Kielikarnevaali kannustaa kielten opiskeluun

Helmikuussa 2022 kielitaitoiset kieliluokkakasimme toimivat kaikille Turun kolmasluokkalaisille järjestetyn Kielikarnevaali-tapahtuman tuomareina. Yhden aamupäivän aikana 850 lasta ja peräti 243 joukkuetta pelasi monikielistä peliä, jonka tavoitteena on esitellä eri kieliä, tutustua kulttuureihin ja kannustaa kolmasluokkalaisia aloittamaan A2-kielen opiskelu. Aiempina vuosina tapahtuma on järjestetty Kupittaan urheiluhallissa, mutta koronapandemian takia tapahtuma toteutettiin jo toista kertaa etänä Seppo-pelialustalla.

Puolalan koulusta Kielikarnevaaliin osallistuivat kaikki kolmosluokkalaiset. Kielikarnevaali-pelissä oppilaat tutustuivat eri kieliin 3–4 hengen joukkueissa omalla koulullaan yhden oppitunnin ajan joukkuehenkeä ja yhteistyötaitoja vaativien tehtävien avulla. Joukkueet pelasivat yhteisellä laitteella omassa luokassa tai muussa koulun tilassa. Eri kielten toiminnalliset tehtävät innostivat oppilaita ja pelistä saatiin hyvää palautetta myös opettajilta.

Puolalan koulun saksan kieliluokkien ja suomalais-venäläisten kieliluokkien 8. luokan oppilailla sekä A2-kieltä opiskelevilla englannin kieliluokkalaisilla oli tapahtumassa erityinen asiantuntijatehtävä, sillä he toimivat koko kaupungin Kielikarnevaali-pelin tuomareina yhdessä Luostarivuoren ruotsin kielikylpyoppilaiden kanssa. Yläkoululaiset selvästi nauttivat kunniatehtävästään ja antoivat innokkaasti pienille 3. luokkalaisille kannustavaa palautetta, sillä he olivat alakoululaisina itsekin aikoinaan osallistuneet Kielikarnevaali-tapahtumiin.

Tänä keväänä paikalla vieraili myös Turun kaupungin verkkosivujen toimittaja, joka haastatteli Puolalan 8. luokkalaisia ja koosti tuomaroinnista pienen videon. Videolla kuulet Aavan, Aichan, Henrikin ja Nicholaksen ajatuksia tuomarina toimimisesta,  katso tästä. Voit myös lukea Turun kaupungin sivuilla julkaistusta laajemmasta jutusta lisää nuorten ajatuksia Kielikarnevaali-tapahtumasta ja monipuolisen kielitaidon merkityksestä ”Kielikarnevaalit kannustavat oppilaita opiskelemaan uusia kieliä”.

Lisää aiempien vuosien Kielikarnevaalitapahtumista voit lukea täältä.