Tavoitteet
|
S Kuntakohtainen
L
|
8. ja 9. luokka
|
|
Käytännöntoimintataidot
|
|
T1 ohjata
oppilasta suunnittelemaan,
|
S1 Harjoitellaan
asioimista kuluttajina. L3
|
organisoimaan ja
arvioimaan työtä ja
|
S2
|
toimintaa
|
S3 Perehdytään
vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaiseen tiedon hankintaan.
|
|
Asetetaan
tavoitteita toiminnalle ja arvioidaan omaa oppimista.
|
T2 ohjata
oppilasta harjoittelemaan
|
S1 Suunnitellaan
ja toteutetaan aterioita erilaisiin ruokailutilanteisiin ja kodin juhliin L2
|
kotitalouden
hallinnassa tarvittavia
|
S2 huomioimalla
esteettiset näkökulmat. L3
|
kädentaitoja
sekä kannustaa luovuuteen
|
|
ja estetiikan
huomioimiseen
|
Tutustutaan
arjessa tarvittaviin ja käytettäviin tarkoituksen- mukaisiin aineisiin,
|
|
laitteisiin,
välineisiin ja työtapoihin.
|
T3 ohjata ja
rohkaista oppilasta
|
S1 Harjoitellaan
ja edistetään ruoanvalmistus- ja leivontataitoja ottamalla huomioon L3
|
valitsemaan ja
käyttämään hyvinvointia
|
S2 paikallisia,
alueellisia ja globaaleja ajankohtaisia aiheita. L4
|
edistävästi ja
kestävän kulutuksen
|
S3 L5
|
mukaisesti
materiaaleja, työvälineitä,
|
Pohditaan kodin
puhtaanapitomenetelmiä ympäristö- ja kustannustietoisesti. L7
|
laitteita sekä
tieto- ja
|
|
viestintäteknologiaa
|
Perehdytään
kuluttajan vastuuseen ja oikeuteen valintoja ja sopimuksia tehdessä.
|
|
Harjoitellaan
asioimista kuluttajina.
|
|
534
|
|
|
|
Perehdytään
vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaisen tiedon hankintaan.
|
T4 ohjata
oppilasta suunnittelemaan
|
S1 Pohditaan
ruoka- ja tapakulttuuria osana identiteettiä. L1
|
ajankäyttöään ja
työn etenemistä sekä
|
S2 L3
|
ylläpitämään
järjestystä
|
Sovelletaan ja
syvennetään opittua omassa kodissa ja lähipiirissä kotitehtävien L6
|
oppimistehtävien
aikana
|
avulla.
|
T5 ohjata ja
motivoida oppilasta
|
S1 Pohditaan
ruokaan ja syömiseen liittyviä valintoja ja tottumuksia ruokaturvallisuu-L3
|
toimimaan hygieenisesti,
turvallisesti ja
|
S2 den,
ruokaketjun, taloudellisuuden, eettisyyden ja ruokaan liittyvän luotettavan
L5
|
ergonomisesti
sekä ohjata
|
S3 tiedon
näkökulmasta. L7
|
kiinnittämään
oppilaan huomioita
|
|
käytettävissä
oleviin voimavaroihin
|
Arvioidaan
asumiseen ja kotitalouteen liittyviä palveluita.
|
|
Perehdytään
kuluttajan vastuuseen ja oikeuteen valintoja ja sopimuksia tehdessä.
|
Yhteistyö- ja
vuorovaikutustaidot
|
|
T6 ohjata
oppilasta harjoittelemaan
|
S1 Perehdytään
hyviin tapoihin, tasapuoliseen voimavarojen käyttöön ja vastuunot- L1
|
kuuntelua sekä
rakentavaa keskustelua
|
S2 toon
perheessä. L2
|
ja
argumentointia oppimistehtävien
|
S3 L6
|
suunnittelussa
ja toteuttamisessa
|
Pohditaan
vertaisryhmän ja median vaikutusta omiin kulutusvalintoihin. L7
|
T7 aktivoida
oppilasta tunnistamaan
|
S1 Suunnitellaan
ja toteutetaan aterioita erilaisiin ruokailutilanteisiin ja kodin juhliin L2
|
arjen
rakentumista ja kulttuurisesti
|
S2 huomioimalla
esteettiset näkökulmat. L3
|
monimuotoisia
toimintaympäristöjä
|
S3
|
sekä
kotitalouksien perinteitä
|
|
T8 ohjata
oppilasta työskentelemään
|
S1 Pohditaan
ruoka- ja tapakulttuuria osana identiteettiä. L3
|
yksin ja
ryhmässä sekä sopimaan työtehtävien jakami-
|
S2 L6
|
sesta ja
|
Sovelletaan ja
syvennetään opittua omassa kodissa ja lähipiirissä kotitehtävien L7
|
ajankäytöstä
|
avulla.
|
|
Perehdytään
hyviin tapoihin, tasapuoliseen voimavarojen käyttöön ja vastuunot-
|
|
toon perheessä.
|
|
|
T9 kannustaa
oppilasta toimimaan hyvien tapojen mu-
|
S1 Pohditaan
ruoka- ja tapakulttuuria osana identiteettiä. L2
|
kaisesti
|
S2 L6
|
vuorovaikutustilanteissa
sekä pohtimaan oman käy-
|
S3 Sovelletaan
ja syvennetään opittua omassa kodissa ja lähipiirissä kotitehtävien L7
|
töksen
merkitystä
|
avulla.
|
ryhmän ja
yhteisön toiminnassa
|
|
Tiedonhallintataidot
|
|
T10 kannustaa
oppilasta hankkimaan ja
|
S1 Perehdytään
kodin teknologisoituvaan arkeen ja tieto- ja viestintäteknologian L1
|
arvioimaan
kotitalouteen liittyvää tietoa sekä ohjata
|
S2
hyödyntämiseen kotitalouden toiminnassa. L4
|
käyttämään
luotettavaa
|
S3
|
tietoa
valintojen perustana
|
Harjoitellaan
asioimista kuluttajana.
|
|
Perehdytään
vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaiseen tiedon hankintaan.
|
T11
harjaannuttaa oppilasta lukemaan, tulkitsemaan
|
S1 Pohditaan
kodin puhtaanapitomenetelmiä ympäristö- ja kustannustietoisesti. L4
|
ja arvioimaan
toimintaohjeita sekä merkkejä ja symbo-
|
S2
|
leja, jotka
käsittelevät kotitaloutta ja lähiympäristöä
|
S3
|
T12 ohjata
oppilasta
|
S1 Perehdytään
kuluttajan vastuuseen ja oikeuteen valintoja ja sopimuksia tehdessä. L1
|
ongelmanratkaisuun
ja luovuuteen
|
S2
|
erilaisissa
tilanteissa ja ympäristöissä
|
S3
|
T13 ohjata
oppilasta kestävään elämäntapaan kiinnit-
|
S1 Harjoitellaan
asioimista kuluttajana. L1
|
tämällä oppilaan
|
S2 L7
|
huomiota
ympäristö- ja
|
S3 Perehdytään
vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaiseen tiedon hankintaan.
|
kustannustietoisuuteen
osana arjen valintoja
|
|