7a mukana STEAM Turku-hankkeessa

Turun kaupunki solmi huhtikuussa 2018 yhdessä alueen korkeakoulujen ja Turku Science Park Oy:n kanssa Teknologiakampus-sopimuksen, joka keskittyy tekniikan alan koulutustarjonnan ja tutkimuksen lisäämiseen. Sopimuksen myötä aloitetun yhteistyön tavoitteena on, että Turun korkeakoulut tuottavat tekniikan kandidaatteja, diplomi-insinöörejä, insinöörejä, YAMK-insinöörejä ja merenkulun ammattilaisia alueen lisääntyviin tulevaisuuden tarpeisiin.

STEAM Turku -hanke on osa Turun kaupungin toimintakokonaisuutta tässä yhteistyössä. Hankkeen toteutuksesta vastaa Turun kaupungin sivistystoimiala, mutta se linkittyy osaksi koko kaupungin elinkeinopolitiikkaa. STEAM Turku -hankkeeseen liittyy kokonaan tai osittain 18 erillistä projektia, joita toteutetaan koko toimialalla tai yksittäisillä palvelualueilla. Hankkeen rahoituksesta vastaavat Turun kaupungin konsernihallinto ja sivistystoimiala sekä erilaiset ulkopuoliset rahoittajat (ESR, EAKR, OPH, OKM jne.).

STEAM Turku -hankkeessa haettiin syksyllä 2018 STEAMit!-ideoita, joihin oli mahdollista saada 1000 euron rahoitus. Kehitin hankkeeseen Pakopeli-ideaa ja STEAM-aineita yhdistävän STREAM Exit-hankkeen. Hankkeessa 7a-luokan oppilaat keksivät STREAM-lukkoihin tehtäviä. Jokaiselle kirjaimelle oli oma lukkonsa: S = science, T = technology, R = reality, E = engineering, A = art ja M = mathematics. Tehtävät upotettiin 360-kuvaan ja niiden avulla toiset 7. luokat avasivat lukot ja salkut.

Projekti alkoi Pakopeli– ja Cybernet-yrittäjien vierailulla ja samalla tutustumisella yhdenlaiseen Pakopeli-salkkuun, jonka yrittäjät toivat mukanaan. Oppilaat miettivät ryhmissä tarinaa ja tehtäviä kaikkiin lukkoihin. Lopullinen salkku muotoutui kuitenkin siten, että jokaiselta ryhmältä otettiin vain yksi lukkotehtävä mukaan salkkuun. Osa oppilaista vaikuttikin tästä syystä hivenen pettyneeltä, kun oma tarina tai kaikki tehtävät eivät nyt ainakaan heti tulleet käyttöön.

Oppilaita ratkomassa Pakopeli-salkkua

Lukkojen purkaminen taas osoittautui menestykseksi. Muiden luokkien oppilaat ratkoivat lukkotehtäviä innostuneesti joulukuun viimeisellä viikolla. Opettaja kierteli tarvittaessa antamassa vinkkejä lukkojen purkamiseen ja näin kaikki salkut saatiin auki.

STEAMit!-rahoituksella saatiin hienot salkut sekä kasa lukkoja ja kettinkiä, joita voidaan hyödyntää myös jatkossa. Tarkoitus onkin ensi syksynä valinnaisessa tietotekniikassa kehittää pakopeli lainattavaksi ja malliksi myös muille Turun kouluille.

Maarit Savolainen, 7a-luokan luokanvalvoja