Suomalais-venäläiset luokat

Suomalais-venäläisten luokkien lukuvuosi käynnistyi jälleen ensimmäisen kellonsoiton juhlalla. Uudet ekaluokkalaiset kulkivat pihalle isompien oppilaiden muodostamassa kunniakujassa aplodien saattelemana. Heille laulettiin lauluja ja annettiin onnittelukortit. Lopuksi leikittiin yhdessä pihaleikkejä.

Koronapandemia löi leimansa tähänkin kouluvuoteen, eikä monia aikaisemmilta vuosilta tuttuja tapahtumia kuten syksyn taidepajoja tai naistenpäivän juhlaa voitu järjestää. Uutta toimintaa alettiin kuitenkin kehitellä rajoitusten puitteissa. Lopulta onnistuttiin järjestämään etäyhteyksin kokonaan uudenlaista toimintaa.

Syyskuussa Turun päivänä juhlittiin Turun kaupungin ja Pietarin kaupungin koulun 204 ystävyystoiminnan 30-vuotispäivää. Kahdeksannen luokan oppilaat osallistuivat juhlaan etänä. Tilaisuuden alussa Turun sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen onnitteli ja piti avauspuheen kaikille. Sen jälkeen koulumme oppilaat kertoivat pietarilaisille Turusta ja sen nähtävyyksistä.

Luokkahuoneessa istuu oppilaita. Kuvan oikeassa alareunassa on tietokoneen ruutu, jolla näkyy tilaisuuden
Turun kaupungin ja Pietarin kaupungin koulun 204 ystävyystoiminnan 30-vuotispäivän juhlintaa etäyhteydellä.

Syyskuun lopussa kahdeksas luokka osallistui myös Euroopan kielten päivän etätapahtumaan.  Tapahtumassa he tapasivat pietarilaisia nuoria ja pääsivät näyttämään toisilleen, kuinka monipuolisesti he tuntevat eri kieliä.

Syyslukukaudella järjestettiin niin ala- kuin yläkoulussa etätapaamisia Pietarin Turunkadulla sijaitsevan ystävyyskoulumme kanssa. Oppilaat pääsivät kurkistamaan toistensa luokkiin ja esittelemään itsensä. Seiskaluokkalaisten tapaamisessa oppilaat esittelivät toisilleen suomalaisia ja venäläisiä juhlia.

Tammikuun alussa juhlimme uutta vuotta ala- ja yläkoulun yhteisprojektilla. Tarkoituksena oli alun perin järjestää perinteinen venäläinen kuusijuhla, jossa koulun vanhimmat oppilaat esittävät nuoremmille oppilaille yleisöä osallistavan näytelmän. Yhdeksäsluokkalaiset ryhtyivät tähän urakkaan ja saivatkin aikaan hienon näytelmän. Koska kokoontumisrajoituksista ei voinut tietää etukäteen, päätettiin näytelmä varmuuden vuoksi kuvata. Ja niinhän siinä kävi, että alakoululaiset katsoivat näytelmän omissa luokissaan taululta, kun saliin ei päästy kokoontumaan. Tästä huolimatta näytelmä saavutti suuren suosion katsojien keskuudessa.  Näytelmän jälkeen kilpailtiin ysiluokkalaisten laatimassa uuden vuoden aiheisessa tietokilpailussa ja lopuksi herkuteltiin.

Kuvassa rivissä sinipukuinen pakkasukko, hopeapukuinen lumityttö, näytelmän juontaja sekä kaksi Vasilisa
Pakkasukko ja Lumityttö sekä kaksi Vasilisa Viisasta juontajan haastateltavina

Maaliskuun alussa Turun kaupungin ystävyyskaupunkitoiminta Pietariin katkaistiin toistaiseksi Venäjän hyökkäyssodan takia. Tämän vuoksi myös meidän suomalais-venäläiset luokkamme lähtivät kehittämään toimintaansa uuteen suuntaan ja hakemaan yhteistyökumppaneita venäjänkielisistä toimijoista Suomessa.

Kevätlukukaudella koronarajoitukset alkoivat helpottaa ja päästiin pitkän tauon jälkeen aloittamaan yhteislaulutunnit. Kaikki oppilaat ekaluokkalaisista kuudesluokkalaisiin kokoontuivat yhteen luokkaan laulamaan kevätjuhlalauluja. Oli tosi mukavaa päästä kokoontumaan koko joukolla.

Loppukeväästä järjestettiin jo kolmatta kertaa yhdeksännen ja kuudennen luokan kirjeenvaihto. Yhdeksäsluokkalaiset kirjoittivat kuudesluokkalaisille kirjeet, joissa he antoivat vinkkejä ja neuvoja yläkouluun.  Kuudesluokkalaiset kirjoittivat vastauskirjeet ja lopuksi luokat tapasivat, jolloin isommat oppilaat pääsivät vastaamaan kysymyksiin yläkouluun siirtymisestä ja kertomaan omia kokemuksiaan.

Eri ikäisiä alakoulun oppilaita istumassa nurmikolla syömässä eväitä
Taikalinnun pelastamisen jälkeen eväät maistuivat.

Toukokuun lopussa järjestettiin alakoulun oppilaille retkipäivä Katariinanlaaksossa. Päivä toteutettiin yhteistyössä venäjänkielisen Baby Klubi Plus –yhdistyksen kanssa. Oppilaiden tehtävänä oli pelastaa maailmaa suojeleva taikalintu ratkomalla yhteistyössä erilaisia tehtäviä, joista suoriutumalla sai uusia sulkia taikalinnun pyrstöön. Kylmästä säästä huolimatta tehtävät sujuivat hyvin ja taikalintukin sai pyrstönsä takaisin.

Alakoulun lukuvuosi huipentui venäjän kieliluokkien kevätjuhlaan. Pääsimme ensimmäistä kertaa neljään vuoteen kokoontumaan yhdessä huoltajien kanssa tapaamaan koko porukalla ja nauttimaan oppilaiden esityksistä.