Rehtorin tervehdys

Mukavaa opiskelua opistossa!

Kesä vaihtuu syksyksi ja työväenopisto pääsee taas tosi toimiin vauhdilla! Korona on koetellut, mullistuksia ja vaikeuksia on ollut matkan varrella ja kivistä polkua tallattavaksi viime vuosina, mutta nyt näyttää siltä, että tuleva lukuvuosi on paluu takaisin normaaliin toimintaan. Kevät osoitti, että intoa löytyy niin digikudmeiltä opistossa työskenteleviltä, kuin oppilailtakin. Puhalletaan voimallayhteen hiileen ja saadaan taas opisto loistoonsa, kuten menneinä vuosina, täydellä teholla!

Voin ylpeänä esitellä opinto-ohjelmaa ja toivon, että kaikki löytävät mieleisensä kurssin itselleen, olkoon se sitten se vanha tuttu ja mukavaksi todettu tai uutuus, joka innostaa ja inspiroi kokeilemaan jotain aivan aikaisemmasta poikkeavaa. Opettajat ovat suunnitelleet loistavan kurssitarjonnan ja vaihtoehtoja eri aiheista löytyy runsaasti. Mukana tarjonnassa on lähiopetusta, etäopetusta ja hybridiopetusta, kaikkia mahdollisia tapoja osallistua kursseille. On vuoden ja puolen vuoden mittaisia, sekä lyhyitä, yhdestä kerrasta, useampaan kertaan koostuvia kursseja. On alkeita ja perusteita, jatkoja ja jatkon jatkoa, tietyn aineen sisälläkin, tasoja löytyy moneen lähtöön. Eli ei vain aihe, vaan myös tapa opiskella ja kurssin pituus, ovat nyt valittavissa.

Opisto myös uudistaa opetusta tuomalla paremmin esille kurssien myötä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen. Olemme mukana OSKU-hankkeessa lähiseutujen opistojen kanssa. Hankkeella saadaan käyntiin iso prosessi, jossa työväenopiston kurssit tulevaisuudessa saatetaan virallisesti kelpoisiksi ja merkitään suoritetuksi oppilaille KOSKI-järjestelmään. Opisto-opetuksen kursseista tulee tulevaisuudessa saamaan halutessaan virallisen suoritusmerkinnän, jota saattaa käyttää hyödyksi esim. työ- tai vaikka opiskelupaikka haussa. Olemme ottaneet ensimmäisiä askelia arvioinnin toteutuksen suhteen ja nyt jokaisella kurssilla on määriteltynä tavoitteet, jotka oppilaan oletetaan saavuttavan kurssin
aikana.

Ei tarvitse säikähtää, emme kuitenkaan lähde tiukkaan arvioinnin maailmaan, vaan ne oppilaat, jotka haluavat arvioinnin kurssisuorituksesta, saavat sen opettajalta pyydettäessä. Arviointikriteeri on asteikolla hyväksytty tai hylätty, ei ole tarkoitus lähteä koulumaailmasta tuttuun numeroarviointiin. Arviointiin ja virallisen suoritusmerkinnän antoon päästään tulevana syksynä jo muutaman kurssin osalta, mutta pikkuhiljaa kurssien määrä tulee kasvamaan.

Tervetuloa mukaan opiston lämminhenkiseen ilmapiiriin opiskelemaan!
Idearikasta ja mielelle virkistävää syksyä,

Rehtori Sanna Orusmaan passikuva.

Sanna Orusmaa,
rehtori