat olivat tällä kertaa Turussa. Ensimmäinen tapahtui Turun konserttitalossa ja toinen  Aboa Vetus Ars Novassa.

Turun filharmoninen orkesteri kutsui 8.-luokkalaiset taidetestaajat ikonisen elokuvasäveltäjä John Williamsin mestariteosten pariin Turun konserttitalolle syys-lokakuun vaihteessa 2022. Konsertin ohjelmistoon oli valittu Williamsin laajasta tuotannosta unohtumattomia poimintoja muun muassa Tähtien sodasta, Jurassic Parkista, Harry Potterista ja ET-elokuvista.

Käsikirjoitetun konsertin aikana tapahtuva pedagoginen osuus oli toteutettu musiikkiosuuksien väleissä tehdyillä juonnoilla. Konsertit johti kapellimestari Kaapo Ijas, juontajana toimi Jukka Nykänen. Elämyksen täydensi Timo Ollilan näyttävä visualisointi ja valaistus. Tutut sävelmät yhdessä vaikuttavan valoshown kanssa toivat oppilaillemme hienon taide-elämyksen.

Mitä yhteistä on arkeologialla ja nykytaiteella? Tästä oli kyse jälkimmäisessä Taidetestaaja-vierailussa. Vastauksena tähän kysymykseen oli paljonkin, jos kyseessä on Mika Taanilan taide! Mika Taanila (s. 1965) on elokuvantekijä ja kuvataiteilija. Hänen teoksensa käsittelevät eri aikojen teknologioita ja visionäärisiä keksintöjä sekä toisaalta populaarikulttuurin tuotteita. Aboa Vetus Ars Novassa Taidetestaajat tutustuivat taiteilijan näyttelyyn media-arkeologian keinoin. Menneisyys on Taanilan teoksissa aina läsnä, sillä taiteilija hyödyntää teoksissaan olemassa olevaa aineistoa kuten vanhoja elokuvia ja muuta löytämäänsä arkistomateriaalia. Taiteilijalle tyypillistä on aineistolla leikittely ja ennakkoluuloton asenne tekemistä kohtaan. Taanilan teosten äärellä Taidetestaajat pääsivät kuvitteelliselle arkeologiselle kaivaukselle median historiaan. Miten teknologiat eri ajoilta elävät nykyajassa rinnakkain? Ja mitä lopulta jää jäljelle nykyisestä digitaalisesta arjestamme?

Lopuksi Taidetestaajat saivat ottaa itsestään ja toisistaan kuvia instax-kameralla, josta kuvan sai samantien mukaansa!