Kestävää kehitystä Puolalan alakoulussa

Kevään MOK-viikolla opiskeltiin kestävää kehitystä lähiympäristö-teemalla. Kaikki luokat osallistuivat Pidä Saaristo Siistinä ry:n SiistiBiitsi-talkoihin. Luokissa toteutettiin Itämereen, lähivesiin ja muuhun lähiympäristöömme liittyviä oppimiskokonaisuuksia ympäristöopin, äidinkielen, vieraiden kielten, kuvataiteen ja musiikin tunneilla.

Oppilaita puistossa keräämässä roskia. Takana Tuomiokirkon alaosa, torni ei ole mahtunut kuvaan.
MOK-viikolla innokkaita oppilaita osallistumassa SiistiBiitsi-talkoihin vielä vähän lumisessa puistossa.

Puolalan koulussa toimii oppilaskunnan hallituksen ohella toinen oppilasvaikuttajien ryhmä, mapet, jonka tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kestävän kehityksen toimia alakoulussa. Tähän maailmanpelastajien ryhmään valitaan vaaleilla yksi oppilas kultakin 3.-6. -luokalta. 1.-2. -luokkalaiset toimivat omana pikkuvaikuttajien ryhmänä.

Lukuvuoden 2020-2021 mapet valittiin 15.9.-16.9.2020 järjestetyissä vaaleissa. Mapejen puheenjohtajina ovat toimineet Jesse Varakas (6b) ja Väinö Helin (5c) ja sihteereinä Emmi Laurila (5e) ja Pinja Lähde (3e).

Mapejen toiminta ja yhteistyö on tapahtunut säännöllisissä välituntikokouksissa tilavassa liikuntasalissa, koska koronarajoitusten vuoksi ei ole voitu pitää yhteisiä kokouksia luokkatiloissa. Kokouksissa on suunniteltu ja toteutettu kestävän kehityksen toimintaa. Mapet ovat tehneet koulun piazzoille ja luokkiin tiedotteita maskien oikeanlaisesta käyttämisestä ja laatineet omia henkilökohtaisia ilmastolupauksia.

Kevätlukukaudella mapet osallistuivat yhdenvertaisuuskyselyn tulosten käsittelyyn yhdessä oppilaskunnan ministerien kanssa ja antoivat hyvän oppilasnäkökulman moneen asiaan.

Toukokuussa mapet järjestivät vielä omat SiistiBiitsi-siivoustalkoot Puolalan puistossa. Kevätlukukauden päätteeksi mapet saivat diplomit aktiivisesta osallistumisestaan maailmanpelastamiseen.

Earth hour -tapahtumaan osallistuimme laatimalla mapejen voimin ilmastolupauksia, jotka julkaisiin Earth hour -sivustolla ja koottiin ruokalan ikkunaan koko koulun luettavaksi. Myös muutamat koulun henkilökunnan jäsenet osallistuivat omilla lupauksillaan.

Ikkuna, jossa lukee Earth hour 27.3.2021. Ikkunassa on oppilaiden tekemiä papereita, joissa lukee oppilaiden antamia ilmastolupauksia. Kuvassa on muutamia lapsia kiinnittämässä lupauslappujaan.
Mapet laativat omia Earth hour -ilmastolupauksiaan, jotka kiinnitettiin näkyville ruokalan ikkunaan.

Helmikuussa 2020 Turun kaupungin sivistystoimen ohjeiden mukaisesti laadittu yhteiskuntasitoumus Sitoumus2050-sivustolla on päivitetty keväällä 2021. Puolalan alakoulun sitoumuksena on edelleen lukuvuonna 2020-2021 ollut Hyvinvoinnin vuosikello, jonka tavoitteena on lisätä oppilaiden ja henkilökunnan sosiaalista hyvinvointia.

Sitoumus2050