Rehtorien tervehdys

Hyvä Puolalan koulun henkilökunta, oppilaat ja huoltajat,

olemme päättäneet monella tavalla hyvin poikkeuksellisen lukuvuoden.

Lukuvuosi alkoi vuosiluokkien 3-6 väistötilana toimivassa Sepänkadun koulurakennuksessa epätietoisissa tunnelmissa. Koko ensimmäisen väistötilavuoden ajan rakennuksen sisäilmatilannetta oli seurattu tarkoin ja pyritty tekemään sisäilman laatua parantavia korjaustoimenpiteitä. Kesän aikana huoli rakennuksen sisäilmasta kasvoi erityisesti huoltajien joukossa, ja niinpä koulutyön alkaessa monet oppilaat eivät tulleet kouluun lainkaan vaan jäivät opiskelemaan kotiin. Myös lehdistö seurasi kiinnostuneena Sepänkadun tilannetta. Elo-syyskuun aikana lähes 50 oppilasta haki sisäilmasyistä oikeutta opiskella lukuvuoden ajan jossakin toisessa turkulaisessa koulussa. Syyslukukauden loppupuolella Turun kaupungin ympäristöterveys asetti tiukat aikarajat erikseen määritellyille korjaustoimenpiteille. Ne toteutettiin annetussa ajassa, mutta loppukeväällä otetuissa kontrollinäytteissä havaittiin, ettei korjaustoimenpiteillä ollut saatu tiloissa havaittuja kuituja poistettua ja rakennus asetettiin käyttökieltoon. Niinpä koulutalo tyhjennettiin eikä sinne enää palattu loppukevään aikana.

Sepänkatu 2:n koulurakennus
Sepänkadun koulurakennuksen sisäilma-asiat puhututtivat koko lukuvuoden.

Menneitten kuukausien aikana puheenaiheeksi maailmassa on riittänyt oikeastaan yksi ainoa asia, koronavirus. Talvella ja keväällä koulut ympäri maailmaa sulkivat ovensa ja sadat miljoonat lapset jäivät kotiin opiskelemaan. Suomalaisten koulujen osalta sulku kesti 38 työpäivää, noin 2 kuukautta. Vielä maaliskuun alussa minulla eikä varmasti kenelläkään muulla ollut todellista käsitystä siitä, kuinka tällaisesta operaatiosta suoriudutaan. Hyvin nopeasti kävi ilmi, että etäkoulun sankareita ovat suomalaiset, maailman parhaiten koulutetut ja kekseliäät opettajat sekä vastuuntuntoiset ja osaavat oppilaat. En usko, että missään muualla maailmassa etäopetuksesta ja –opiskelusta selvittiin paremmin kuin meillä. Täällä Turussa hyödyimme paljon siitä, että kaikilla oppilailla 4. luokasta ylöspäin oli jo käytettävissään henkilökohtaiset tabletit tai läppärit. Kaupungin tekemät isot investoinnit olivat osuneet oikeaan. Pakon edessä teimme sellaisen digiloikan, josta varmasti kaikki hyödymme pitkälle tulevaisuuteen.

Menneenä syksynä vietimme yläkoululaisten kanssa ilmastovastuuviikkoa. Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili koulullamme ja oma kaupunginjohtajamme Minna Arve kävi kertomassa kotikaupunkimme kunnianhimoista ilmastotavoitteista. Silloin emme tietenkään osanneet kuvitella, että muutaman kuukauden kuluttua pienen viruksen vuoksi maailman lentoliikenne ajetaan alas, valtiot sulkevat rajansa ja päästöt ilmakehään vähenevät tuntuvasti. Savusumut hälvenivät hetkeksi ja Helsingistäkin voi kuulemma kirkkaana päivänä nähdä jälleen Suomenlahden yli aina Tallinnaan asti. Senkin jälkeen, kun koronavirus on selätetty ja suihkukoneet ovat jälleen nousseet taivaalle, tekemistä riittää. Ihmiskunnan yksi suurimpia haasteita on ihmisen aikaansaaman ilmastonmuutoksen hallitseminen.

Kauppiaskadun koulurakennuksen peruskorjaus on saatu päätökseen ja ensi lukuvuoden koulutyö voidaan aloittaa hienoissa, nykyaikaisissa tiloissa. Kaksi vuotta kestänyt peruskorjaus on toteutettu kulttuuri- ja sivistyshistoriallisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi lukeutuvan koulutalon historia huomioon ottaen. Tavoitteena on ollut tehdä koulukiinteistö teknisesti toimivaksi ja vanhojen rakenteiden sallimissa rajoissa nykyaikaiseksi, muuntojoustavaksi oppimisympäristöksi ja tässä tavoitteessa on onnistuttu erinomaisesti. Alkuperäiset portaikot ja mm. lasitiiliseinät muistuttavat koulurakennuksen historiasta ja yhdistyvät hienolla tavalla uusiin, moderneihin tilaratkaisuihin ja kalustukseen. Kauppiaskadun ja Torninkadun koulurakennukset yhdistävä lasikäytävä puolestaan helpottaa ja joustavoittaa monin tavoin yhtenäiskoulumme toimintaa.

Vaikka koulurakennus otetaan opetuskäyttöön vasta elokuussa, ovat 3.-6. luokkien oppilaat päässeet jo hieman haistelemaan peruskorjatun koulurakennuksen tunnelmaa lukuvuoden kahden viimeisen viikon aikana, jolloin he ovat käyneet nauttimassa päivittäisen koululounaan valoisassa ja viihtyisässä ruokasalissa.

Kauppiaskadun koulurakennus.
Koulutyö peruskorjatussa Kauppiaskadun koulurakennuksessa alkaa elokuussa.

Ensi lukuvuoden alku tulee olemaan jännittävää aikaa koko alakoulun väelle, kun opettelemme yhdessä työskentelemään uudessa koulutalossamme. Myös teillä 6.-luokkalaisilla on edessänne uusi alku, vaikka ette enää Kauppiaskadun koulutaloon palaakaan – paitsi kotitalouden ja käsityön tunneille. Te olette siirtymässä uuteen vaiheeseen koulupolullanne, kun teistä tulee yläkoululaisia. Hyvänä puolena tämän kevään erikoisessa tilanteessa on ollut se, että olette saaneet olla tutustumassa yläkouluun, ette vain yhtä päivää, vaan kokonaista kaksi viikkoa. Mielessänne lieneekin jo odotus uusista haasteista ja innostus siitä, että pääsette isojen ihmisten joukkoon. Hyvillä mielin lähetämme teidät yläkouluun, sillä teistä pienistä, kirjoittamaan ja lukemaan opettelevista ekaluokkalaista on kuudessa vuodessa kasvanut hieno ja todella taitava joukko nuoria.

Te yhdeksännen luokan oppilaat saatte tänään päätökseen yhdeksän vuotta kestäneen peruskoulun. Onnea! Nyt on aika suunnata katse eteenpäin. Toivon, että tunnette saaneenne koulustamme sellaiset tiedot ja taidot, joiden varassa voitte lähteä luottavaisin mielin jatkamaan opintojanne lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa. Tähdätkää elämässänne korkealle. Oikea elämä ei kuitenkaan ole vain kurssisuorituksia ja arvosanoja. On tietysti tärkeää, mitä osaa. Mutta vähintään yhtä tärkeää on se, millainen on. Onko luotettava vai epäluotettava, avulias vai itsekäs, ahne vai antelias? On hyvä pohtia omia arvoja ja lähteä sitten pää pystyssä tekemään maailmasta entistä parempaa.

Kuluneen lukuvuoden lopuksi päättää pitkäaikaisen opettajanuransa suomalais-venäläisen luokan opettaja Marja Salonen-Nikolajev. Marja on ollut kehittämässä suomalais-venäläisten luokkien toimintaa niiden perustamisesta asti. Haluamme kiittää häntä tästä ansiokkaasta työstä ja toivottaa samalla hyviä eläkepäiviä.

Lopuksi haluamme toivottaa niin oppilaille kuin koulun henkilökunnallekin rentouttavaa kesälomaa!

Rehtori Tuomas Nousiainen ja apulaisrehtori Kaisu Metsä-Tokila