Innovaatioita erityistarpeisiin – esimerkkinä musiikki

BETT-tapahtuman näytteilleasettajien valtava joukko varmistaa sen, että välineitä löytyy niin suurten massojen tarpeisiin kuin pienempien erityisryhmien avuksi – oli sitten kyse ohjelmistoista tai laitteista.

Esimerkkinä kolme valtavirrasta poikkeavaa apuvälinettä musiikin opetukseen sekä musiikkia hyödyntävään terapiaan oppijoille, jotka eivät esim. aistivamman tai kehitysvamman vuoksi pysty hyödyntämään tyypillisiä instrumentteja.

blog-musiiMusii valmistaa useita aisteja hyödyntävää laitetta, jossa soittimina toimivat kolme puhallettavaa kartiota. Kartioita painamalla voi soittaa musiikkiasteikkoja – keskeltä kartiota soivat keskimmäiset sävelet jne. Kosketus aktivoi tuntoaistia ja äänien lisäksi kosketukseen reagoivat väriä vaihtavat valot, jotka samalla stimuloivat näköaistia. Äänen sointia, äänenvoimakkuutta, tempoa jne. opettaja voi vaihtaa ja säädellä tietokoneelta, joka ohjaa Musii-laitetta.

blog-skoogSamaa monikanavaisuuden periaatetta hyödyntää omintakeisella tavallaan Skoogmusicin Skoog. Pehmeän kuution viidellä sivulla on erivärinen puolipallo, joista kukin tuottaa oman sävelensä. Skoog-kuutiota voi painaa, puristaa, hieroa, heiluttaa jne. Enemmänkin ”eteeristä” äänimaailmaa luovaan ja sitä muokkaavaan Musii’hin verrattuna Skoog on aito instrumentti, jolla voi helposti soittaa melodioita. Tietokoneohjelmiston avulla valitaan mm. soitin, jonka ääntä Skoog matkii. Kuutiossa on jopa MIDI-kytkentä ja mahdollisuus yhdistää se Garageband-appsiin. Katso havainnollistava video Skoogin sivustolta.

blog-beamzKolmas mielenkiintoinen tuote oli Jean-Michel Jarren esiintymisiä seuranneille tutunoloinen ”laserharppu” nimeltä Beamz. Laitteessa on 2 + 2 lasersädettä, jotka toimivat soittimen näkymättöminä kielinä. Soittaminen on mahdollista, vaikka soittajan liikuntakyky olisi rajoittunut tai lihasvoimat heikot. Beamzia soitetaan liikuttamalla käsiä lasersäteiden poikki. Laitetta ohjaavaan ohjelmistoon sisältyy 50 valmista laulupohjaa ja tuki on usealle alustalle (PC, Mac, iOS). Myös Beamzin sivustolta löytyy hyvä video.

Tietoja Jouni Paakkinen

Tietokone opetuksessa - TOP-keskus
Kategoria(t): BETT Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.