Yleisimmin käytetyt paikkatietopalvelut kouluissa
ArcGIS online
- Hinta: kouluille maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa ja ulkona
- Millainen palvelu: verkkopalvelu, lisäpalvelut omaan laitteeseen ladattavia
- Kirjautuminen: vaatii oman käyttäjätunnuksen ja salasanan. Katso lisää täältä.
ArcGIS Online on monipuolinen selainpohjainen paikkatieto-ohjelmisto karttojen ja sovellusten tekemiseen sekä tiedon analysointiin ja visualisointiin.
Palvelu sisältää kattavan aineistopankin ja suuren määrän sekä paikallisia että globaaleja aineistoja, joita voidaan hyödyntää omien ja yhteisten karttojen sekä sovellusten tekemisessä. Käyttäjät voivat tuoda palveluun myös omia aineistojaan, jotka ovat edelleen muokattavissa ja jaettavissa ohjelman avulla. Palvelu soveltuu käytettäväksi perusopetuksessa ja erityisesti lukiokoulutuksessa.
ArGIS Onlineen liittyy lisäsovelluksia, joita hyödyntämällä saa peruspalvelua hyödynnettyä monipuolisemmin.
- ArcGIS Survey123 on yksinkertainen, lomakepohjainen tiedonkeruusovellus. Sillä luodaan halutunlainen kyselylomake, jonka kysymykset liittyvät tiettyihin paikkoihin tai alueisiin. Lomakkeet on helppo jakaa ja analysoida sekä tulokset esittää karttaesityksenä. Ohjeistus karttapohjaisen kyselytutkimuksen toteuttamiseen kouluille maksuttomalla Survey123 -sovelluksella. Katso myös esimerkki paikkatiedon hyödyntämisestä tutkimuksen tekemiseen pohjois-irlantilaisessa koulussa.
- Collector on tietojenkeruusovellus maastokäyttöön. Sillä voi kerätä tietoja mobiilisti kuvina, videoina ja audiona. Ohje Collectorin käyttöön tästä.
Katso myös: ArcGIS Online lukion maantieteen opetuksessa. Video Youtubessa. (18 min 30 s.).
PaikkaOppi
- Hinta: kouluille maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa ja ulkona
- Millainen palvelu: verkkopalvelu, joka sopeuttaa näkymän laitteen mukaan.
- Kirjautuminen: toimii esim. Wilma-tunnuksilla.
PaikkaOpin käyttöä on yksinkertaistettu ja se nyt soveltuu paikkatiedon perusteiden opiskeluun perusopetuksessa. Yhteisesti muokattavia karttoja on helppo jakaa luokka- ja koulurajat ylittäen. Palvelu toimii selaimen kautta kännykällä, tabletilla ja läppärillä sekä sisällä että ulkona.
Katso:
- Power point -ohje PaikkaOpin käyttöön
- Webinaaritallenne uudistetun PaikkaOpin käyttöönotosta. Pituus 38 minuuttia.
Paikkatietoikkuna
- Hinta: maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa
- Millainen palvelu: verkkopalvelu
- Kirjautuminen: edellyttää omien tunnusten luomista
Maanmittauslaitoksen karttapalvelu Paikkatietoikkuna on kansallinen paikkatietoportaali, joka esittelee paikkatietoaineistoja ja -palveluja sekä niiden hyödyntämismahdollisuuksia.
Sen avulla voi esimerkiksi katsella eri organisaatioiden tuottamia paikkatietoja, luoda teemakarttoja ja julkaista kartan omilla verkkosivuillasi. Palvelu soveltuu yläkouluun ja lukiokäyttöön.
Katso:
- Paikkatietoikkunan käytön perusteet. Videotallenne webinaarista 29.11.2018. (n. 50 min.) Aiheena Maanmittauslaitoksen aineistot Paikkatietoikkunassa, omien aineistojen tuonti, oman kartan luominen ja Paikkatietoikkunassa luodun kartan julkaisu omalla verkkosivulla.
- Paikkatietoikkunan perusteet. Tallenne webinaarista 3.4.2019 (35 min.) Tässä webinaarissa Ari Öysti Maanmittauslaitokselta kertoo Paikkatietoikkunan perustoiminnoista, ”Teemakartat” toiminnosta ja ”Analyysi” toiminnoista.
- Video rinnevarjostusaineiston hakemisesta ja karttatasojen katselemisesta päällekkäin Paikkatietoikkunassa. Video Youtubessa (1 min. 50 sek.).
- Video kuntajakoa ja kunnannimistöä koskevien aineistojen hakemisesta Paikkatietoikkunassa. (52 s.)
Google Maps ja Google My Maps
- Hinta: maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa ja ulkona
- Millainen palvelu: verkkopalvelu ja sovellukset mobiililaitteisiin
- Kirjautuminen: edellyttää omien gmail-tunnusten luomista
Google Maps on yhdysvaltalaisen Googlen tuottama karttapalvelu. Se tarjoaa katseltavaksi katu- ja satelliittikarttoja sekä mahdollisuuden matkareitin suunnitteluun ja paikallisten yritysten etsimiseen.
Google My Maps on Googlen palvelu, jonka avulla käyttäjät voivat luoda omia karttoja henkilökohtaiseen käyttöön tai jakamiseen. Käyttäjät voivat lisätä pisteitä, viivoja ja muotoja Google Mapsin päälle. Soveltuu sekä perusopetukseen että lukioon.
Webinaaritallenne Google MyMapsin opetuskäytöstä (41 min.)
Lyhyt YouTube -tutorial perustoiminnoista Google My Mapsissa (3,5 min.).
Google Earth
- Hinta: maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa ja ulkona
- Millainen palvelu: verkkopalvelu, joka on saatavina mobiililaitteille sovelluksena
- Kirjautuminen: edellyttää omien gmail-tunnusten luomista
Google Earth on karttapalvelu, joka yhdistää satelliitti- ja ilmakuvia sekä paikkatietoja muodostaen maapallon kolmiulotteisen kuvan. Ohjelman kuva-aineisto on heijastettu pallopinnalle, josta syntyy lumemaapallo. Tämän pinnalla on korkeusmalli, jonka avulla tarkastelukorkeutta (kartan mittakaavaa) voi säätää. Samalla karttapistettä voi muuntaa siirtämällä sitä hiirellä. Katseluvaikutelma vastaa karttapallon pyörittämistä. Katselukulmaa voi myös kääntää maan pinnan kanssa vaakatasoon. Korkeusmallin ansiosta esimerkiksi vuoristojen syvyysvaikutelma säilyy. Samankaltaisia kolmiulotteisia ohjelmia ovat Virtual Globe, NASA World Wind, TerrainView-Globe ja Bing Maps.
Google Earth soveltuu sekä perusopetukseen että lukioon.
QGIS
- Hinta: maksuton, avoimen lähdekoodin ohjelmisto
- Missä voi käyttää: luokassa
- Millainen palvelu: ohjelmisto ladataan omalle koneelle
QGIS on ammattilaistasoinen, omalle koneelle asennettava paikkatietopalvelu, joka soveltuu lukiokäyttöön.
- Suomenkielinen ohje droneaineiston keräämiseen ja ilmakuvan tuottamiseen QGIS-ohjelmistolla (Markus Jylhä).
MapMaker
- Hinta: maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa
- Millainen palvelu: verkkopalvelu
- Kirjautuminen: ei kirjautumista
National Geographicin Mapmaker tarjoaa helpon karttapalvelun perustyökaluineen opetuskäyttöön. Tallennettuihin kohteisiin voit liittää tekstiä, kuvaa ja videota. Yhteisten karttojen muokkaaminen myös tableteilla onnistuu. Karttapalvelussa on käytössä maailmankartta. Tarjolla on karttakerroksia eri teemoista esimerkiksi sähköntuotannosta uusiutuvalla energialla ja turvapaikan hakijoista. Saat karttoihin näkyviin pituus- ja leveyspiirit. Voit tulostaa karttaesityksesi. Hauska erikoisuus ovat faktat eri valtioista englanniksi. Saat ne näkyviin klikkaamalla haluamaasi valtiota!
Lue palvelusta lisää täältä.
Seppo
- Hinta: maksullinen
- Missä voi käyttää: ulkona
- Millainen palvelu: verkkopalvelu
Karttapohjainen pelillisyysalusta oppimiseen ulkona. Soveltuu perusopetukseen ja lukioon. Selainpohjainen – ei sovellusten lataamista. Online ja offline -käyttö. Toimii ulko- ja sisätiloissa. Pelilautana gps-kartta tai kuva. Monipuoliset vastaustavat.
Lue lisää.
EpiCollect
- Hinta: maksuton
- Missä voi käyttää: ulkona
- Millainen palvelu: verkkopalvelu ja mobiilisovellus
- Kirjautuminen: vaatii oman tunnuksen
Helppokäyttöinen mobiilisovellus tiedonkeruuseen älypuhelinten avulla.
EpiCollect.netillä voi luoda kyselylomakkeita verkkosivustolle tietojen keräämiseksi. Kerättyä tietoa voidaan tarkastella keskitetysti Google Mapsin, taulukoiden ja kaavioiden avulla.
Lue lisää täältä.
Microsoft Powermap for Excel
- Hinta: maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa
- Millainen palvelu: excel-ohjelmaan liittyvä ominaisuus
- Kirjautuminen: ei kirjautumista
Power Mapia käyttämällä voit piirtää maantieteellisiä ja aikaperusteisia tietoja kolmiulotteiseen maapalloon tai mukautettuun karttaan, näyttää ne aikajärjestyksessä ja luoda visuaalisia esittelyjä, jotka voit jakaa muiden kanssa. Karttaesitykset tehdään suoraan Excelin taulukkoon tallennetusta numeromuotoisesta tiedosta.
Muita kiinnostavia paikkatietopalveluita oppimiskäyttöön
Karttapaikka
- Hinta: maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa ja mobiililaitteella
- Millainen palvelu: verkkopalvelu
- Kirjautuminen: ei kirjautumista
Erittäin helppokäyttöinen karttojen katseluun tarkoitettu palvelu, joka on kaikille avoin ja maksuton, eikä sen käyttö vaadi rekisteröitymistä.
Palvelussa pääset tutustumaan Maanmittauslaitoksen maastokarttoihin, ilmakuviin ja taustakarttoihin. Voit hakea karttoja koko Suomesta mm. paikannimillä ja koordinaateilla. Tarkemmissa mittakaavoissa kartoille saa näkyviin myös kiinteistöjaotuksen (kiinteistörajat ja kiinteistötunnukset).
OpenStreetMap
- Hinta: maksuton
- Missä voi käyttää: luokassa ja mobiililaitteella
- Millainen palvelu: verkkopalvelu, joka sopeuttaa näkymän laitteen mukaan.
- Kirjautuminen: vaatii tunnukset
”Karttojen Wikipedia”. OpenStreetMap on tavallisten ihmisten luoma maailmankartta. Se on toteutettu joukkoistamalla, joten kuka tahansa voi osallistua sen tuottamiseen. Palvelun käyttäminen on ilmaista avoimen lisenssin ansiosta. Sitä voi käyttää sellaisenaan karttana tai tietolähteenä.
Opetuskäytössä voi muokata OpenStreetMapin karttaa vaikka koulun ympäristöstä. Tuloksetkin näkyvät jo parin minuutin kuluessa openstreetmap.org -sivustolla.
OpenStreetMap Finland -niminen ryhmä löytyy FB:stä. Esim. maksuttomalla Maperitive-ohjelmalla voi ladata ja käsitellä Open Street Mapista lähtöisin olevaa karttadataa, jota voi viedä esim. painotuotteisiin. Katsasta myös Humanitarian Open Street Map!
Lisää linkkejä aloittamiseen:
- https://wiki.openstreetmap.org/
- https://learnosm.org/en/
- https://mapgive.state.gov/learn-to-map/
- https://www.mapbox.com/mapping/
- Webinaaritallenne Open StreetMapin käytöstä. (47 min 30 s.) Esityksessä tutustut OpenStreetMapiin ja näet miten tämä karttojen wikipedia toimii. Tämän jälkeen näet muutamia ehdotuksia siitä, miten voit hyödyntää OpenStreetMapia oman lähialueen kartoituksessa esimerkiksi oppitunnilla tai koulun omassa mapathonissa. Lopuksi käytännön demossa tutustut kohteiden lisäämiseen OpenStreetMapin kartalle.
Storymap
- Hinta: maksuton koululle
- Missä voi käyttää: luokassa
- Millainen palvelu: verkkopalvelu
- Kirjautuminen: vaatii tunnukset
Esrin Storymapilla on mahdollista tehdä upeita esityksiä, joissa yhdistyvät kartat, tekstit ja kuvat. Storymapeilla voit visualisoida esimerkiksi retkipäivän tapahtumat, luontoretken hienot havainnot, maailman kaupunkien trendi-ilmiöt tai nähtävyydet, historiallisiin tapahtumiin liittyvät merkittävät paikat kuin suomalaisten taiteilijoiden kotipaikat.
Katso:
- Esimerkkejä Storymapseista.
- Webinaaritallenne Storymapsien luomisesta. (34 min.)
Yhteystiedot koordinaattorille täällä esim. palvelun käyttöönoton opastuksesta ja muista kysymyksistä. (Skrollaa sivun alareunaan).
TurfHunt
- Hinta: perusversio maksuton koululle
- Missä voi käyttää: ulkona
- Millainen palvelu: verkkopalvelu ja siihen liittyvä mobiilisovellus
- Kirjautuminen: vaatii tunnukset
TurfHunt soveltuu suunnistusreitteihin, aarteenetsintäpeleihin ja oppimisreitteihin. Oppilaat lataavat laitteelle TurfHunt sovelluksen, jonka kartasta he etsivät opettajan merkitsemiä kohteita ja tekevät niihin liittyviä tehtäviä. Opettaja voi valvoa reaaliaikaisesti oppilaiden liikeitä ja vastauksia. Mobiilisovellus on helppokäyttöinen, joten alakoululaisetkin osaavat sitä hyvin käyttää.
Katso:
- Suomenkielinen power point -tutorial käyttöön
- Englanninkielinen videotutorial käyttöön (skrollaa sivua alaspäin).
Purple Pen
Maksuttoman Purple Penin avulla on helppo suunnitella suunnistuskursseja, tehdä niille reittejä ja hallita valvontatietoja.
MOBO-suunnistus
MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio. MOBO-sovelluksen ja älypuhelimen avulla voi tutustua ilmaiseksi suunnistukseen ja kokeneempi suunnistaja voi sovelluksen avulla tehdä hyvän karttaharjoituksenkin. Oman radan voi tehdä yhteistyössä suunnistusliiton kanssa, maksaa hieman alle 300€/setti.
Paikkauutiset
Kouluille maksuton suomalainen palvelu, jossa voi julkaista omaa lehteä ja tuottaa paikkaan sidottuja uutisia. Sopii sekä perusopetukseen että lukioon.
Envirate
Olemme tottuneet arvioimaan hotelleja, ruokaa, tapahtumia ym. Miksi emme arvioisi myös paikkoja ja ympäristöjä, joissa käymme ja oleskelemme? Ensimmäinen askel parempaan ympäristötietoisuuteen on havainnoida mitä omassa ympäristössä on ja miltä se tuntuu.
Suomalaisen Enviraten sovellus on ihanan yksinkertainen: voit arvioida ympäristöä näkö-, kuuloaistin perusteella sekä sen pohjalta millaista siellä on hengittää.
Sovellus toimii globaalisti ja sen käyttö muodostaa maailmanlaajuisen big datan ihmisten havainnoista ja näkemyksistä. Kerääntyvä tieto on hyödyllistä niin yksilöille, yrityksille kuin poliittisille päättäjille.
Sovellus ladataan palvelun omilta sivuilta.
AllTrails
AllTrails on retkeilyreittisovellus, josta on sekä maksuton että maksullinen versio olemassa. Perustoiminnot käsittävät omien reittien ja aktiivisuuden kirjaamisen sekä kavereiden seuraamisen. Maksullisessa versiossa onnistuu muun muassa karttojen lataaminen offline-käyttöön, omien reittien tallentaminen ja useiden karttatasojen – myös reaaliaikaista dataa käsittävien – käyttö. Opettaja voi tehdä reittejä oppilaille tai linkittää kurssimateriaaliin omia reittejä kuvineen lisämateriaaliksi.
Katso:
MapAnt
MapAnt.fi-palvelussa on julkaistu lähes koko Suomen kattava suunnistuskarttamainen, rakentamattoman luonnon kuvaamiseen keskittyvä uusi maastokartta.
Kartta-aineisto on julkaistu XYZ -tiilimuodossa Creative Commons -lisenssillä. Palvelussa voi vapaasti katsella, tallentaa ja tulostaa karttaotteita. Karttatiiliä voi myös käyttää suoraan XYZ-tiilinä ja kartan saa helposti Google Earth tai QGis ohjelmistoihin.
Nimisampo
Nimisampo on kaikille avoin verkkopalvelu suomalaisesta paikannimistöstä kiinnostuneiden tutkijoiden ja suuren yleisön käytettäväksi. Nimistöä voi tarkastella kartoilla, datana ja tilastollisesti.
FinnaStreet
FinnaStreet esittää historialliset kuvat reaaliaikaisen sijaintisi perusteella siitä paikasta, jossa juuri nyt olet.
Pedagogisia malleja ja ideoita opetukseen
Koulu kartalla
Hanke luo uutta ja innostavaa koulusuunnistuksen toteuttamismallia. Koulu kartalla -sivusto madaltaa opettajien kynnystä järjestää koulusuunnistusta, innostaa lapsia ja nuoria suunnistamaan ja helpottaa koulun ja seuran yhteistyötä.