Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet

Yläkoulu juhlisti poikkeusvuoden 2020 itsenäisyyspäivää 4.12.
Koulupäivän päätti oman luokan parissa nautittu Youtube-potpuri.

Kuvakollaasissa oppilaiden kasvokuvia.
Juhlavideolla kuultiin niin oppilaitten kuin henkilökunnankin aatoksia.

Videokavalkadin mittaan itsenäisyyden merkitystä luotasivat niin haastatellut oppilaat, erityisopettaja, kuin rehtorikin.  Yhteisiä havaintoja itsenäisyyden luonteesta löytyi. Itsenäisyyden havaittiin olevan monin tavoin henkilökohtaisesti koettu asia, joka ilmenee suomalaisessa arjessa eri elämänvaiheissa erilaisin tavoin. Haastatellut kokivat, että itsenäisyys antaa oikeuden tai pääsyn moniin asioihin, joita pidämme usein itsestäänselvyyksinä.

Kuvakollaasissa kynttilöitä, oppilaiden piirroksia, rehtori ja erityisopettaja.
Puheet, kynttilät ja kulttuuri kuuluvat itsenäisyysjuhlintaan.

Rehtori Tuomas Nousiainen kävi poikkeusajan tunnelmissa läpi itsenäisyysjuhlinnan historiaa ja pohti, montako juhlakynttilää – ja millaisissa oloissa – Puolalan saleissa on aikojen saatossa Suomelle sytytetty.  Erityisopettaja Perttu Helin taasen aprikoi, voisiko avoimuus olla isänmaallinen teko.

Ilmakuva Puolalan puistosta.

Ruth Steudle säesti sellolla Tarmo Riutan kuvaaman Puolala-panoroinnin; kappaleena Sibeliuksen Finlandia-hymni. Kuulimme myös Jean Sibeliuksen Finlandian ihaillessamme Puolalan maisemia ilmasta käsin. Oppilaitten taiteellinen näkemys kaunisti etäjuhlaa. Kiitos menneille sukupolville itsenäisyydestä – ja kiitos jo etukäteen nykyisille ynnä tuleville polville sen vaalimisesta!

Poikkeustila tai ei – Suomen itsenäisyys ei siitä hetkahda.