N1 Tuotantotekniikka – 3D uudet tuotantomenetelmät

Tuotantotekniikka – 3D uudet tuotantomenetelmät  lajin tehtävät perustuvat kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon ja konetekniikan insinöörin perusopintojen yhteisiin osaamisvaatimuksiin. Laji on Taitaja 2020-tapahtumassa ammattinäytös ja joukkuekilpailu. Laji toteutetaan yhdessä ammattikorkeakoulun kanssa. Kansainvälisessä World Skills -kilpailuissa laji on nimeltään MTC Manufacturing Team Challenge.

Tuotantotekniikka – 3D uudet tuotantomenetelmät on joukkuekilpailu, joka toteutetaan yhteistyössä ammatillisen koulutuksen ja ammattikorkeakoulun kanssa. Joukkueessa on kaksi kilpailijaa ammattiopistosta ja kaksi kilpailijaa ammattikorkeakoulusta. Joukkueen on toimittava yhdessä tehtävän suorittamiseksi ja hyödynnettävä joukkueen jäsenten vahvuuksia ja osaamisalueita.

Lajissa ei järjestetä semifinaaleja, kyseessä on kutsukilpailu. Lajissa tehdään 3D-malli osasta, skannaamalla osa(t). Valmistuskuvat tehdään käänteisen suunnittelun työtavalla, tuotoksena mittakuvat. Mitoitetun mallin perusteella tehdään ohjelmat 3D tulostuskoneelle. Tulostetaan kappaleet. Tehdään tarvittavat jälkikäsittelyt. Tulostettujen kappaleiden vaatimuksenmukaisuus todennetaan 3D-mittauskoneella mittaamalla. Sovitetaan uudet osat ja asennetaan paikalleen. Tehdään tuotteen kokoonpano sekä testataan valmis kokoonpano.

Lajiin sisältyy ennakkotehtävä, joka on osa kilpailusuoritusta. Ennakkotehtävä sisältää menetelmäsuunnittelua, CAD/CAM-ohjelmointia ja metallisen osan valmistusta koneistamalla.

Turun ammatti-instituutin kilpailijat:

Jesse Antila
Ehsan Hossaini
Ville Kytömäki
Sini Laaksonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olemme kotoisin Turusta ja Paimiosta. Opiskelemme kone-ja tuotantotekniikkaa ja valmistumme  Koneenasentajaksi, Koneistajaksi ja Levyseppä-hitsaajaksi. Kilpailutoimintaan lähdimme mukaan opettajan pyynnöstä ja halusta haastaa itsensä. Tärkeimmät työkalumme on tieokone ja 3D-tulostin. Vahvuukisamme on 3D-suunnittelu ja tiimityöskentely. Harrastuksina teamin jäsenillä on tietokonepelaaminen ja Sim Racing.

Valmentaja:

Markku Simpanen