Ilmastovastuu – lukuvuoden teema yläkoulussa

Yläkoulun monialainen oppimiskokonaisuus kietoutui kuluneena lukuvuotena ilmastovastuun ympärille. Ilmastovaikutuksia nostettiin esiin eri oppiaineiden näkökulmista koko lukuvuoden ajan.  Oppilaiden kanssa yhdessä suunniteltujen ilmastovastuupäivien aikana 14.-15.10 teemaa käsiteliin  keskitetymmin. Päivät saivat erityistä huomiota myös mediassa nimekkäiden esiintyjien ja tasokkaan ohjelmansa vuoksi.

Kaupunginjohtaja Minna Arve avasi päivät kannustaen nuoria ilmastotekoihin ja –tavoitteisiin. Asiantuntijaluentoja kuultiin Miikka Meretojalta Turun kaupungin ilmastotyöstä, Anne-Marie Tuikkalta ICT-alan kestävän kehityksen edistämisestä ja Janne Korhoselta ilmastokriisin hyväksi tehtävistä asioista. Anna Funck ja Mona Sumelius toivat esiin ilmastovastuuta Greenpeacen näkökulmasta.

Päivien aikana kaikki oppilaat ilmastoretkeilivät Kuhankuonon reitistöllä ja ottivat osaa työpajoihin joita itse ja opettajien kanssa järjestivät. Pajoissa käsiteltiin kierrätyksen ja kulutuksen teemoja, tuettiin ihmisen fyysistä ja henkistä hyvinvointia, istutettiin hiilinieluja ja laskettiin liikennevirtaa. Tukioppilaiden pakopeli ja ilmastoaarrejahti sekä oppilaskunnan kahvila olivat osa jatkuvaa ohjelmatarjontaa.

Keskiviikko huipentui ilmastopaneeliin, jonka avasi nuorten kutsuma ministeri Pekka Haavisto keynote –puheenvuorollaan. Paneelikeskusteluun osallistuivat Haaviston lisäksi koulun oppilas Aleksandr Kähar, ympäristötoimittaja Jami Jokinen, järjestöaktiivi Amro El-Khatib sekä erityisasiantuntija Miikka Meretoja. Paneelikeskustelun veti 9-luokkalainen Alma Jokinen.
Linkki Yleisradion tallenteeseen.

Ilmastovastuupäivät päättyivät Kinopalatsissa asiantuntijapitoiseen elokuvaan ”Tomorrow – kohti parempaa huomista”, mutta ilmastovastuun käsittely jatkui eri aineissa niin lähi- kuin etäopetuksessa.

Oppilaita kävelemässä pitkospuita pitkin kiertäessään Savojärveä Kurjenrahkalla.
Kaikki yläkoulun oppilaat kiersivät Kurjenrahkan kansallispuistossa Savojärven.