Ei kiusaamiselle!

Lasten pikkuparlamentti julisti kaikkiin Turun kouluihin kiusaamisen vastaisen julistekilpailun maaliskuussa. Luolavuoren koulun luokissa aherrettiin toinen toistaan upeampia julisteita tärkeästä teemasta ja raati valitsi lopulta voittajatyöt.

1.-3.luokkien sarjan voitti: 2AB ”Stop kiusaamiselle” -työllään ja
4.-6.luokkien sarjan voitti: 5B ”Batman” -työllään.

Onnea voittajille ja tsemppiä kiusaamisen vastaiseen toimintaan meille kaikille!

Nämä hienot voittajajulisteet lähtevät edustamaan kouluamme Turun koulujen välisessä julistekilpailussa.

kirjoitti: oppilaskunnan ohjaavat opettajat Kaisu ja Terhi

 

 

Sanomalehtiviikkoa vietettiin helmikuun alussa

Luolavuoren koulu osallistui valtakunnalliselle sanomalehtiviikolle viikolla 5 tänäkin vuonna.

Nelosluokkalaiset tutustuivat porukalla esimerkiksi Lasten uutisiin netissä ja Turun Sanomiin paperiversiona tutkien ja lukien.

Luokissa pohdittiin myös sitä, voiko uutiseen aina luottaa varmana faktatietona.

Medialukutaitoa on se, että osaa kriittisesti arvioida, mikä on uutisen todellinen tapahtuma ja mikä on ns. väritetty totuus siitä. Samasta asiasta voi saada aivan erilaisia uutisia. Esimerkiksi jos koulussa on lounaaksi hernekeittoa ja pannukakkua, uutinen voi olla otsikoitu ”Perinteitä kunnioitetaan Luolavuoren koulussa” tai ”Lapsia ruokitaan vain herneillä ja herkuilla koulussa”.

Olkaahan tarkkana uutisia lukiessanne, ettette tule huijatuksi taitavilla sanankäänteillä!

4C-luokka kokeili toimittajan työtä osallistuen kaupungin kirjaston velhomaiseen Harry Potter –teemaviikkoon. Päivän Profeetta –sanomalehteen sai ideoida, videoida ja muokata oman elävän gif-kuvan uutisen.

Mitä mieltä olette, ovatko nämä uutiset ihan totta?

Voitte lukea lisää näitä uutisia Päivän Profeetasta osoitteessa (siellä näette, millaisia eläviä gif-kuvia 4C:n toimittajat napsivat) : https://padlet.com/saagastoori/paivanprofeetta2022

-4C-luokka

8A- ja 2D-luokan talvinen retkipäivä

Torstaina 10.2.2022

Olimme sopineet kummiluokkien 8A ja 2D kesken talvisesta retkipäivästä. Etukäteen olimme tilanneet retkieväät, pakanneet tavarat sekä selvittäneet bussiaikataulut.

Retkipäivän aamuna sää oli aurinkoinen ja sehän sopi meille mainiosti! Tapasimme koulun pihassa ja lähdimme yhdessä kävelemään kohti bussipysäkkiä. Menimme bussilla numero 18 Impivaaraan ja kävelimme siitä Impparin grillikatokselle. Tässä kohtaa pikkukummit saivat toivoa tekemistä, osa lähti pulkkamäkeen ja osa jäi sytyttämään nuotiota. Näimme myös tuttuja Spesiasta, meidän koulun vanhoja oppilaita.

Pulkkamäki oli töyssyinen, mutkikas, mutta todella hauska! Mäenlaskun jälkeen kaikilla oli kova nälkä. Repuista kaivettiin eväät isoille ja pienille. Eväsleivät, mehut ja makkarat maistuivat herkullisilta raikkaassa ulkoilmassa. Ennen kouluun palaamista laskettiin viimeiset laskut. Jätimme tulen nuotioon seuraaville grillaajille, pienille päiväkotilaisille.
Kaikilla meillä oli kiva retkipäivä, toivottavasti pääsemme keväällä vielä uudelleen tekemään yhdessä jotain mukavaa!

-8A luokka

 

Terveisiä Inkilän yksiköstä!

Niin on kevätlukukausi startannut talvisissa tunnelmissa, ja Inkilän väki on ottanut siitä kaiken ilon irti. Juhlistimme sadannetta koulupäivää ja vietimme Inkilän talviriehaa tanssi- ja lumileikkien sekä makkaranpaiston merkeissä. Tarjolla oli myös lämmintä mehua, mikä lämmitti aurinkoisena pakkaspäivänä ihanasti.

 

Iloa, naurua ja punaisia poskia. Niistä on onnistunut koulupäivä tehty. Tämä otetaan pian uusiksi!

 

 

Aurinkoisia talvipäiviä!

terv. Inkilän väki

Lukuvuoden 100. koulupäivä

Vuosi 2022 on lähtenyt vauhdilla käyntiin, ja Luolavuoren koulussa vietettiin 21.1. perjantaina lukuvuoden 100. koulupäivää. Aika rientää!

Kolmosluokissa sadatta päivää vietettiin teemaan sopivassa hengessä. 3A- ja 3B-luokat ottivat haasteekseen lukea kukin sadan minuutin ajan. Luku-urakka sujui varsin leppoisasti, ja oppilaat olivat nenät kirjassa keskittyneesti. Lukutunnin parasta antia oli, kun sai ottaa rennosti ja uppoutua tarinoihin.

”Parasta oli, kun sai lukea hyvän kirjan rauhassa loppuun!”

”Pitää ensi kerralla lukea hitaammin, että ehdin nauttia kirjasta paremmin.”

 

 

 

 

3D-luokka intoutui keksimään päivän kunniaksi sata kaunista sanaa! Suuren pohdinnan tulos oli kaunista luettavaa.

– Luolavuoren kolmoset

Harjoittelijana Piiparissa

Pääsimme suorittamaan erityisopettajaopintoihin kuuluvaa opetusharjoittelua Luolavuoren kouluun Piiparinpolun yksikköön. Vietimme marraskuun Piiparissa ensimmäisellä luokalla pienryhmässä. Pääsimme tutustumaan myös muiden luokkien opetukseen ja laajemmin koko koulun toimintaan. Harjoittelussa olemme päässeet kokeilemaan omien toiveidemme mukaan eri oppiaineiden erityisen tuen opetusta. Seuraavaksi esittelemme joitakin oppitunteja, joita olemme harjoittelussa pitäneet.

Suuruusvertailua matematiikan tunnilla

Matematiikan tunnilla harjoiteltiin käsitteitä enemmän ja vähemmän, sekä matematiikan merkkejä pienempi kuin, suurempi kuin ja yhtä suuri kuin. Tunnin aihetta lähestyttiin tarinallisesti nälkäisen linnun avulla. Lasten tehtävänä oli kertoa, kummalla puolella on enemmän kärpäsiä linnulle syötäväksi. Lintu käännettiin nokka auki ja suu kohti suurempaa kärpäsannosta. Seuraavaksi käytiin läpi matematiikan merkkejä ja oppilaat pääsivät harjoittelemaan niitä taululle. Lopuksi vielä syvennettiin osaamista yhdessä laittamalla taululle oikea merkki erilaisiin suuruusvertailutehtäviin.

Numerot englanniksi

Englannin tunnilla opettelimme numeroita englanniksi. Kuuntelimme tunnin alussa laulun, jossa laskettiin englanniksi sormien avustuksella. Laulun jälkeen jaoimme oppilaille ja aikuisille kortit, joissa oli numero ja sitä vastaava lukumäärä esineitä. Oppilaat pääsivät vuorollaan laittamaan kortin taululle oikeaan paikkaan ja sanoimme numerot yhdessä ääneen. Kertasimme lopuksi vielä kaikki numerot englanniksi. Tunnin lopuksi laskimme yhdessä dokumenttikameran avulla palikoita, jossa tuli vielä lisää toistoa numeroiden ääntämisestä.

Voimakkuus ja tempo musiikin tunnilla

Musiikkia pääsimme opettamaan myös 4. luokan oppilaille. Tunnin aluksi harjoittelimme tanssia ja pysähtymistä musiikin tahtiin. Tunnin teemoina olivat äänen voimakkuuden sekä tempon vaihtelut. Seuraavaksi laitoimme leipurin hatut päähän ja leikimme laulaen tutun laulun leipuri Hiivasta, ensin hitaasti ja sitten nopeasti. Seuraavaksi tanssimme huivien kanssa äänen voimakkuuden mukaan. Kun musiikki soi hiljaa, heilutettiin huivia alhaalla ja äänen voimakkuuden kasvaessa liikutettiin huivia korkealle. Viimeisenä harjoittelimme kehorytmien ja huivitanssin vuorottelua musiikin tahtiin vielä ennen loppulaulua.

 

Piipariin oli harjoittelijana helppo tulla, sillä sekä henkilökunta että lapset ottivat meidät avoimesti vastaan. Koko harjoittelun ajan ohjaavalta opettajalta on saanut tukea ja tunneilla apuna on myös toimiva ja ammattitaitoinen tiimi koulunkäynninohjaajia. Koulun ilmapiiri tuntuu muutenkin yhteisölliseltä ja aikuiset toimivat tukena toisilleen. Piiparissa erityisen mielenkiintoista on aloittelevalle erityisopettajalle se, että pääsee näkemään monipuolisesti erilaisia tukitoimia ja kommunikaation keinoja.

Erityisopettajaharjoittelijat Milla & Kata

Luolavuoren koulu väistötiloissa

Luolavuoren koulurakennuksessa todettiin keväällä 2020 sisäilmaongelmia ja kaikki toiminta koulutalosta siirrettiin väistötiloihin. Elokuussa 2020 alakoulun luokat aloittivat koulunsa Ruiskatu 8 koulurakennuksessa. Yläkoulun tie väistötiloihin syksyllä oli valitettavasti monimutkaisempi. Alkuperäinen väistötila Kärsämäessä joutui myös remontin kouriin, joten oppilaamme eivät missään vaiheessa päässeet sinne suunniteltuihin tiloihin. Mutta lokakuussa 2020 syyslomalla yläkoululaiset saivat hyvät tilat Sepänkatu 1:n kiinteistön L-siivestä. Siitä asti entisen Luolavuoren koulukiinteistön oppilaat ovat toimineet väistötiloissa, joista on nyt jo alkuvuodesta 2021 muodostunut tutut ja turvalliset koulutilat kaikille luokille.

Väistötiloissa tulemme opiskelemaan todennäköisesti useamman vuoden ajan. Kesällä 2021 Ruiskadun tiloja vielä parannellaan mm. ruokasalin ja pihojen osalta. Kesällä 2021 valmistuu myös Ruiskadun pihalle elementtiväistötilat yläkoulumme käyttöön. Joten yläkoulu pääsee samaan osoitteeseen alakoulun kanssa syksyllä 2021.

Alla olevalla videolla näemme ekaluokkalaisten kuvaamia tunnelmia Ruiskadulta. Saatesanoin:

Hyvä paikka tämä koulu.
Täällä on turvallista ja mukavaa.
Tällaista on täällä koulussa.
– 1AB-luokan oppilaat

Ruiskatu ekaluokkalaisten silmin

 

 

Liikuntatunti kaatismäellä

15.1.2020
Tokaluokkalaiset olivat tämän vuoden ensimmäisellä kouluviikolla kaatismäellä liikuntatunnilla retkellä. Kaatismäki on vanha kaatopaikka joka sijaitsee Luolavuoren koulun lähellä. Kaatismäki on tosi korkea ja kiipeäminen on raskasta. Osa oppilaista otti juoksukisan kaatismäelle. Jotkut juoksivat, jotkut kävelivät, jotkut hölkkäsivät. Kun olimme kiivenneet korkealle mäelle, saimme juosta pyöräradoilla ja ottaa aikaa. Mäellä sai myös leikkiä vapaasti kavereiden kanssa. Kaatismäeltä oli hieno näköala. Tämä liikuntatunti oli kiva ja raskas!

Vierailu eläinmuseossa

6b-luokka vieraili 27.9. Turun yliopiston eläinmuseossa, jossa järjestettiin Salaperäiset hyönteiset-näyttely osana yliopiston Tieteen päivien ohjelmaa. Pääsimme tutustumaan yliopiston valtavaan hyönteiskokoelmaan sekä myös muihin eläinmuseon kokoelmiin.