Yllättävä aarrelöytö

Olin pyöräilemässä Koroisten ristin lähellä ja näin kynnetyn pellon, joka oli sen näköinen, jossa voisi olla jotain vanhoja esineitä. Päätin katsoa, että voisiko siitä pellon pinnalta löytyä jotain. Toivoin että löytäisin pellon pinnalta jonkun vanhan rahan. Katsoin pellon pintaa päästä päähän. Löysin vain rauta esineen.  Menin katsomaan pellon reunaa. Kävelin siinä ja sitten näin pellon pinnalla esineen. Nostin sen maasta ja katsoin sitä. Se näytti vanhalta soljelta. Laitoin sen taskuun ja vein sen kotiin. Putsasin sitä vedellä. Se oli hapettunut ja vaalean sinisen värinen. Otin siitä kuvat ja laitoin ne kuvat Facebook ryhmään. Siellä joku sanoi, että se on viikinkiaikainen pronssisolki. Aioin ilmoittaa siitä museovirastolle mutta en ehtinyt. Kului alle 3 kuukautta ja sitten ilmoitin siitä museovirastoon. Museovirastosta tuli viesti ja viestissä luki, että se näyttää viikinkiaikaiselta soljelta. Löytö otetaan kokoelmiin. Kyllä se on viikinkiaikainen vyönsolki ja siihen liittyvä hihnanpäähela. On melko harvinaista, että nämä löytyvät yhdessä. Hieno löytö.  

Peetu Hallikainen 9B

Viikinkiaikainen solki