Micro:bitin avulla digitaidot kuntoon

”Visio: Tulevaisuudessa jokainen lapsi voi olla keksijä.” Näillä sanoilla aloitettiin Micro:bit-piirilevystä kertova esittely. Alle 20 euroa maksava, luottokorttia pienempi minipakkaus on Iso-Britannian vastaus oppilaiden laajamittaiseen digitaitojen kohennuskampanjaan. Digitaitojen kohennus koettiin niin tärkeäksi asiaksi, että alakoulussa yksitoistavuotiaille jaettiin kyseinen tehopakkaus kautta maan ilmaiseksi.

Micro:bit on pieni ohjelmoitava piirilevy, jossa on pieni ledinäyttö, muutama painike sekä antureita. Se astuu samaan sarjaan Arduinon tai Raspberry Pi:n kanssa, mutta on edeltäjiään tosin hieman yksinkertaisempi. Micro:bittiä voi ohjelmoida suoraan internet-selaimessa. Ohjelmointikielinä voi käyttää mm. Microsoft PXT:ä, Pythonia, Javascriptiä tai Microsoft Blocks:ia. Ohjelmat tallennetaan ja siirretään laitteelle USB-johtoa pitkin – helppoa ja yksinkertaista, eikö vain? Ennen ohjelman siirtämistä sitä voi kokeilla ajamalla sen ruudulla olevassa virtuaalibitissä. Näin toimimatonta ohjelmaa ei tule siirrettyä turhaan. Ohjelmointivälineeksi sopii tavallisen tietokoneen lisäksi älypuhelimet tai tabletit. Tuki löytyy sekä Android että iOS-laitteille. Bluetoothin sekä pienen paristokotelon avulla laitteesta saadaan langaton, joten sen ei tarvitse olla koko aikaa kiinni tietokoneessa.

Kaiken taustalla on säätiö, joka pitää huolta pedagogisista ratkaisuista. Koodausta ei tehdä sen itsensä vuoksi, vaan kaikella on selkeä pedagoginen tarkoitus, teknologian integroiminen luontevaksi osaksi oppimista. Säätiössä työskentelevät opettajat ovat luoneet lukuisia valmiita tuntimalleja, jotka ovat ilmaiseksi käytettävissä. Tällä hetkellä Micro:bit on laajamittaisesti käytössä vain Iso-Britanniassa, mutta maailmanvalloitus on alkanut Suomea myöten.

Mitä kyseisellä laitteella sitten voi tehdä? Vain mielikuvitus on oikeastaan rajana. Laitteessa on pieni ledinäyttö, jota voi ohjelmoida esim. kaupan valomainoksen tavoin. Eri antureista voi saada tietoa lämpötilasta, kiihtyvyydestä, laitteen asennoista tai suunnan muutoksista. Piirilevyyn saadaan kytkettyä myös lisälaitteita, jolloin se voi toimia vaikka robottiauton aivoina, kasvihuoneen keskuksena tai usean laitteen virtuaaliverkkona joka ilmaisee esim. älypuhelimelle, missä se sijaitsee rakennuksen sisällä. Tietoa voi käyttää hyödyksi vaikka pelastustilanteessa avun saamiseksi perille nopeammin. Tai miltä tuntuisi kävellä taidemuseossa ihailemassa maailmankuuluja teoksia ja kun olet lähestymässä kuuluisia töitä, puhelimeen ilmestyisi automaattisesti taustatietoa läheisestä työstä ? Enää ei tarvita paksuja esitteitä monella kielellä painettuna, vaan jokaiselle riittää oma älypuhelin ja museoappi, joka hyödyntää Micro:bittiä.

On mielenkiintoista nähdä kuinka paljon tätä pikku vimpainta tulee eri yhteyksissä vastaan lähitulevaisuudessa. Hinnan ei ainakaan pitäisi olla esteenä laitteen käyttöönottoon myös meillä.

 

Teemu Tauriainen

 

Kategoria(t): BETT, Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.