Climb Higher

Logo for app Climb Higher.Climb Higher är ett utmanande fysikbaserat pusselplattformsspel där du måste slunga dig högt upp, hålla fast vid allt du kan, krossa allt som går sönder, växa dig stor, krympa ner, bli mästare på ditt momentum och nå ännu högre höjder!

Operativsystem: iOS 12.0+/Win
Språk: Svenska, Finska, Engelska
Rekommenderad ålder: 4+ år
Pris: Gratis
Länk: Orbital Nine Games

 

Brain it On!

Logo for app Brain it on.Bedrägligt utmanande pussel för din hjärna! Rita former för att lösa utmanande fysikpussel.

Nackdel: För att se tips går man via reklam inslag som inte är barnanpassade.

Operativsystem: iOS 12.0+/Win 10/
Språk: Svenska, Finska, Engelsa
Rekommenderad ålder: 4+ år
Pris: Gratis
Länk: Brain It On! on the App Store

Hur man kan aktivera barnen i dokumenteringen

Dokumentering är ofta något som vi personalen gör, och rätt så, vi ser barnen utifrån och ser vad de presterar. Men dokumenteringen berikas av att låta barnen själva dokumentera – det ger deras vy av vad de lärt sig och hur de upplever saker. Deras egen dokumentation underlättar även deras självreflektion kring vad de lär sig.

För de yngre barnen blir det till början att man ber dem om kommentarer kring de saker som vi har valt att dokumentera, men redan lite äldre barn kan själva börja ta del av sin dokumentering.

Nedan några idéer kring vad man kan göra.

Barn som fotograferar.Kamera

Barnen ser andra saker än vad vi ser. Låter vi dem pröva på så får vi se sakerna som de upplever det.

Och först av allt – jo, de klarar av det. Man kan börja låta dem använda kameran mer ”stillastående”, låta dem ta kort på vad de har just byggt, leken de har i full gång… Varför kanske inte även ”selfies” när de kanske har klätt ut sig? Visa dem först hur de ska hantera kameran/iPaden, de lär sig snabbt och kan snabbt ges förtroende att pröva mer självständigt.

Sådana här bilder kan bli ett givande inslag i samlingar att visa och fundera kring. Läggs de upp på Pedanet – komplettera med deras beskrivning av vad de tagit kort på. Antingen att man skriver vad de berättar, eller så är det lätt att spela in vad de berättar och lägga upp den tillsammans med bilden. (Det finns en manual kring hur du kan hantera detta om det behövs.)

Exempel på Collage med instruktioner hur man gör ett pappersflygplan.Collage

Till iPad finns det bra appar att göra bildcollage med. Här kan man tänka på många olika sätt:

  • Komplettera om ni arbetar med ”Jag”, ”Mig och min familj” med ett collage där de har sammanställt vilka som finns i familjen.
  • Dokumentera ett pyssel, steg för steg. (Collaget ovan gjort med Adobe Spark, gratisvarianten har en vattenstämpel i ett hörn)
  • Låt barnen förklara något i steg, kanske hur man tvättar händerna och visa det med bild för bild. Laminerar man in resultatet kan det bli roligare påminnelse om hur de ska göra än de färdiga skyltarna man vanligtvis sätter upp.
  • Berätta en saga, eller gör en serie.

Logo for Book Creator.Book Creator

Om ni har tillgång till Book Creator (OBS. inte Book Creator One som bara kan göra en bok) är det ett enkelt redskap för att göra enkla böcker som kan innehålla såväl text, ljud och film.

Har du inte Book Creator har Papunet ett redskap kallat Papuri, hittas på: http://papuri.papunet.net/

Låt barnet ta bilder (kanske rent av med greenscreen), bygg en berättelse, antingen skriven, eller inspelad.

Resultatet går sedan att få som PDF om man vill skriva ut eller som film, där sidorna bläddras fram och inspelat ljud hörs. I appen kan man få boken uppläst med text-till-tal funktion om man så vill.