Pedagogiset iltapäivät huhtikuussa

Asiaa kieli-identiteetistä ja monikielisyydestä

Tervetuloa mukaan pedagogisiin iltapäiviin keskustelemaan ja kuuntelemaan lukutaidosta! Huhtikuussa järjestettävien pedagogisten iltapäivien aiheita ovat kieli-identiteetti sekä monikielisyys ja lukutaito.

Huhtikuussa järjestetään kuluneiden kuukausien tapaan kaksi pedagogista iltapäivää, yksi suomeksi ja yksi ruotsiksi, ja iltapäivät toteutetaan etänä Teamsin välityksellä. Huhtikuun pedagoginen iltapäivä ruotsiksi järjestetään maanantaina 26.4. klo 16-17 asiantuntijavieraana Wera Kunnas, ja suomeksi keskiviikkona 28.4. klo 14-15 asiantuntijavieraana Niina Kekki.

Jos olet Turun kaupungin henkilöstöä, muista ilmoittaa kouluttautumisesi myös SAP HR -järjestelmään. Hakusanat löytyvät tapahtumien tietojen yhteydestä.

”Du vet förstås att Finland är tvåspråkigt”

Jokaiselle suomalaiselle lienee ilmiselvää, että Suomi on kaksikielinen maa, ja että Suomessa sekä suomen että ruotsin kielellinen asema maamme kansalliskielinä on määritelty perustuslaissa. Mutta mitä suomenruotsalaisuus tai suomalaisuus tarkoittaa ja miten näitä termejä käsitellään esimerkiksi peruskoulun oppikirjoissa?

Muun muassa näihin kysymyksiin on maanantain asiantuntijavieraamme Wera Kunnas etsinyt vastauksia keväällä 2020 julkaistussa pro gradu -tutkielmassaan ”Du vet förstås att Finland är tvåspråkigt” Finlandssvenskhet och finskhet i grundskolans läroböcker för B-svenska och A-finska. Vaikka Wera onkin käsitellyt tutkimuksessaan oppikirjoja, soveltuvat useimmat tutkimuksessa esille tuleet tulokset myös lastenkirjoihin – lisää tästä ja paljosta muusta ruotsinkielisessä pedagogisessa iltapäivässä Wera Kunnaksen kanssa maanantaina 26.4. klo 16-17!

Ilmoittaudu oheisen Webropol-kyselyn kautta lauantaihin 24.4. klo 23:59 mennessä. Tapahtumalinkki toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostitse tapahtumaa edeltävänä päivänä. Hakusana SAP HR-järjestelmässä: rikta.

Kuva Wera Kunnaksesta.Wera Kunnas (FM) työskentelee englannin ja ruotsin aineenopettajana Haagan peruskoulussa, Helsingissä. Wera on työskennellyt myös erilaisissa Turun sivistystoimialan kasvatuksen ja opetuksen kehittämishankkeissa toimien esimerkiksi kieliohjaajana Kielikarnevaali -tapahtumissa (Turun Kielivirta) sekä kielimaistiaisohjaajana (Kielitietoisesti kouluissa).

Wera Kunnaksen pro gradu -tutkielma on luettavissa Turun yliopiston UTUPub-julkaisuarkistossa oheisesta linkistä.

Monikielistä lukutaitoa

Kaunokirjallisuudella on keskeinen merkitys niin vieraan kielen kuin kulttuurinkin oppimisessa ja omaksumisessa ja kirjallisuuden voisi kuvitella olevan kuin avain, joka avaa ovia niin uusiin kulttuureihin, puhujayhteistöihin kuin yhteiskuntiinkin. Mutta miten kaunokirjallisuutta sitten hyödynnetään kieli- ja kulttuuritietoisessa opetuksessa? Entä miten kirjallisuutta voisi hyödyntää entistä laajemmin ja monipuolisemmin opetuksessa ja esimerkiksi kulttuureiden omaksumisessa?

Yllä oleviin kysymyksiin ja pohdintoihin palaamme keskiviikkona 28.4. klo 14-15, kun saamme suomenkielisen pedagogisen iltapäivän asiantuntijavieraamme Niina Kekkin Turun yliopistosta.

Keskiviikon pedagogiseen iltapäivään ilmoittaudutaan oheisen Webropol-kyselyn kautta. Ilmoittautumiset pyydetään jättämään maanantaihin 26.04.2021 klo 23:59 mennessä. Tapahtumalinkki toimitetaan ilmoittautuneille tapahtumaa edeltävänä päivänä. Hakusana SAP HR-järjestelmässä: suuntaa.

Kuva Niina Kekkistä.Niina Kekki (FM, tohtorikoulutettava) on suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja ja opettanut suomea aikuisille maahanmuuttaneille useissa eri oppilaitoksissa. Lisäksi hän on toiminut kieli- ja kulttuuritietoisen opetuksen opettajankouluttajana. Tällä hetkellä Niina työskentelee Koneen Säätiön rahoittamassa Tuntemattomalla päähän? -hankkeessa, jossa tutkitaan kaunokirjallisuuden käyttöä aikuisten maahanmuuttaneiden suomen kielen edistäjänä, sekä tekee väitöstutkimusta edistyneiden suomenoppijoiden synonyymisten adjektiivien käytöstä.

Niina Kekkin julkaisut ovat luettavissa Turun yliopiston verkkosivuilta.


Tavataan huhtikuun pedagogisissa iltapäivissä!

Henrik Hurme, lukukoordinaattori
Suuntaa lukemiseen! -hanke