MOK – yläkoulussa

Yläkoulun monialaisena oppimiskokonaisuutena oli tänä lukukautena terveet elämäntavat ja mielen hyvinvointi. Teemaa kuljetettiin koko lukuvuoden läpi yhteisissä tapahtumissa ja erilaisin yksittäisin tilantein, kuten päivänavauksin tai tehtävätempauksin. Vuosikellon omaisesti etenimme seuraavasti.

Syys- ja lokakuu: liikunta ja liikkuminen mielenterveyden tukena, me henki.

Asiaa käsiteltiin yhdessä luokkatunnilla ja tositoimissa olimme Paavo Nurmen Stadionilla syysliikuntapäivänä. 7. – 8. luokkalaiset katsoivat liikuntatunneilla Nuoruus pelissä elokuvan, oppilaat tekivät hyvinvointibingoa ja kirjasivat seurantalomakkeeseen terveitä elämäntapojaan. Opettajien ja oppilaiden koko koululle pitämät päivänavaukset omista hyvinvointivinkeistään saivat suut hymyyn ja liikettä kehoon.

Marras- ja joulukuu: rentoutuminen ja stressinhallinta 

Yläsali oli viikoksi varattu klo 12 välitunneilla rentoutumiseen ja rentoutusharjoituksiin. Oppilaskunta järjesti luokkatunnin puitteissa yhteistä toimintaa ja myös pikkujoulut. 15.12 koko koulu pääsi katsomaan Valon aika -konserttia Logomoon. Ja toki kaikki joulun ajan ohjelmat  lauleloineen, joulukirkkoineen ja talvitunnelmia tilaisuuksineen tähtäsivät rentoihin stressittömiin elämyksiin.

Tammi- ja helmikuu: mielen hyvinvointi ja ihmissuhteet

Tukioppileiden ja oppilaskunnan järjestämä ystävänpäiväviikon ohjelma toi sydämellisyyttä koko kouluyhteisöön. Kalevalanpäivän aamunavauksessa perehdyttiin Kalevalaan sana-, kuva- ja musiikkitaiteen keinoin. Oppilaille jaettiin parisataa hyvän elämän sananlaskua pohdittaaksi. Kyseisellä viikolla oli mahdollisuus mennä toisella ruokavälitunnilla juhlasaliin lukemaan hiljaisuudessa omaa kirjaa. Luokkatuntien tai terveystiedon- ja yhteiskuntaopin puitteissa kuunneltiin poliisin pitämä oppitunti lainkuuliaisesta elämästä ja luokanohjaajan pitämä oppitunti, jossa juteltiin siitä, miten kaikkia ahdistaa joskus.

Maalis- ja huhtikuu: ravinto ja lepo

Maalis-huhtikuun luokkatunneille tarjottiin valmis PP-esitysmateriaali levon ja hyvän unen merkityksestä ja sitä edesauttavista tekijöistä. Vaihtoehtona tai lisäksi sopi katsoa Yle Areenasta Terveen elämän salaisuudet sarjan Ruoka-jakso.

Toukokuussa kertailtiin opittua. Kuvataiteen oppilaiden posterit herättivät ajatuksia ruokalassa ja S-talon portaikon seinillä vinkattiin tekemään oman elämän tähti. Oppilaskunta järjesti stressittömän luokkatunnin hyvän mielen ja lautapelailujen merkeissä. Toki kaikki viimeisen viikon tapahtumat: päihdevalistus 7.-8. luokkalaisille, 9-gaala, torstain taidepäivä ja perjantain retkipäivä tähtäsivät terveisiin elämäntapoihin ja mielen hyvinvointiin.