Itsenäisyystanssien isäntäparin puhe

Hyvät opettajat ja oppilaat, arvoisa juhlaväki!

Meillä on Iian kanssa ilo ja kunnia toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi 9.- luokkalaisten itsenäisyystanssiaisiin.

Me yhdeksäsluokkalaiset olemme kokeneet yläkoulutaipaleemme varrella ennenkuulumattomia asioita, mutta selvinneet kaikesta kunnialla, oli kyse sitten maailmanlaajuisesta pandemiasta tai koulunkäynnistä Teams-yhteyksien avulla. Tämän jälkeen tuntuu erityisen hyvältä pysähtyä juhlimaan meitä yhdeksäsluokkalaisia ja Suomen itsenäisyyttä arvokkaasti omassa koulussa ja omien koulukavereiden kanssa, eikä esimerkiksi etäyhteyden välityksellä.

Pitkät etäopetusjaksot ja tunkkaiset maskit eivät ole kuitenkaan ainoita asioita, joita olemme joutuneet kokemaan viime vuosien aikana. Viimeisen parin viikon aikana emme ole saaneet lämmintä kouluruokaa, mikä on johtanut proteiinipatukkojen ja muiden koulussa tarjottujen välipalojen ahmimiseen. Onneksi nyt kun alamme olla yläkoulu-uramme loppusuoralla, näyttää siltä, että olemme selvinneet myös tästä haasteesta.

Seuraavaa yhteinen askel, joka meitä kaikkia odottaa uuden oppivelvollisuuden myötä, on jatko-opiskelu. Me kaikki päädymme vielä ensi syksynäkin koulunpenkille – osa lukioon, osa amikseen tai kenties jonnekin muualle.  Tulevaisuus tuo mukanaan haasteita ja monia uusia kokemuksia. Yläkouluvuodet ovat koetelleet, mutta myös kasvattaneet meitä. Uskommekin, että me kaikki yhdeksäsluokkalaiset tulemme sopeutumaan ja löytämään paikkamme yhteiskunnassa.

Toivomme meille kaikille onnea jatko-opiskeluihin ja tulevaisuuteen sekä ennen sitä kevään valtakunnallisiin testeihin, kokeisiin ja esseisiin.

Kiitämme lämpimästi kaikkia juhlien järjestäjiä, opettajia ja kahdeksasluokkalaisia. On hienoa, että olemme saaneet tanssiaisiin oman lukiomme opiskelijoista koostuvan Fairplay-bändin. Aloitamme hetken päästä kikapoolla. Sen jälkeen jatkamme vapaasti tanssien ja vähän myöhemmin virvokkeita nauttien.

Arvoisa yleisö, kohottakaamme malja yhdeksäsluokkalaisten, Puolalan koulun ja aivan kohta 104-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi!

Iia Lumme ja Noel Ruohonen 9b