Koulurauha 2020

Puolalan koulu oli mukana järjestämässä vuoden 2020 koulurauhan julistusta. Projektin suunnittelemiseen osallistui myös Cygnaeuksen koulu sekä Turun klassillinen lukio. Koulurauha on alun perin järjestetty Turussa, joten 30. juhlavuoden kunniaksi se järjestettiin Turun Veritas-stadionilla.

Vuoden 2020 Koulurauha-projektin suunnittelu alkoi jo vuoden 2019 keväällä. Silloin koulultamme valittiin oppilaita työryhmään. Oppilaiden lisäksi työryhmässä oli muita tapahtumajärjestäjiä, opettajia sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton työntekijöitä. Syksyllä työryhmä lähti katsomaan vuoden 2019 koulurauhan julistusta Kajaaniin. Kajaanissa oppilaamme ottivat vastaan Koulurauhatähden.

Tammikuussa 2020 koulurauhaleiri järjestettiin Sinapin leirikeskuksessa. Leirillä päätettiin koulurauhan 2020 teema sekä iskulause. Leirillä jakauduimme myös pienempiin työryhmiin, joissa suunnittelu alkoi. Teimme myös Suomen tasavallan presidentille videon, jossa kutsuimme hänet tapahtumaan.

Koulumme työryhmä alkoi keväällä suunnitella lukuvuoden 2020-2021 teemakuukausia, joiden aineisto julkaistiin Mannerheimin lastensuojeluliiton nettisivuilla.

Kun kouluvuosi taas alkoi syksyllä 2020, Koulurauha-tapahtumaa alettiin koota Veritas-stadionille. Vierailimme stadionilla etukäteen tutustumassa tapahtumapaikkaan. Koronan takia päätimme striimata julistuksen maan kouluille sen sijaan, että paikalla olisi paljon ihmisiä katsomassa.

Kenraaliesityksessä 18. elokuuta kertasimme työryhmän tehtävät tapahtumassa sekä ohjelman kulun. Työryhmä sai koulurauhapaidat ja -passit, joista työryhmän tunnisti tapahtumassa.

19. elokuuta kello 10 Koulurauha-tapahtuma alkoi. Paikalle oli saapunut kutsuvieraita sekä oppilaita ja opiskelijoita. Käytimme kaikki kasvomaskeja ja katsomossa katsojien väliin jäi turvavälit.

Ohjelmassa oli pääesiintyjä Roni Backin lavashow, Puolalanmäen lukiobändin säveltämä ja esittämä kappale, Sateenkaari Kodon päiväkotilaisten lauluesitys, Sauli Niinistön tervehdys sekä koulurauhan julistustekstin lukeminen. Tapahtuma sujui suunnitellusti ja aikataulussa. Koulut katsoivat julistusta livestriiminä.

Tapahtuman jälkeen työryhmä sekä esiintyjät kutsuttiin kiitostilaisuuteen, jossa luovutimme virtuaalisesti koulurauhatähden seuraavan koulurauhan julistuksen järjestäjille Sodankylään. Myöhemmin tapahtuman jälkeen vietimme karonkkaa ravintolassa.

Koulurauhan tekeminen ja suunnittelu oli monipuolista ja hauskaa. Korona toi omia haasteita koulurauhan julistamiseen, mutta selvisimme haasteista mallikkaasti ja koulurauha 2020 tuli julistettua!