Liikkuva koulu luokilla 1-6

Syksyn alussa LiiKe-kerhot aloittivat toimintansa Puolalassa sekä Topeliuksen 12 että Sepänkadun 36 kouluissa. Topeliuksessa toimintaa oli neljänä kertana viikossa ja Sepänkadulla tiistaisin. Sepänkadun LiiKe-kerhoon osallistui paljon innokkaita liikkujia, jolloin saatiin harjoiteltua runsaasti motorisia perustaitoja leikkien ja erilaisia pelejä pelaten. Myös Topeliuksessa kerhot olivat oikein suosittuja ja kaikki ryhmät täyttyivätkin innokkaista liikkujista heti syksyllä.

Luokissa toteutettiin toiminnallista oppimista koulun pihaa sekä lähialueita hyväksi käyttäen. Luokissa oppilaat yhdessä opettajan kanssa ideoivat taukoliikuntaa istumajaksojen katkaisemiseksi. Lisäksi Sepänkadulle ja Topeliukseen saatiin käytäville myös välinekärryt, jotka sisälsivät erilaisia toiminnallisia peli- ja leikkivälineitä. Kärryjen vieressä oli myös mattoja käytäväliikuntaa varten.

Sepänkadulla käynnistyi lokakuussa Välkkis -välituntiliikuttajat 5a-luokan oppilaiden toimesta. Välkkis-toiminnassa 5a-luokan oppilaat toimivat välituntiliikuttajina muille koulun oppilaille leikittäen ja järjestäen erilaisia leikkimielisiä kisailuja. Välituntiliikuttamista oli maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Marraskuussa pelattiin frisbeegolfkisat alakäytävässä ja joulukuussa koulua liikutti liikuntakalenteri, jonka luukkujen takaa paljastui hauskaa liikunnallista tekemistä. Itsenäisyyspäivänä tanssittiin perinteisesti juhlavat tanssijaiset, jotka sujuivatkin tilanahtaudesta huolimatta poikkeuksellisen hienosti.

Topeliuksessa paluu syyslomalta oli myös liikunnallinen, sillä vietimme koko yksikön yhteistä liikuntapäivää. Käytävägolfkisa marraskuussa innosti oppilaita harjoittelemaan hiukan golflyöntejä ja tonttusuunnistus joulukuussa kruunasi liikunnallisen syyslukukautemme.

Kevätlukukautta varten oppilaat saivat pohtia erilaisia teemoja ja toimintoja luokissa ja sen jälkeen oppilaskunnan hallituksen ministerit kävivät toiveet läpi. Toiveet olivat todella hienoja ja monet niistä kyettiinkin toteuttamaan.

Tammikuussa 3.-6. luokat pelasivat Sepänkadulla käytävägolfkisat ja helmikuussa keskityttiin luisteluun ja pulkkailuun. Maaliskuussa oppilaat suunnittelivat luokkansa kanssa minuutin taukojumpat, jotka he kävivät sitten pitämässä toisen luokan oppilaille ja puistovälkkiä pidettiin oman opettajan johdolla. Liikuntaneuvojaopiskelijat Mari ja Wilma innostivat oppilaita myös välituntiliikuntaan Sepänkadulla.

Topeliuksessa alkuvuosi meni myös luistellen ja pulkkaillen. Pulkkariehassa lämmin mehu piristi ja meno oli iloista. Taukojumppien suunnittelu ja vetäminen muille luokille toi hienosti liikettä koulupäivään ja jumppien vetäjät olivat reippaita.

Huhtikuussa järjestettiin Puolalan koulun sisäinen jalkapalloturnaus. Sää oli turnauksessa aurinkoinen niin kuin kaikki turnaukseen osallistujatkin. Kaikki luokat osallistuivat turnaukseen ja luokkien 34 turnauksen voitti 4a-luokka kun taas luokkien 56  turnauksen voitti 6b-luokka. Topeliuksen jalkapalloturnaus meni myös hienosti ja kaikki oppilaat saivat turnauksesta diplomin reilun urheilumielen osoittamisesta.

Perjantaina 10.5. järjestettiin Paavo Nurmi -stadionilla Puolalan koulun omat Viestikarnevaalikarsinnat koko koulun kesken, jonne myös 1.-2. -luokkalaiset urheasti saapuivat Topeliuksen koulusta. Ilmassa oli urheilujuhlan tuntua, kun koko kuusisatapäinen joukko osallistui alkujumppaan 5a-luokan tyttöjen toimiessa mallina musiikin soidessa upeasti taustalla. Tämän jälkeiset sukkulaviestit sisälsivät vauhtia ja tunnelmaa ja upeita urheilusuorituksia. Toukokuussa oli vielä jokaisella luokalla teemapiknik oman opettajan johdolla.

Näiden yhteisten teemojen lisäksi oppilaat liikkuivat luonnollisesti välitunneilla ja liikuntatunneilla. Hyötyliikuntaa syntyi koulumatkoista sekä siitä, että luokan kanssa siirryttiin välillä toiseen koulurakennukseen tai vaikkapa kirjastoon. Liikkuva koulu -hankkeen hankerahoilla saimme kouluumme syyslukukauden loppupuolella monenlaisia toiminnallisia välineitä, jotka ovat myös olleet kovassa käytössä.

Liikkuvin terveisin,

Jussi, Minna, Sirke ja Toni