Turun Kielivirta-hankkeen toimintaa Puolalan koulussa

Kielivirta on Turun seudun kieliluokkien toiminnan ja opetuksen kehittämishanke, jota Opetushallitus rahoittaa. Kieliluokkia Turussa toimii Puolalan lisäksi Luostarivuoren, Wäinö Aaltosen, Vähä-Heikkilän ja Topeliuksen kouluissa. Kieliluokkalaisia on Turussa yhteensä lähes 1200. Turun kaupungin kieliluokka- ja kielikylpykielinä ovat englanti, saksa, ranska, ruotsi ja venäjä. Syksyllä 2016 käynnistyneessä Kielivirta-hankkeessa on muodostettu kieliluokkaopetuksen verkosto, joka järjestää opettajille koulutusta sekä tarjoaa oppilaille monikielistä kulttuuri- ja harrastetoimintaa sekä innostaa vieraiden kielten opiskeluun.  Neljättä vuotta meneillään olevan Turun Kielivirta-hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Turun Normaalikoulun kieliluokat sekä Naantalin, Raision ja Salon kieliluokat.

Lukuvuonna 21-22 Kielivirta-hankkeessa käynnistyi oppilasopastoiminta. Tarkoitus on osallistaa ja kouluttaa oppilaita toimimaan oppaina omissa koulurakennuksissa kaikilla koulun kielillä vieraille, vanhemmille ja muiden koulujen oppilaille. Toimintamalli perustuu Vasaramäen koulun englannin ja ranskan opettajan Anita Zengerin idealle osallistaa ja käyttää oman koulun oppilaita oppaina vieraileville ryhmille.  Oppilasopastoiminta on saanut innostuneen vastaanoton vierailta ja opastehtävissä oppilaat pääsevät hyödyntämään kielitaitoaan oikeassa autenttisessa tilanteessa. Puolalan koulun kieliluokkaopettajia on osallistunut kieliagenttitoiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja käynnistämiseen.

Keväällä Puolalan alakoulussa alkoi opaskerho, jota vetää saksan kielenelävöittäjä ja Turku-opas Anke Michler-Janhunen. Yläkoulussa kerho käynnistyy syksyllä 2022. Maaliskuussa innokkaimmat oppilaat ja opettajat englannin ja saksan kieliluokalta sekä suomalais-venäläiseltä luokalta pääsivät osallistumaan Kielivirta 4 Oppilasopas-koulutukseen Bore-laivalla. Oppilasopaskoulutukseen osallistui Puolalasta 12 oppilasta: kaksi oppilasta kaikilta ala- ja yläkoulun kielilinjoilta. Tapaamisessa tutustuttiin erilaisten leikkien avulla oppaan työhön ja verkostoiduttiin muiden Turun, Naantalin ja Raision kieliluokkien oppilaiden ja opettajien kanssa. Hankkeesta on saatu koulun kielilinjoille oppilasopaspaidat ja avainnauhat eri kielisillä teksteillä. Näitä tarvitaan kun oppilasagentit lähtevät tositoimiin opastamaan ja markkinoimaan omaa kielilinjaansa.