Kotitalouden valinnainen tunti

Kotitalouden valinnaisissa opinnoissa syvennetään jo saavutettuja tietoja ja taitoja. Keskeisiä sisältöjä ovat ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri, asuminen ja yhdessä eläminen sekä kuluttaja- ja talousosaaminen kodissa. Työskentely tapahtuu ryhmissä. Oppilaan omatoimisuus ja vastuullisuus korostuvat syventävissä opinnoissa.

Tavoitteet

S Kuntakohtainen
L

8. ja 9. luokka

Käytännöntoimintataidot

T1 ohjata
oppilasta suunnittelemaan,

S1 Harjoitellaan
asioimista kuluttajina. L3

organisoimaan ja
arvioimaan työtä ja

S2

toimintaa

S3 Perehdytään
vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaiseen tiedon hankintaan.

Asetetaan
tavoitteita toiminnalle ja arvioidaan omaa oppimista.

T2 ohjata
oppilasta harjoittelemaan

S1 Suunnitellaan
ja toteutetaan aterioita erilaisiin ruokailutilanteisiin ja kodin juhliin L2

kotitalouden
hallinnassa tarvittavia

S2 huomioimalla
esteettiset näkökulmat. L3

kädentaitoja
sekä kannustaa luovuuteen

ja estetiikan
huomioimiseen

Tutustutaan
arjessa tarvittaviin ja käytettäviin tarkoituksen- mukaisiin aineisiin,

laitteisiin,
välineisiin ja työtapoihin.

T3 ohjata ja
rohkaista oppilasta

S1 Harjoitellaan
ja edistetään ruoanvalmistus- ja leivontataitoja ottamalla huomioon L3

valitsemaan ja
käyttämään hyvinvointia

S2 paikallisia,
alueellisia ja globaaleja ajankohtaisia aiheita. L4

edistävästi ja
kestävän kulutuksen

S3 L5

mukaisesti
materiaaleja, työvälineitä,

Pohditaan kodin
puhtaanapitomenetelmiä ympäristö- ja kustannustietoisesti. L7

laitteita sekä
tieto- ja

viestintäteknologiaa

Perehdytään
kuluttajan vastuuseen ja oikeuteen valintoja ja sopimuksia tehdessä.

Harjoitellaan
asioimista kuluttajina.

534

Perehdytään
vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaisen tiedon hankintaan.

T4 ohjata
oppilasta suunnittelemaan

S1 Pohditaan
ruoka- ja tapakulttuuria osana identiteettiä. L1

ajankäyttöään ja
työn etenemistä sekä

S2 L3

ylläpitämään
järjestystä

Sovelletaan ja
syvennetään opittua omassa kodissa ja lähipiirissä kotitehtävien L6

oppimistehtävien
aikana

avulla.

T5 ohjata ja
motivoida oppilasta

S1 Pohditaan
ruokaan ja syömiseen liittyviä valintoja ja tottumuksia ruokaturvallisuu-L3

toimimaan hygieenisesti,
turvallisesti ja

S2 den,
ruokaketjun, taloudellisuuden, eettisyyden ja ruokaan liittyvän luotettavan
L5

ergonomisesti
sekä ohjata

S3 tiedon
näkökulmasta. L7

kiinnittämään
oppilaan huomioita

käytettävissä
oleviin voimavaroihin

Arvioidaan
asumiseen ja kotitalouteen liittyviä palveluita.

Perehdytään
kuluttajan vastuuseen ja oikeuteen valintoja ja sopimuksia tehdessä.

Yhteistyö- ja
vuorovaikutustaidot

T6 ohjata
oppilasta harjoittelemaan

S1 Perehdytään
hyviin tapoihin, tasapuoliseen voimavarojen käyttöön ja vastuunot- L1

kuuntelua sekä
rakentavaa keskustelua

S2 toon
perheessä. L2

ja
argumentointia oppimistehtävien

S3 L6

suunnittelussa
ja toteuttamisessa

Pohditaan
vertaisryhmän ja median vaikutusta omiin kulutusvalintoihin. L7

T7 aktivoida
oppilasta tunnistamaan

S1 Suunnitellaan
ja toteutetaan aterioita erilaisiin ruokailutilanteisiin ja kodin juhliin L2

arjen
rakentumista ja kulttuurisesti

S2 huomioimalla
esteettiset näkökulmat. L3

monimuotoisia
toimintaympäristöjä

S3

sekä
kotitalouksien perinteitä

T8 ohjata
oppilasta työskentelemään

S1 Pohditaan
ruoka- ja tapakulttuuria osana identiteettiä. L3

yksin ja
ryhmässä sekä sopimaan työtehtävien jakami-

S2 L6

sesta ja

Sovelletaan ja
syvennetään opittua omassa kodissa ja lähipiirissä kotitehtävien L7

ajankäytöstä

avulla.

Perehdytään
hyviin tapoihin, tasapuoliseen voimavarojen käyttöön ja vastuunot-

toon perheessä.

T9 kannustaa
oppilasta toimimaan hyvien tapojen mu-

S1 Pohditaan
ruoka- ja tapakulttuuria osana identiteettiä. L2

kaisesti

S2 L6

vuorovaikutustilanteissa
sekä pohtimaan oman käy-

S3 Sovelletaan
ja syvennetään opittua omassa kodissa ja lähipiirissä kotitehtävien L7

töksen
merkitystä

avulla.

ryhmän ja
yhteisön toiminnassa

Tiedonhallintataidot

T10 kannustaa
oppilasta hankkimaan ja

S1 Perehdytään
kodin teknologisoituvaan arkeen ja tieto- ja viestintäteknologian L1

arvioimaan
kotitalouteen liittyvää tietoa sekä ohjata

S2
hyödyntämiseen kotitalouden toiminnassa. L4

käyttämään
luotettavaa

S3

tietoa
valintojen perustana

Harjoitellaan
asioimista kuluttajana.

Perehdytään
vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaiseen tiedon hankintaan.

T11
harjaannuttaa oppilasta lukemaan, tulkitsemaan

S1 Pohditaan
kodin puhtaanapitomenetelmiä ympäristö- ja kustannustietoisesti. L4

ja arvioimaan
toimintaohjeita sekä merkkejä ja symbo-

S2

leja, jotka
käsittelevät kotitaloutta ja lähiympäristöä

S3

T12 ohjata
oppilasta

S1 Perehdytään
kuluttajan vastuuseen ja oikeuteen valintoja ja sopimuksia tehdessä. L1

ongelmanratkaisuun
ja luovuuteen

S2

erilaisissa
tilanteissa ja ympäristöissä

S3

T13 ohjata
oppilasta kestävään elämäntapaan kiinnit-

S1 Harjoitellaan
asioimista kuluttajana. L1

tämällä oppilaan

S2 L7

huomiota
ympäristö- ja

S3 Perehdytään
vastuulliseen päätöksentekoon ja ajankohtaiseen tiedon hankintaan.

kustannustietoisuuteen
osana arjen valintoja