502 Kokki

Kokki lajin tehtävät perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimikkeet ovat kokki ja tarjoilija. Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi hotellissa, majoitusliikkeessä, ravintolassa, catering-alan yrityksessä, suurkeittiössä, kahvilassa, liikenneasemalla, pikaruoka-, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksessä sekä lasti- ja matkustajalaivalla.

Kokki toimii ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki suunnittelee, esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkaille. Ruoanvalmistustehtävissä kokki osaa käyttää ja muokata ruoanvalmistusohjeita. Kokki toimii asiakaspalveluhenkisesti, vastuullisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti sekä kestävän toimintatavan mukaisesti.

Annoksissa ja menukokonaisuuksissa kokin on huomioitava maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia. Ruokalajien valmistamisessa kokki ottaa huomioon hygieenisyyden, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonnan.

Lajin kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisala, kokki, kiitettävän tason vaatimuksiin. Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa. Kilpailu on parikilpailu.

 

Turun ammatti-instituutin kilpailijat:

Olen Juhani Niinijärvi ja asun Littoisissa. Opiskelen Ravintola- ja cateringalan perustutkintoa ja valmistun Kokiksi. Lähdin mukaan kilpailutoimintaan, sillä halusin kehittää itseäni ja olla tietoinen alalla vallitsevista trendeistä. Olen valmistautunut kilpailuun tekemällä aiheeseen liittyviä tehtäviä koulussa sekä ollut mukana monissa projekteissa. Muun muassa olen käynyt Singaporessa työharjoittelussa. Tärkein työkaluni kilpailussa on veitseni. Vahvuuteni on kunnianhimo ja visuaalisten kokonaisuuksien luominen. Harrastan valokuvausta ja lenkkareiden keräilyä.

Mottoni on ”Parempi tehdä kerralla kunnolla kuin huonosti osissa”

 

Olen Julia Kuusela asun Paimiossa. Opiskelen Ravintola- ja cateringalan perustutkintoa ja valmistun Kokiksi. Kilpailutoiminta vaikutti kiinnostavalta, kun voi saada kokemusta kilpailemisesta ja pystyn kasvattamaan omaa osaamistani samalla.  Valmistaudun kisoihin treenaamalla koulupäivien jälkeen ja osallistumalla eri projekteihin esimerkiksi Food&Art ja Turku Menu 2019.  Osallistuin myös Singaporessa Suomi teemaviikkoihin. Tärkein työkaluni kisoissa on tietysti veitset, pannut, kattilat, uunit ym.. Vahvuuksistani on hyvä paineen ja stressinsietokyky. Harrastan lisäksi leipomista ja ruuanlaittoa.

 

Valmentaja:

Riikka Mantila