Saksan kieliluokat

Luokat 1-6

Saksan kieliluokkien arkea ovat värittäneet odotetut, perinteiset tapahtumat, mutta lisäksi koettiiin myös paljon uutta. Heti syksyn alussa uudet ekaluokkalaisemme saivat koulutiensä aloittamisen kunniaksi Schultütet. Lukuvuosi käynnistettiin lasten, huoltajien ja opettajien yhteisessä grilli-illassa. Uudet ja vanhat saksanluokkien oppilaat ja perheet pääsivät tutustumaan toisiinsa rennoissa merkeissä kannatusyhdistyksen runsaista tarjoiluista nauttien. Lukuvuoden aikana Turun saksan kieliluokkien kannatusyhdistyksen tuki ja aktiivisten vanhempien työpanos ovat olleet korvaamattomia tapahtumien ja juhlien toteutuksessa.

Oppilaita ulkona pitämässä kylttejä, joissa on saksankileisiä sanoja
Syksyn grilli-illassa tutustuttiin, leikittiin ja syötiin.

Marraskuussa askarreltiin joka luokassa Martin päivän lyhtyjä. ”Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne…”, kaikui lyhtykulkueen tunnelmallinen laulu koulun käytävillä. Kulkueen jälkeen keräännyttiin syömään brezeleitä, jotka Martinpäivän sanoman mukaisesti jaettiin toisen oppilaan kanssa. Myös muut koulumme luokat tutustuivat Pyhän Martin legendaan ja Martinpäivän perinteisiin aamunavauksessa.

Ennen joululomalle siirtymistä oppilaat kiersivät saksanluokkien opettajien vetämissä ”Weihnachtswerkstatt” -työpajoissa. Eri luokista koostetuissa ryhmissä toimiminen hauskojen tehtävien parissa vahvisti saksanluokkalaisten yhteishenkeä.

Oppilasryhmä ratkomassa pulmatehtävää korttien ja ohjeiden kanssa.
Joulutyöpajoissa oli monenmoista toimintaa.

Lukuvuoden aikana oppilaat ovat päässeet kokeilemaan kielitaitojaan saksalaisten opetusharjoittelijoiden kanssa, joita meillä tänä vuonna oli jopa neljä. Harjoittelijoiden ohjauksessa toteutettiin paitsi kielenoppimisen kokonaisuuksia, askarreltiin myös pääsiäiskoristeita, rakenneltiin Berliinin nähtävyyksiä ja luettiin kirjoja.

Paperista rakenneltuja Berliinin nähtävyyksiä pöydällä
Työpajoissa askarreltiin esimerkiksi Berliinin nähtävyyksiä paperista.

Tänä vuonna saimme käyttöömme uudet, upeat kertomuskirjasarjat, jotka tilattiin Goethe Institutin myöntämällä tuella ja kannatusyhdistyksen varoilla Saksasta. Tarkoituksena on, että joka luokalla oppilaat lukevat yhden taitotasolle sopivan saksankielisen kirjan.

Kevään kohokohta saksanluokilla on riehakas karnevaalijuhla. Tänä vuonna sitä juhlittiin fantasiateemalla liikuntasalissa. Salissa esiintymislava oli vapaa, ja oppilaat olivat valmistelleet monenlaisia taidokkaita, jännittäviä ja hullunkurisia esityksiä. Parhaat esitykset palkittiin. Lisäksi salissa sai ihastella toisten kekseliäitä naamiaisasuja ja syödä karkkia kavereiden kanssa jutustellen.

Kaksi oppilasta värikkäisiin karnevaaliasuihin pukeutuneina
Karnevaaleissa nähtiin värikkäitä naamiasasuja

Kevätjuhlat järjestettiin tänä vuonna pihajuhlan merkeissä. Lapset testasivat kannatusyhdistyksen tuella hankittuja uusia pihapelejä ja -leluja sillä aikaa kun vanhemmille tarjottiin mahdollisuutta osallistua yhdistyksen vuosikokoukseen. Loppuilta vietettiin notkuvien herkkupöytien äärellä ulkona leudossa kevätsäässä. Oppilaat esittivät keväisiä runoja ja joka luokalta kahta oppilasta muistettiin kirjastipendillä.

Saksankielisiä lastenkirjoja pöydällä
Uudet lukemistot otettiin heti käyttöön.

Viimeisellä viikolla vietimme yhdessä päivän Kupittaalla. Kielenelävöittäjämme Anke oli järjestänyt maastoon toiminnallisen ”Afrikan tähti”-aarteenmetsästyspelin, jota ratkottiin ryhmissä kilpaillen. Hauska yhdessäolo ja piknik-eväiden syöminen jättivät kaikille hyvän mielen kuluneesta lukuvuodesta.