Pinnalla nyt: Surface Hub

Microsoft-vierailun yhteydessä kävimme mm. rakennuksessa, jossa kehitetään Microsoft-brändin laitteita eli ”rautaa”.

blog-surface01Esittelyn kohteena oli erityisesti uusi (ei vielä myynnissä Suomessa) Surface Hub -laite, joka on sisäänrakennetun PC-tietokoneen sisältävä 84-tuumainen kosketusnäyttölaite. Tähän kuvaukseen sopivia laitteita on ollut markkinoilla muitakin, mutta Surface Hub on kuitenkin omanlaisensa tuote.

Merkittävin ero omasta mielestäni aikaisemmin ”hypistelemiini” suuriin kosketusnäyttölaitteisiin oli se, että kosketustuntuma oli erinomaisen tarkka ja nopea – aivan yhtä tarkka ja nopea, kuin mihin tablettien kanssa on tottunut. Selitys piileekin siinä, että suuren näytön kosketuksentunnistus on toteutettu samanlaisella kapasitiviisella tekniikalla kuin vaikkapa Surface-tabletissa (tai iPadissa). Suurten LCD/LED-näyttöjen kosketuksentunnistus on toistaiseksi normaalisti toiminut näytön reunaan upotettuihin optisiin antureihin tai kameroihin perustuen, eikä tunnistus tällöin tapahdu kuvan pinnalla.

Piirtotarkkuus oli niin hyvä, että tämä oli mielestäni ensimmäinen laite, jolla  harakanvarpaiden sijaan pystyisin piirtämään yhtä siistejä kirjaimia kuin perinteisellä liitutaululla. Tällaista ominaisuutta arvostaisivat varmasti mm. esi- ja alkuopettajat. Tosin on todettava, että tämän kosketusteknologian hienous valitettavasti näkyy myös laitteen hintalapussa, joka tullee olemaan lähemmäs 20 000 euroa. 55-tuumaisen pikkuveljen saanee alle 7000 eurolla.

Mutta oli laitteessa muitakin erityistä mainittavaa kuin huomion napannut kosketustarkkuus. Laite on tarkoitettu yhteiskäyttöön kokous- tai luokkahuoneessa. Laitteeseen ei tarvitse kirjautua sisään normaalin Windows 10 -laitteen tavoin, vaan se on heti käytössä. Myös etäkokouskäyttöä on mietitty. Sisäänrakennetut laajakulmakamerat (2 kpl, HD) toimivat siten, että älykäs algoritmi pyrkii tunnistamaan, kuka puhuu ja valitsee kahden kameran kuvasta lennossa sen, joka sillä hetkellä näyttää henkilön kasvot paremmin. Myös mikrofoneissa on puhujaan kohdistavaa ja toisaalta ylimääräisiä ääniä vaimentavaa älyteknologiaa ja niiden kantama on suhteellisen pitkä. Ei siis välttämättä tarvita erillisiä kokousmikrofoneja tilaan. Sanomattakin lienee selvää, että myös Skype for Business on integroitu sujuvasti kokonaisuuteen. Mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös etäopetukseen!

blog-surface02

Esitysohjelmistossa oli tyypilliset valkotauluohjelman ominaisuudet ja mm. Edge-selaimesta voi suoraan napata kaappauksia valkotauluohjelmaan. Connect-sovelluksella voi siirtää aineistoja esimerkiksi toisen osallistujan (=oppilaan) koneesta suoraan esitykseen ja myös etähallita konetta kosketusnäytöltä käsin – langattomasti tietysti. Vaikka aineisto tulee Hubiin toiselta koneelta (jonne se myös jää), sen päälle voi tehdä merkintöjä jne.

blog-surface03

Entä pedagogiikka? Tiivistetysti voisi todeta, että pramean laitteen opetuksellista antia sitoo sama lainalaisuus kuin aikaisempiakin luokkahuoneen kosketustauluja ja -näyttöjä. Osaavissa ja innostuneissa käsissä laitteesta saa paljon irti ja myös yhteistoiminnallisuuskin toteutuu. Toisaalta, ilman aitoa motivaatiota ja asennetta tulee helposti tehtyä hukkainvestointi – arvokas tai edullisempikin kosketusnäyttölaite kannattaa hankkia vain, jos kosketukseta ja muista ominaisuuksista saadaan – tai pitäisikö sanoa otetaan – lisäarvoa ja syntyy pelkkää projektoria ja frontaaliopetusta monipuolisempaa sisällön työstämistä.

Tietoja Jouni Paakkinen

Tietokone opetuksessa - TOP-keskus
Kategoria(t): NPDL Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.