Englannin kieliluokkien Hollanti-projekti

Puolalan koulun englannin kieliluokat tekevät yhteistyötä hollantilaisen Goesin pikkukaupungissa sijaitsevan Pontes Lyceumin kanssa http://www.pontes.nl. Tämän lukuvuoden aikana toteutui jo yhdeksäs 8.-luokkalaisten oppilasvaihto, syyskuun lopulla. Yhteydenpito toisiin eurooppalaisiin nuoriin edistää monikulttuurisuutta käytännössä, opettaa kansainvälisyyttä ja parantaa oppilaiden käytännön kielitaitoa, kun heille tarjoutuu autenttinen mahdollisuus kommunikoida englanniksi.

Kuvassa satoja polkupyöriä.
Myös suomalaiset nuoret kulkivat kouluun polkupyörillä.

8B- luokka ehti tutustumaan monenlaisiin asioihin viikon aikana. Ensin tutustuttiin perhepäivän aikana viikonloppuna perheeseen. Ohjelma oli vapaata toimintaa perheiden ja/tai muiden nuorten kanssa. Uuden kouluviikon alettua vaihtoluokat pääsivät tutustumaan toisiinsa ottamalla haasteen vastaan sekaryhmissä siitä, mikä ryhmä pystyy yhdessä toimimalla tekemään bambukeppien ja kuminauhojen avulla korkeimman rakennelman. Haaste oli uusi kaikille ja yhdessä piti pähkäillä toimivaa tekniikkaa saada huojuva rakennelma pysymään korkeampana pystyssä kuin muiden ryhmien tornit.

Oppilaita seisomassa pienissä ryhmissä nurmikentällä.
Kilpailuhenkeä

Goesin kaupunki sijaitsee Zeelandin maakunnassa. Se on kaunis vanha kaupunki, johon luokka pääsi tutustumaan myös oppaan avulla. Hollantilaista puukenkätuotantoa nähtiin perinteisessä työpajassa, jossa tuotanto on säilynyt näihin päiviin saakka samanlaisena vuosikymmeniä. Lisävauhtia päivään haettiin Tanssistudio Janvieriltä, jossa saatiin oppia eri tanssityyleissä. Lisäksi hollantilaiset ja suomalaiset pääsivät esittelemään toisilleen itselleen tärkeitä tanssibiisejä.

Yhtenä päivänä päästiin tutustumaan Shakespearen näytelmään Romeo ja Julia. Shakespeare in Performance Project loi mahdollisuuden koko näytelmän tuottamiseen vain yhdessä päivässä.

Ensin koulussa tutustuttiin näytelmän tekstiin, tehtiin lavasteet ja harjoiteltiin itse näytelmää. Illalla kaikki pääsivät lavalle ja näytelmä todella esitettiin hienosti pikakelauksena!

Oppilaita lavalla näyttelemässä ja yleisö istuu katselemassa.

 

Hollannissa meri on ollut aina tärkeässä roolissa niin hyvässä kuin pahassakin. Pääsimme yritysvierailulle simpukkatehtaaseen, jossa sai kokeilla sinisimpukoiden perkaamista ja maistamistakin.  Moni löysi uuden herkun! Toisaalta meri on myös ollut uhka ja tähän puoleen tutustuimme Neeltje Jansin padolla, joka on rakennettu estämään suuret tuhotulvat mereltä.

Viimeisenä päivänä ennen lentokentälle menoa tutustuimme Amsterdamiin käymällä Rijksmuseumissa ja kanava-ajelulla. Silloin suunnitelmissa oli pysyvästi vaihtoon kuuluva vastavierailu Turussa. Tänä lukuvuonna sitä ei valitettavasti pystytty toteuttamaan.

Kanavassa vesi virtaa. Toisella kanavan reunalla veneitä ja ylempänätiellä autoja parkissa.
Kanava-ajelua Amsterdamissa.