Englannin kieliluokkien Hollanti-projekti

Puolalan koulun englannin kieliluokat tekevät yhteistyötä hollantilaisen Goesin pikkukaupungissa sijaitsevan Pontes Lyceumin kanssa http://www.pontes.nl. Tämän lukuvuoden aikana toteutui jo kahdeksas 8.-luokkalaisten oppilasvaihto, joka on vakiintunut osa opiskelua englannin kieliluokalla. Yhteydenpito toisiin eurooppalaisiin nuoriin edistää monikulttuurisuutta käytännössä, opettaa kansainvälisyyttä ja parantaa oppilaiden käytännön kielitaitoa, kun heille tarjoutuu autenttinen mahdollisuus kommunikoida englanniksi.

Syyskuun lopussa Puolalan koulun englannin kieliluokan 8b:n oppilaat vierailivat hollantilaisessa ystävyyskoulussamme Goesin pienessä ja idyllisessä kaupungissa. Oppilaat asuivat perheissä ja pääsivät näkemään hollantilaista arkea ja koulunkäyntiä. Zeelandin maakunnassa tutustuimme Alankomaille tärkeän Delta-projektin täydentäneeseen Neeltje Jansin tulvapatoon, simpukan- ja ostereiden viljelyyn Yerseken merenrantakylässä sekä yritykseen, joka valmistaa perinteisellä menetelmällä puukenkiä.

Lisäksi katselimme nähtävyyksiä Goesin kaupungissa ja opettelimme paritansseja tanssistudiolla. Euroopan kielten päivänä turkulaiset oppilaat kävivät hollantilaisten isäntiensä kanssa paikallisissa alakouluissa tarjoamassa suomen kielen maistiaisia.

Vierailuviikon aikana hollantilaiset ja turkulaiset oppilaat osallistuivat yhdessä Rembrandt-projektiin. Yhteistyökoulumme kuvataideopettajan kanssa tutustuttiin taiteilijan tuotantoon ja luonnosteltiin piirrokset, joista tehtiin Amsterdamissa Rembrandt Huisin grafiikkaluokassa vedokset. Lisäksi tietysti vierailimme Rembrandtin kotitalossa ja näimme siellä taiteilijan työtiloja ja hänen teoksissa käyttämäänsä rekvisiittaa. Amsterdamin vierailun lopuksi nautimme kanava-ajelulla kaupungin kauniista arkkitehtuurista.

Kevään englannin tunneilla 8b:n oppilaat suunnittelivat Turku-kierroksen hollantilaisille vieraille. Sen avulla hollantilaiset tutustutettiin suomalaiseen kulttuuriin ja paikallisiin nähtävyyksiin heidän vastavierailullaan toukokuussa Turussa. Yhdessä osallistuimme Tuorlan tiedekeskuksen työpajoihin, joissa tehtiin typpihappijäätelöä, tutustuttiin puheen kuvantamiseen ultraäänen avulla sekä perehdyttiin revontulien syntyyn ja mustiin aukkoihin.

Lisäksi hollantilaiset nuoret pääsivät vaeltamaan suomalaiseen luontoon Katariinan laaksossa sekä saunomaan ja uimaan Luonnonmaalle, kiipeilemään Flowparkiin, näkemään Helsinkiä, kokkailemaan suklaamuffinsseja kotitaloustunnille ja tekemään lopuksi Turku-Goes vaihdon kangaskassit muistoksi yhteisestä vaihtovuodesta. Turun vaihtoviikon aikana hollantilaiset tutustuivat suomalaiseen elämänmenoon perheissä.

Kuvassa ekokassiin painettu Karibian kylpylän poseankka, jonka päässä juoksee Paavo Nurmi. Tekstinä Turku Goes exchange 2019.