Maalauskursseilla ei enää käytetä tärpättiä

Syksystä 2022 alkaen työväenopisto siirtyy puhtaampaan ja myrkyttömämpään opiskeluympäristöön. Maalauskursseilla tämä koskee tärpätin käytön lopettamista opetustunneilla opiston tiloissa eli tärpättiä ei käytetä missään muodossa, ei ohenteena eikä mediumeissakaan (dammar, liquin). Tärpätti on myrkyllistä vesistölle ja haitallista myös hengitettynä (sama koskee myös hajutonta tärpättiä).

Perinteisellä öljyvärillä voi jatkossakin maalata opetustunnilla käyttäen sitä vain pelkästään tai kylmäpuristetun pellavaöljyn kanssa. Vesiliukoisiin öljyväreihin voidaan myös sekoittaa 25 % perinteisiä öljyvärejä, joten esim. vaaleat värit voidaan tehdä käyttäen vesiliukoista valkoista väriä sekoittamalla siihen max. 25 % perinteisiä värejä. Näin oppilaat voivat käyttää perinteisiä värejä uusien vesiliukoisten värien ohella ilman, että heidän tarvitsee ostaa kokonaan uudet värit.